Teodoro Georgiadis «Μπορει να αναστραφει το φαινομενο της κλιματικης αλλαγης αν αποφασισουμε να αλλαξουμε»

«Βλέποντας ένα πανεπιστήμιο να θέλει να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να αποκτήσει πιστοποίηση ποιότητας, όχι επειδή κάποιος το εξαναγκάζει, με ενθουσιάζει»

Ο ελληνικής καταγωγής ιταλός καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής κ. Τeodoro Georgiadis γεννήθηκε στην Μπολόνια και  σπούδασε Φυσική και Αστρονομία. Σήμερα  είναι συνεργάτης στο Institute of  Biometeorology (IBIMET) του National Research Council (NRC) Ιταλίας και μελετά τις κλιματολογικές επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον. Οι ελληνικές του ρίζες τον απασχολούν τα τελευταία χρόνια και από τότε δεν παραλείπει να επισκέπτεται συχνά τον τόπο καταγωγής του, τα Άνω Πορόια  Σερρών, τα οποία και  λατρεύει.
 
Τeodoro Georgiadis όμως…
 
ΠτΘ: Η διαδρομή σας στον χώρο της επιστήμης εν ολίγοις ποια είναι;
Τ.G.: Το πρώτο μου πτυχίο ήταν στη φυσική, συγκεκριμένα στην πυρηνική φυσική. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με την ατμοσφαιρική φυσική, στην οποία και επικεντρώθηκα. Το δεύτερο πτυχίο μου ήταν στην αστρονομία, αλλά και στην αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων. Το πτυχίο αυτό προέκυψε από το ενδιαφέρον που είχα εκείνη την περίοδο να μελετήσω την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στη μετεωρολογία, το κλίμα και το αστικό τοπίο. Έχω σπουδάσει και μηχανική περιβάλλοντος, ενώ έχω αποκτήσει και ένα executive master στην εγκληματολογία. 
 
ΠτΘ: Ποια είναι η καταγωγή σας;
Τ.G.: Γεννήθηκα στη Μπολόνια. Η οικογένειά μου όμως κατάγεται από την Ελλάδα, συγκεκριμένα από τα Άνω Πορόια Σερρών. Ανακάλυψα πως γεννήθηκα Έλληνας στα 16 μου χρόνια, όταν εξέδωσα την ταυτότητά μου, εκεί κατάλαβα πως ήμουν κάπως «διαφορετικός», ωστόσο όταν ήμουν 21 διέκοψα τη διπλή μου εθνικότητα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αισθανόμουν κυρίως Ιταλός, όμως μεγαλώνοντας, μάλλον το ελληνικό DNA ξύπνησε μέσα μου. Για παράδειγμα, βλέποντας εικόνες-φωτογραφίες άρχισα να αγαπώ μόνο το μπλε και το λευκό ως χρώματα, ενστικτωδώς μάλλον. Αν και δεν έχω μεγάλη επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό πιστεύω πως πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη στο DNA μου. Δυστυχώς, ούτε ο πατέρας μου μπόρεσε να με μυήσει στην ελληνική κουλτούρα, καθώς 2 χρόνια αφότου είχα γεννηθεί,  είχε φύγει για άλλη χώρα, τον συνάντησα αργότερα μεν αλλά μόνο για έναν μήνα.
 
ΠτΘ: Τώρα πού βρίσκεστε;
Τ.G.: Είμαι ερευνητής και διδάσκω στο Ινστιτούτο της Μπολόνια, χωρίς φυσικά αυτό να είναι το κύριο επάγγελμά μου. Παράλληλα είμαι μέλος στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών, οπότε κυρίως ερευνούμε, αν και παράλληλα  έχουμε τη δυνατότητα να διδάσκουμε, αυτό δεν είναι όμως υποχρεωτικό. 

Συνεργασία με δυο ελληνικά πανεπιστήμια 

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας αλλά και οι σχέσεις σας με τα ελληνικά πανεπιστήμια;
Τ.G.: Στο Ινστιτούτο της Μπολόνια, όπου και διδάσκω, έχουμε συνάψει δύο συμφωνίες συνεργασίας με το πανεπιστήμιο της Κρήτης και με το ΤΕΙ Λαμίας. Μάλιστα πριν 2 μήνες είχα έρθει και πάλι στην Ελλάδα, για να συμμετάσχω σε ένα συνέδριο με θέμα τη διαχείριση των υπεράκτιων γραμμών, στο οποίο εξετάσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν στις παράκτιες ζώνες από γεωλογική σκοπιά. 
 
ΠτΘ: Έχοντας σπουδάσει  ατμοσφαιρική φυσική, πιστεύετε πως όντως ζούμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής;
Τ.G.: Ήμουν μέλος σε μία ειδική έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσουμε τις ενέργειες που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε, ώστε να βοηθήσουμε στην εξάλειψη του προβλήματος. Ακούμε συνεχώς από τα κράτη πως όντως υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει. Πρόκειται για μία θετική μελέτη –παρόλο που ορισμένες εφημερίδες εστίασαν μόνο στα αρνητικά–,  αποδεικνύοντας πως μπορεί να αναστραφεί η αύξηση της θερμοκρασίας αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε. 

«Έμεινα έκπληκτος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο· με ενθουσίασε η προθυμία και η οργάνωσή του» 

ΠτΘ: Ποια είναι η εντύπωσή σας από τη Θράκη αλλά και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
Τ.G.: Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Θράκη, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να δω πολλά. Εντούτοις, έμεινα έκπληκτος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Στην Ιταλία εργάζομαι πάνω στην πιστοποίηση ποιότητας, ειδικότερα με εταιρίες, βιομηχανίες αλλά και με διάφορα άλλα επαγγέλματα. Γνωρίζω τι δουλειά χρειάζεται να γίνει ώστε να αποκτήσει κάποιος πιστοποιητικό ποιότητας, οπότε βλέποντας πως ένα πανεπιστήμιο πρόθυμα θέλει να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να αποκτήσει πιστοποίηση ποιότητας, και όχι επειδή κάποιος το εξαναγκάζει, με ενθουσιάζει. Βλέπω πως είναι αποφασισμένοι, υπάρχει οργάνωση, πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό αυτό για το πανεπιστήμιο, και θεωρώ το έχει ήδη αποκτήσει, ή τουλάχιστον σίγουρα έχει βρει τους τρόπους ώστε να ενισχυθεί ποιοτικά, καθώς στον «έξω κόσμο» αυτό είναι αρκετά σημαντικό και  καθημερινά σχεδόν ακούμε για την πιστοποίηση ISO. Οπότε, μεγαλώνοντας σε ένα σύστημα από μικρή ηλικία, ξεκινώντας ως φοιτητής συνειδητοποιείς τη σημασία της ποιότητας, και βγαίνοντας στην κοινωνία το κάνεις πράξη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.