Τα οφελη της ιππο-θεραπειας γνωρισαν μικροι και μεγαλοι

Στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας «Βήμα Βήμα»

Τα πολλαπλά οφέλη της ιππο–θεραπείας ως μέθοδο αποκατάστασης γνώρισαν από κοντά όσοι έδωσαν το παρών στην ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ιππο-θεραπεία: Μία ολιστική μέθοδος αποκατάστασης» που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου το Κέντρο Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας «Βήμα Βήμα» στο Ξενοδοχείο Chris & Eve.

Την αρχή έκανε η ιδιοκτήτρια του Κέντρου, φυσικοθεραπεύτρια κ. Ελευθερία Μπακαλίδου η οποία εισήγαγε τους παρευρισκομένους, παιδιά και ενήλικες, στην πρακτική της θεραπευτικής ιππασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα κινητικά της οφέλη. Όπως εξήγησε η θεραπευτική ιππασία έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην Ελλάδα το 1983 από τον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης για να φτάσει στην πρώτη επίσημη ομάδα επιστημόνων την Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. που δημιουργήθηκε το 2004 και εισήγαγε την ιππο-θεραπεία στην Ελλάδα με εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Εξηγώντας τον όρο θεραπευτικό ιππασία η ίδια επεσήμανε ότι στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή της ιππασίας σε άτομα με νευρολογικές, αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, με βασικό σκοπό τη βελτίωση (κινητική, κοινωνική, ψυχική κλπ.) της υγείας του θεραπευόμενου και της ποιότητας ζωής του.

Εξειδικεύοντας στην ιππο-θεραπεία η ίδια έκανε λόγο για ένα πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας, που αφορά στην ουσία σε θεραπείες αποκατάστασης οι οποίες «μεταφέρονται» από την αίθουσα στον ιππικό στίβο και έχουν ως βασικό θεραπευτικό μέσο το άλογο και οι οποίες μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μια σειρά παθήσεων όπως εγκεφαλική παράλυση, διάφορα σύνδρομα, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, ΔΕΠΥ και υπερκινητικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κ.α.

«Πρόκειται για μια πολυαισθητηριακή εμπειρία για τον αναβάτη η οποία δημιουργείται αυτόματα από τα ερεθίσματα που δέχεται από το ίδιο το περιβάλλον θεραπείας, τη φύση, τη κίνηση και τη συμπεριφορά του αλόγου σε συνδυασμό με το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα των θεραπευτών» παραθέτοντας παράλληλα τα κινητά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο θεραπευόμενος μεταξύ των οποίων η βελτίωση της στάσης και την ισορροπίας, η βελτίωση του συντονισμού, η αύξηση της συμμετρίας του σώματος και της μυικής δύναμης, η ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, η αναχαίτιση παθολογικών προτύπων στάσης και κίνησης αλλά και η βελτίωση της μάθησης.

Η κ. Μπακαλίδου αναφέρθηκε και στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο «Βήμα Βήμα» με κύριο αντικείμενο του την φυσικοθεραπεία σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, το οποίο ήταν και το πρώτο στην περιοχή που εισήγαγε την θεραπευτική ιππασία – ιππο-θεραπεία, με την ομάδα του να απαρτίζεται από εξειδικευμένους θεραπευτές, σύμφωνα με την προσέγγιση Hi.K.E.R.

Στα οφέλη της ιππο-θεραπείας στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ή αυτισμό εξειδίκευσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δρ. Θεμιστοκλής Τζατζαΐρης, Ορθοπεδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων, ο οποίος τόνισε τα οφέλη ευρύτερα των θεραπειών με ζώα στους ανθρώπους, εμμένοντας ωστόσο στο κομμάτι της επαφής θεραπευόμενου και αλόγου.

«Το άλογο “θερμοστάτης” της συμπεριφοράς του ανθρώπου»

Τα αισθητικά και λειτουργικά οφέλη της ιππο-θεραπείας παρουσίασε με την σειρά του ο εργοθεραπευτής, εξειδικευμένος στη μέθοδο Hi.K.E.R κ. Νίκος Νικολαΐδης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις παιδιών με αισθητηριακές διαταραχές όπως αυτισμός ή σε παιδιά με διάσπαση προσοχής.

