Τα φροντιστηρια στη δινη των ισοδυναμων μετρων

Ανακούφιση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού για πιθανή αναστολή του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Aναμένεται και μείωση διδάκτρων εάν εφαρμοστεί η εξαγγελία - Ανέστης Στρατιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Θράκης «Ο ΦΠΑ στο 23% είναι ένα άδικο μέτρο που πλήττει πρώτα την ελληνική οικογένεια και μετά την ιδιωτική εκπαίδευση»

«Πονοκέφαλο» προκάλεσε στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, η καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο της τάξης του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με σκοπό να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για τους δανειστές της. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων πανικοβλήθηκαν, πέρασαν το καλοκαίρι τους γράφοντας και σβήνοντας στα τεφτέρια τους, προσπαθώντας να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ώστε να μην εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές των διδάκτρων, οι οποίες παρόλο που τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη είχαν πάρει την κατιούσα, ανέβηκαν φέτος αρκετά. Τα φροντιστήρια μπορεί να κατάφεραν μεν να απορροφήσουν το 13% αλλά λόγω του δυσβάστακτου 23% αναγκάστηκαν τελικά να ανεβάσουν τις τιμές τους.
 
Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις τις οποίες συνάντησε, αποφάσισε να αλλάξει τα σχέδιά της. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης υπογράμμισε σχετικά με το θέμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ότι «προχωράμε στην αναστολή του μέτρου, τουλάχιστον μέχρι τη ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας, τους κάλεσε, εάν έχουν ισοδύναμα, να τα προτείνουν, καθώς η κυβέρνηση είναι ανοικτή να ακούσει τις προτάσεις τους. 

«Η κυβέρνηση επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ελληνική οικογένεια παρότι γνωρίζει πως τα παιδιά της χρειάζονται τα φροντιστήρια»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Θράκης κ. Ανέστης Στρατιάδης, έκανε λόγο για ένα σκληρό και άδικο μέτρο το οποίο πλήττει τόσο τη μέση ελληνική οικογένεια, όσο και τις επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό μάλιστα δεν επέβαλαν οι δανειστές, οι οποίοι, μετά από αίτημα που έγινε από ευρωβουλευτές, τόνισαν ότι δεν απαίτησαν ποτέ ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που το απαγορεύει. «Η κυβέρνηση επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ελληνική οικογένεια και τα λαϊκά στρώματα, καθώς γνωρίζει ότι τα παιδιά της χρειάζονται και τις ξένες γλώσσες και τα φροντιστήρια, με τη βοήθεια των οποίων περνάνε στο πανεπιστήμιο». 

«Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να πάρει μια απόφαση για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτό το βραχνά και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο κόστος που πρέπει»

Η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολούθησε με ανακούφιση τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά παρά ταύτα την επομένη των ανακοινώσεων, επικράτησε ένα μικρό «χάος» στα λογιστήρια των φροντιστηρίων, σύμφωνα με τον κ. Στρατιάδη, αναφορικά με τις τιμές των διδάκτρων. «Το 23% έχει μπει στις τιμές μας μεν, αλλά όχι ολόκληρο γιατί ένα μεγάλο μέρος το απορρόφησαν οι επιχειρήσεις μας. Εξ αιτίας αυτού όμως έχουν σημειωθεί αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Περιμένουμε, λοιπόν, τον πρωθυπουργό επιτέλους να πάρει μια απόφαση για να μπορέσουμε κι εμείς να απαλλαγούμε από αυτό το βραχνά, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο κόστος που πρέπει, και να φανούμε και οικονομικά εντάξει απέναντι στους γονείς και τους μαθητές μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών, τονίζοντας ότι «έχουμε ενημερώσει τους γονείς πως αν καταργηθεί το 23% οι τιμές θα πέσουν στα περσινά επίπεδα και ίσως πιο χαμηλά». 

