Θετικη η εκπαιδευτικη κοινοτητα της Ροδοπης στο μετρο χορηγησης αδειας ανατροφης τεκνων στις μητερες αναπληρωτριες εκπαιδευτικους

Μ. Κοσμίδου και Μ. Βασιλειάδης μιλούν στον ΠτΘ για την νέα τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας

Θετικά αντιμετώπισε η εκπαιδευτική κοινότητα της Ροδόπης την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με την οποία δίνεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνων στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.
 
Η τροπολογία αυτή εξισώνει τα δικαιώματα των αναπληρωτών σε αυτό τον τομέα, αλλά βοηθά ώστε να προχωρήσει και η συνεχής, τα τελευταία χρόνια, διαδικασία εξίσωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και των μονίμων εκπαιδευτικών.
 
Ο «ΠτΘ» μίλησε με την προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλη Βασιλειάδη για το θέμα, λαμβάνοντας και από τις δύο πλευρές ικανοποίηση για αυτή την τελευταία εξέλιξη. 

Προάγει τη μητρότητα η τροπολογία 

Θετική χαρακτήρισε την κίνηση η κ. Κοσμίδου, σημειώνοντας πως επιπλέον προάγει και τη μητρότητα.
 
Μέχρι τώρα οι αναπληρώτριες είχαν 56 ημέρες κύησης και 63 ημέρες λοχείας, με δυνατότητα τετράμηνης άδειας, άνευ αποδοχών όμως, ανατροφής τέκνων.
 
Τώρα η νέα τροπολογία έρχεται να φέρει μια ισότητα ανάμεσα στους αναπληρωτές και τους μονίμους εκπαιδευτικούς, δίνοντας τρεις μήνες και δεκαπέντε ημέρες με αποδοχές.
 
Όσο για τη δυνατότητα που δίνεται να επιλέξουν μεταξύ της άδειας ανατροφής του παιδιού και του μειωμένου διδακτικού ωραρίου, κατά δύο ώρες την εβδομάδα, η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως εάν θα πάρουν τους τρεις μήνες και δεκαπέντε ημέρες με αποδοχές, δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν το δίωρο στη μείωση ωραρίου, ενώ η οποιαδήποτε άδεια θα λήγει με τη λήξη της σύμβασής τους, και δεν μπορεί να μετακυλήσει σε επόμενο έτος. 

Ενισχύεται το πρόβλημα λόγω της έλλειψης διορισμών 

Η κ. Κοσμίδου στάθηκε γενικότερα στις τελευταίες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους αναπληρωτές, κρίνοντάς τες ως θετικές, δεδομένου και του ότι όλα αυτά τα χρόνια, λόγω και της έλλειψης διορισμών, υπάρχουν πολλοί αναπληρωτές που πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν εργασία και τις προσωπικές τους επιλογές.
 
Η ίδια κατανοεί το ζήτημα, έχοντας υπάρξει αρκετά χρόνια αναπληρώτρια, προσαρμόζοντας τις επιλογές της στο να μένει μέσα στον Νομό Ροδόπης και να μη φεύγει εκτός, λόγω προσωπικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
 
«Βλέπουμε όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια και λόγω της έλλειψης διορισμών, υπάρχουν αναπληρώτριες οι οποίες είναι σε αυτό το καθεστώς και είκοσι χρόνια. Η αναμονή και μόνο του πότε θα διοριστούν καθιστά αδύνατο για έναν άνθρωπο να προσδιορίσει και να καθορίσει τη ζωή του» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η εργασία λοιπόν έρχεται να ανακουφίσει και να δώσει λύσεις σε όσες εκπαιδευτικούς θα ήθελαν να γίνουν μητέρες, αλλά η έλλειψη αυτής της άδειας μητρότητας αποτελούσε μέχρι σήμερα εμπόδιο. Η κ. Κοσμίδου εξήγησε πως
αντιλαμβάνεται και τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρξουν, διότι θεωρείται ότι η αναπληρώτρια ή ο αναπληρωτής προσλαμβάνονται για να καλύψουν ένα κενό, αυτό όμως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι εφόρου ζωής οι αναπληρωτές όμηροι αυτής της κατάστασης τους καθεστώτος της αναπλήρωσης. 

Βοηθά στην εξίσωση των δικαιωμάτων 

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως η δυνατότητα χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνων αποτελούσε ένα από τα πάγια αιτήματα της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο, μιας και πάντα επιθυμούν την ενίσχυση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 
Βέβαια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών έχουν πάντα ως κύριο αίτημα να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν με μόνιμους διορισμούς, και να πάψει να υπάρχει η τρέχουσα κατάσταση με τους μαζικούς ορισμούς αναπληρωτών.
 
«Είναι μια θετική εξέλιξη, και βοηθά για την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους, ώστε να παίρνουν αυτή την άδεια» σημείωσε για να τονίσει πως τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών τείνουν να εξισωθούν, παρόλο που παραμένουν κάποιες διαφορές, όπως το θέμα της άδειας, μιας και αν πάρει κανονική άδεια ο αναπληρωτής, δεν θα πληρωθεί τις μέρες που έλειπε στο τέλος της χρονιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.