Τα μηνυματα του Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης κ. Πεντελεημωνος ενοψει της νεας σχολικης χρονιας

Στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού θα ακουστεί στα σχολεία την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενόψει, της νέας σχολικής χρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του για αυτό το νέο μαθητικό ξεκίνημα μαζί με τις ευχές του για μια ευλογημένη χρονιά και μάλιστα ξεχωριστά για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ακολουθούν τα μηνύματα πατρικής αγάπης προς τη μαθητιώσα νεολαία του σεβασμιωτάτου. 

Προς τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης:
 
«Αν μπορώ ως πνευματικός Πατέρας να σας δώσω μια συμβουλή, φροντίστε το ταξίδι που ξεκινάει με την κάθε σχολική χρονιά να είναι όσο πιο όμορφο γίνεται»
 
«Αγαπητά μου παιδιά,
 
Αν και δεν βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, παρόλο που το επιθυμούσα, είμαι κοντά σας με τη σκέψη μου, για να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για το νέο σχολικό έτος. Γνωρίζετε ότι με κάθε σχολική χρονιά αρχίζει για σας ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες. Στο ταξίδι αυτό έχετε συντρόφους τους συμμαθητές σας, οδηγούς τους δασκάλους σας και πολύτιμα εφόδια την αγάπη και φροντίδα των γονιών σας, και κυρίως την ευλογία του Θεού, την οποία δεχθήκατε με τον αγιασμό που μόλις τελέστηκε.
 
Αν μπορώ ως πνευματικός Πατέρας να σας δώσω μια συμβουλή, φροντίστε το ταξίδι αυτό να είναι όσο πιο όμορφο γίνεται. Να ακούτε τις οδηγίες και παραινέσεις των δασκάλων σας, των οποίων μόνη φροντίδα είναι η πρόοδος και η προκοπή σας. Να μελετάτε με επιμέλεια τα μαθήματά σας, για να καταλάβετε καλύτερα τον κόσμο γύρω σας. Να συνεργάζεστε με τους συμμαθητές σας και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. Να προσεύχεστε στον Θεό, ο οποίος ευλογεί τις φιλότιμες προσπάθειές μας και μας προστατεύει από κάθε κίνδυνο.
 
Αν συμβούν όλα αυτά, να είστε σίγουροι ότι θα θυμάστε όλα τα ταξίδια που κάνατε, όλες τις σχολικές χρονιές που βιώσατε, με αγάπη και νοσταλγία, ξεχνώντας τις όποιες μικρές δυσκολίες συναντήσατε στη διάρκειά τους.
 
Σας εύχομαι μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.» 
 
Προς τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
 
«Υιοθετώντας τα ιδανικά της Αλήθειας και της Αρετής σας παρακαλώ να στέκεστε αλύγιστοι στις δυσκολίες της ζωής»
 
«Αγαπητά μας παιδιά,
 
Οι πρώτες στιγμές συνάντησής σας με φίλους, συμμαθητές και καθηγητές στο σχολικό περιβάλλον, μόλις επισφραγίσθηκαν με την τέλεση της ακολουθίας του αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
 
Πρόκειται για πράξη βαθύτατα ουσιαστική, συνδεδεμένη με την ιστορική παράδοση των πατέρων του Γένους μας, παρότι στους καιρούς μας η αξία της άλλες φορές απομειώνεται ασυνείδητα από τους νεώτερους ή συνειδητά από κάποιους τάχα προοδευτικούς ενήλικες.
 
Κι όμως! Στην ακολουθία του αγιασμού ζητήσαμε από τον «πανταχού παρόντα» Θεό να συμπορευθεί μαζί σας και σε αυτή την απαιτητική και υπεύθυνη προσπάθεια της μαθητείας, η οποία πρέπει να στοχεύει όχι τόσο στην χωρίς αντίκρισμα συσσώρευση γνώσεων όσο στη νοητική και ψυχική σας καλλιέργεια, σε αυτό που ονομάζουμε παιδεία και που τόσο ταλαιπωρείται από μυωπικούς οραματισμούς και σφάλματα των μεγαλυτέρων σε βάρος κάθε νέας γενιάς τις τελευταίες δεκαετίες στην πατρίδα μας.
 
Ο «κονταρομάχος των φτωχών» ποιητής μας Κώστας Βάρναλης υμνώντας την αδιάφθαρτη αγνότητα της νιότης σας αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
«…η μελλούμενη αθρωπότης
είμαστε τα νιάτα. Ορτοί
για το θρίαμβο της Αλήθειας
με οδηγό την Αρετή…»

 
Λαμβάνοντας αφορμή από αυτούς τους στίχους, εύχομαι από καρδιάς οι προσπάθειες των αξιόλογων Εκπαιδευτικών μας να συναρμοσθούν με τους κόπους των γονιών σας και τη γνήσια αγωνία της τοπικής Εκκλησίας, η Οποία πάντοτε θα στέκεται στο πλευρό και στα όνειρά σας, προκειμένου να διδαχθείτε και κυρίως να εφαρμόσετε -εσείς- «η μελλούμενη ανθρωπότης» τα μόνα ιδανικά με τα οποία μπορεί να αλλάξουν ρότα τα σαπιοκάραβα της πατρίδας μας και της οικουμένης.
 
Και τούτα είναι η Αλήθεια και η Αρετή. Υιοθετώντας αυτά τα ιδανικά σας παρακαλώ να στέκεστε αλύγιστοι στις δυσκολίες της ζωής και να είστε βέβαιοι ότι ο Θεός της αγάπης θα δικαιώνει τελικά κάθε έντιμο αγώνα σας.
 
Καλή δύναμη και φωτισμό στην εφετινή σχολική χρονιά!
 
Με πατρική αγάπη
Ο Μητροπολίτης»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.