«Η ελληνική οικογένεια δε θα κόψει το φροντιστήριο, αλλά μειώνει τα μαθήματα και προσπαθεί όσο μπορεί να ελαχιστοποιήσει και αυτό το κόστος»

Η επιβολή του φόρου 23% στα φροντιστήρια είχε ως απότοκο τόσο την αύξηση των διδάκτρων όσο και λιγότερους μαθητές στα θρανία των φροντιστηρίων. «Σήμερα πλέον κάθε ελληνική οικογένεια σκέφτεται αν θα στείλει το παιδί της φροντιστήριο και αν τελικά το στείλει πάντα σκέφτεται για πόσες ώρες», παρατήρησε ο κ. Στρατιάδης, τονίζοντας ότι οι οικογένειες πλέον μετρούν και το τελευταίο ευρώ. Το θετικό ωστόσο για τον κλάδο είναι κατά τον ίδιο ότι «έχει καθιερωθεί στην ελληνική οικογένεια και στην ελληνική κοινωνία πως το φροντιστήριο πραγματικά βοηθάει τους μαθητές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, στις προσδοκίες και τους στόχους τους και δεν είναι από αυτά που η ελληνική οικογένεια θα “κόψει” στο τέλος. Παρόλα αυτά όλοι το σκέφτονται, μειώνουν τις ώρες, μειώνουν τα μαθήματα και προσπαθούν όσο μπορούν να ελαχιστοποιήσουν και αυτό το κόστος». Ο κ. Στρατιάδης υπογράμμισε ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους τα φροντιστήρια μείωσαν κατά τα προηγούμενα έτη τις τιμές, αλλά «ήρθε η κυβέρνηση να ανατρέψει την προσπάθειά μας αυτή. Το θεωρούμε απαράδεκτο και είναι λογικό και οι γονείς να κόβουν όσα μπορούν εις βάρος των στόχων και της προόδου των παιδιών τους, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά». 

«Οι γονείς ζητούν μειωμένες τιμές χωρίς αποδείξεις εμείς όμως είμαστε νόμιμες επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει αφορολόγητα τα ιδιαίτερα μαθήματα»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αντιδράσεις δεν ήρθαν μόνο από τους συλλόγους φροντιστών αλλά και από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σε συνεργασία με τους φροντιστές της χώρας κατέστησαν σαφή την αδικία που υφίστανται. Στη Θράκη, βέβαια, δεν υπήρξαν συλλογικές αντιδράσεις γονέων, αλλά πολλές ήταν οι περιπτώσεις μεμονωμένων αντιδράσεων γονέων στο Σύλλογο και στα φροντιστήρια. Ο κ. Στρατιάδης μάλιστα αποκάλυψε ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις γονέων που, στην προσπάθειά τους να περισώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, ζητούσαν από τα φροντιστήρια το κλασικό, ήτοι μειωμένες τιμές «χωρίς απόδειξη». «Εμείς όμως είμαστε νόμιμες επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», διαμήνυσε ο κ. Στρατιάδης, προσθέτοντας δε ότι «από την άλλη μεριά και ο κόσμος γνωρίζει ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει τα ιδιαίτερα μαθήματα χωρίς καμία φορολόγηση, την ώρα που οι επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί από το 26% σε 29% στη φορολογία τους συν όλα τα έκτακτα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση πέραν του 23%». Ο ίδιος δήλωσε ότι και οι συνάδερφοί τους από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν αντιδράσει και βρίσκονται σε ένα κοινό μέτωπο για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

«Η κυβέρνηση θα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη αν συνεχίσει αυτά τα μέτρα που παίρνει και απέναντι σε εμάς και απέναντι στην ελληνική κοινωνία»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Θράκης θεωρεί ότι αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση με τον αυξημένο φόρο δεν μπορεί να επιτευχθεί. «Το μέτρο αυτό είναι πολύ άδικο και πλήττει πρώτα την ελληνική οικογένεια και μετά εμάς, τις επιχειρήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει την τάση να θεωρεί άχρηστες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «το αυτό δεν ισχύει και για την ελληνική κοινωνία και αυτό είναι κάτι ελπιδοφόρο για εμάς». Ο κ. Στρατιάδης τόνισε ότι οι φροντιστές είναι αισιόδοξοι ευελπιστώντας ότι «κάθε αδικία πρέπει να πολεμάται και να αποκαθίσταται. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος της. Από κει και πέρα θα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη αν συνεχίσει αυτά τα μέτρα που παίρνει και απέναντι σε εμάς και απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.