Τα πολλαπλα προσωπα των δημοψηφισματων

Εκδήλωση από την Αντιπροσωπεία Κομοτηνής του ΕΟΠΕ στην Κομοτηνή

Το ερώτημα αν τα δημοψηφίσματα αποτελούν εργαλεία συνοχής ή διχασμού προσπάθησε να απαντήσει η Αντιπροσωπεία Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών (Ε.Ο.Π.Ε) και το Νεανικό Τμήμα αυτού (Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε), που με τη συμμετοχή  του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Εurope Direct Κομοτηνής και τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής διοργάνωσε τον Συνεδριακό Θεσμό «Η Ώρα της Δημοκρατίας» την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.
 
Μέσα από αυτό οι ομιλητές ανέλυσαν τον ρόλο των δημοψηφισμάτων στην διαμόρφωση πολιτικής, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτά χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.  

Ανάγκη για ενεργούς πολίτες 

Στην Ελλάδα η πολιτική έχει γίνει μια βρώμικη λέξη, και αυτό γιατί γίνεται ένα μεγάλο σφάλμα, σημείωσε η κ. Αγγελική Τσιμίκου, που έχει τον συντονιστικό ρόλο στην Αντιπροσωπεία του ΕΟΠΕ στην Κομοτηνή, γιατί περνάμε από το στάδιο της πολιτικοποίησης, το οποίο είναι άγνωστο, στο επίπεδο της κομματικοποίησης, για αυτό εξάγεται αυτό το συμπέρασμα αβίαστα και αυθαίρετα.
 
«Η λέξη πολίτης ανάγεται στην πολιτεία, το να είσαι ενεργός, να συμμετέχεις στα κοινά, να αντιλαμβάνεσαι ότι το δικαίωμα να ψηφίζεις είναι κατάκτηση» σημείωσε, και οι ίδιοι, ως νέοι άνθρωποι, θέλουν να παλέψουν για κάτι παραπάνω, κάτι το οποίο δεν υπήρχε και χάθηκε στην πορεία. «Ας κάνουμε εμείς το βήμα ξανά, για αυτό είμαστε εδώ, για την αλλαγή» προέτρεψε η ίδια.
 

Η ΕΟΠΕ, ανέφερε, είναι ένα αστικό επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο, με σκοπό τη διάδοση της πολιτικής επιστήμης και των συναφών με αυτό επιστημών, όπως η νομική, τα οικονομικά και κάθε ανθρωπιστική επιστήμη. Λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας και του Συντάγματος, κατέχει διεθνή αναγνώριση ως ένας από τους οργανισμούς πρότυπο σε διεθνή κλίμακα με συμβουλευτική θέση στο κοινωνικό και οικονομικό συμβούλιο του ΟΗΕ. Οι ευκαιρίες που δίνει σε ένα νέο πολιτικό επιστήμονα είναι σπουδαίες και εξαιρετικές, πρότυπες και καινοτόμες, με πρακτικές θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, υποτροφίες σε ιδιωτικές σχολές ενώ μέλη του οργανισμού που αποδεικνύουν την προσφορά τους συμμετέχουν δωρεάν. 

Κορυφαία έκφραση δημοκρατικής πλειοψηφίας 

Το Δημοψήφισμα στη βάση του είναι η κορυφαία έκφραση της δημοκρατικής πλειοψηφίας, γιατί ερωτάται όλος ο λαός για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε ο κ. Βασίλειος Γραμματίκας: Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ, επισημαίνοντας όμως πως ο τρόπος που διεξάγονται τα δημοψηφίσματα και το τι ερωτάται σε αυτά είναι ζήτημα διαφορετικής τάξης.
 
Το Σύνταγμα της Ελλάδας, για παράδειγμα, αναφέρει ότι δημοψηφίσματα μπορούν να γίνουν για σοβαρούς εθνικούς λόγους, όμως δεν είχε γίνει κανένα μέχρι το 2015, οπότε η λειτουργία του δημοψηφίσματος έχει την έννοια αφενός της έκφρασης του λαού για ένα κορυφαίο ζήτημα για το οποίο θεωρεί η ηγεσία του ότι θα πρέπει να αποφανθεί ο λαός, αφετέρου αποτελεί και πολιτικό εργαλείο στα χέρια αυτού που θα πάρει τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος, εφόσον αυτά είναι προβλέψιμα και ευνοϊκά για αυτόν που το προκάλεσε.
 

Η ένδεια αυτή δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γραμματίκας, οφείλεται στο γεγονός πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα μετά την μεταπολίτευση, παρόλο που προέβλεψε το δημοψήφισμα, βολεύτηκε σε μια λογική ότι η ψήφος στις εκλογές δίνει την απόλυτη εξουσιοδότηση, και έτσι δεν υπάρχει λόγος για να δεσμεύονται από την απευθείας γνώμη του λαού μέσω των δημοψηφισμάτων.
 
Δεν θεωρεί μάλιστα το δημοψήφισμα του 2015 εφαλτήριο για την αναβίωση του θεσμού, μιας και η αντίληψη αυτή του πολιτικού συστήματος μάλλον θα συνεχίσει να υφίσταται, ενώ υπενθύμισε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης άσκησε κριτική στο δημοψήφισμα του 2015, θεωρώντας πως ο χρόνος, το ερώτημα και οι δυνατότητα του κόσμου να καταλάβει τι του ζητούσαν δεν ήταν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
Ο ίδιος δε επικεντρώθηκε τόσο στο εσωτερικό ζήτημα των δημοψηφισμάτων, αλλά με τη διεργασία που επιτελούν σε σχέση με διάφορα αποσχιστικά κινήματα, είτε στην Ευρώπη είτε αλλού, και ποιο ρόλο έχουν παίξει σε αυτού του είδους τις καταστάσεις.
 
Εξήρε δε την προσπάθεια των μελών του ΕΟΠΕ, να αναδείξουν την επιστήμη τους και να κάνουν ευρύτερα γνωστούς τους προβληματισμούς τους με τέτοιου τύπου εκδηλώσεις. 

Ο λαϊκός παράγοντας στην άσκηση πολιτικής 

Το ζήτημα των δημοψηφισμάτων δεν έχει απαραίτητα μια «σωστή» διαδικασία, σημείωσε ο κ. Χρύσανθος Τάσσης, Λέκτορας ΔΠΘ, τονίζοντας πως αυτό που καλούνται να διερευνήσουν είναι κατά πόσο ο κόσμος και ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να παίξει ρόλο στον σχεδιασμό της πολιτικής.
 
Το δημοψήφισμα είναι μια στιγμιαία αποτύπωση ενός κρίσιμου ή λιγότερο κρίσιμου γεγονότος, όμως σημασία έχει κατά πόσο θα πρέπει ως αντίβαρο αυτού να εμπλακεί ο λαϊκός παράγοντας στη σημασία του σχεδιασμού της πολιτικής.
 
Τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα στο παρελθόν, όταν έγιναν, είχαν κατά κύριο στόχο την επαναφορά ή κατάργηση της βασιλείας, και είχαν συνήθως χαρακτηριστικά επιβεβαίωσης των κυρίαρχων πολιτικών του κράτους, και έτσι η κουλτούρα των δημοψηφισμάτων ποτέ δεν ήταν κοντά στην πολιτική κουλτούρα της χώρας μας, όπως σε άλλες χώρες, όπου το πλαίσιο αλλά και το ζήτημα των πολιτικών είναι διαφορετικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.