Ο ίδιος εξήγησε πως σύμφωνα με έρευνες η επαφή με το  άλογο και γενικά τα ζώα αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης στον άνθρωπο, χαρακτηρίζοντας το άλογο ως «ένα είδους θερμοστάτη της συμπεριφοράς» του ανθρώπου, που αναπτύσσει επαυξημένη τάση για δέσιμο και εμπιστοσύνη.

Ο ίδιος έκανε αναλυτική αναφορά τόσο στα ψυχολογικά οφέλη που απορρέουν από την ιππο-θεραπεία όπως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της κινητροδρότησης, της ανάγκης για εξερεύνηση, η διαχείριση συναισθημάτων και η υιοθέτηση πιο λειτουργικών συμπεριφορών, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας που μαθαίνει να αναπτύσσει μέσα από αυτήν.

Θεραπεία μέσω διασκέδασης

Το αίσθημα του «ανήκειν» σε μία ομάδα μπορεί να προετοιμάσει όπως εξήγησε ένα παιδί για το σχολικό περιβάλλον, ένα μεγαλύτερο δηλαδή κοινωνικό σύνολο από αυτό της θεραπευτικής συνεδρίας κατά την οποία όμως έρχεται σε επαφή με έννοιες όπως η επικοινωνία, η αλληλεγγύη και μαθαίνει να δημιουργεί σχέσεις γύρω από ένα σωστό πλαίσιο συμπεριφοράς.

«Μέσω όλης αυτής της διαδικασίας της ιππο-θεραπείας τα παιδιά διευρύνουν τις εμπειρίες τους και βλέπουν τη θεραπευτική ιππασία σαν διασκέδαση αφού ξεφεύγουν από τις ρουτίνες τους και δεν το νοιώθουν σαν θεραπεία παρόλο που τους προφέρει τα ίδια οφέλη» κατέληξε ο ίδιος.

Τα ψυχολογικά οφέλη της σχέσης θεραπευόμενου και αλόγου

Για μια αυθεντική σχέση αλληλεπίδρασης έκανε λόγο λαμβάνοντας τον λόγο η κλινική ψυχολόγος κ. Αγνή Μήλιου μιλώντας για τα ψυχολογικά οφέλη της σχέσης μεταξύ θεραπευόμενου, αλόγου και θεραπευτή.

Η ίδια ξεκίνησε την τοποθέτησή της μιλώντας για την επίδραση της ψυχοθεραπείας στην ανθρώπινη ύπαρξη, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους επιλέγεται το άλογο ως βασικό θεραπευόμενο μέσο. Τα υψηλά ανεπτυγμένα αισθητηριακά του συστήματα, όπως η ακοή, η όσφρηση, η δερματική του ευαισθησία κ.α. το καθιστούν ικανό να συγκεντρώνει πληθώρα πληροφοριών για το περιβάλλον του και να το μεταδίδει τον θεραπευόμενο εξήγησε η ίδια, αναφερόμενη και στα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν όπως το αίσθημα της επιβίωσης αλλά και η λειτουργία του ως «καθρέφτη συναισθημάτων».

Η ίδια έκανε λόγο για ένα ζώο διαισθητικό, ειλικρινές, υπομονετικό ζώο που αποδέχεται και σέβεται, ένα ζώο που λειτουργεί σε ομάδες, εμπνέει εμπιστοσύνη και λειτουργεί με κανόνες που διέπουν και τις ανθρώπινες σχέσεις για να παρουσιάσει επίσης και τον ρόλο του θεραπευτή ως μείζον όπως τον χαρακτήρισε κρίκο της όλης διαδικασίας, που συντονίζει και υποστηρίζει τη σχέση θεραπευόμενου και αλόγου. Έπειτα αναφέρθηκε στα ψυχολογικά οφέλη που κανείς αποκομίζει δια μέσου της ιππο-θεραπείας. «Μέσα από την επαφή του με το άλογο ο θεραπευόμενος χτίζει την αυτοπεποίθησή του, χτίζει αυτοεκτίμηση, αυτοέλεγχο και ενισχύει την θετική εικόνας του εαυτού» ανέφερε η ίδια μιλώντας επίσης για οφέλη ως προς την ανάπτυξη αυξημένης ικανότητας διαχείρισης δυσκολιών, την ανάπτυξη υπευθυνότητας, θέλησης και πρωτοβουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, ο πρόεδρος της Γευσιγνωσίας Α.Ε. κ. Θέμης Τζενετίδης, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή κ. Θανάσης Λάπατας κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.