Οι Γιατροι Χωρις Συνορα καταγγελλουν εσκεμμενη επιθεση σε αυτοκινητοπομπη τους στην Γαζα

Σκοτώθηκε ένα μέλος του προσωπικού και τραυματίστηκε άλλο ένα

Εσκεμμένη επίθεση στο «μέτωπο» της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μέλος της οικογένειας του προσωπικού και να τραυματιστεί άλλο ένα, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όπως επισημαίνουν το πρωί της 18ης Νοεμβρίου αυτοκινητοπομπή των Γιατρών Χωρις Σύνορα, και παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει σχετικά και τα δύο μέρη της σύγκρουσης, δέχτηκαν πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να τραυματιστεί ένα άλλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στις 18 Νοεμβρίου 2023, ένας συγγενής μέλους του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσπαθούσε να απομακρύνει 137 άτομα – μέλη του παλαιστινιακού προσωπικού των  Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τις οικογένειές τους. Ήταν εγκλωβισμένοι για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την εσκεμμένη επίθεση. 


Χθες το πρωί, στις 9:00 π.μ. τοπική ώρα, μια αυτοκινητοπομπή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούμενη από πέντε αυτοκίνητα, όλα με εμφανή σήμανση με τα διακριτικά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μεταξύ άλλων και στις οροφές των αυτοκινήτων, με 137 άτομα, αποτελούμενα από μέλη του παλαιστινιακού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τις οικογένειές τους, μεταξύ των οποίων 65 παιδιά, εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ξενώνας, γραφείο, εξωτερικά ιατρεία που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa) με κατεύθυνση τη νότια Γάζα για ένα ασφαλέστερο μέρος. Από τις 11 Νοεμβρίου ήταν εγκλωβισμένοι κάτω από πυρά λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και από τότε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  έχουν επανειλημμένα κάνει έκκληση για την ασφαλή εκκένωσή τους. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ενημερώσει και τα δύο μέρη της σύγκρουσης για την κίνηση αυτή. Η αυτοκινητοπομπή πέρασε από τη διαδρομή που υπέδειξε ο ισραηλινός στρατός και έφτασε στην οδό Salah Al Deen, μαζί με άλλους πολίτες που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στο τελευταίο σημείο ελέγχου κοντά στο Wadi Gaza, στο οποίο υπήρχε πολύς κόσμος εκείνη τη στιγμή λόγω των εκτεταμένων ελέγχων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις. Παρά τις πληροφορίες που μοιράστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, δεν τους επιτράπηκε να περάσουν το σημείο ελέγχου για ώρες. Αργότερα το προσωπικό μας άκουσε πυροβολισμούς, γεγονός που τους ώθησε να γυρίσουν πίσω από φόβο και να κατευθυνθούν στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα από το σημείο ελέγχου.

Κατά την επιστροφή τους, μεταξύ 15:30 μ.μ. και 16:00 μ.μ. τοπική ώρα, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση στην οδό Al-Wehda κοντά στη διασταύρωση της οδού Said Al A’as, κοντά στα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δύο από τα αυτοκίνητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χτυπήθηκαν σκόπιμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να τραυματιστεί ένα άλλο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν εκ νέου να επιτραπεί επειγόντως η εκκένωση του προσωπικού μας, καθώς και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες και ζουν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες στη βόρεια Γάζα.

 Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν διάδρομοι για την ασφαλή εκκένωση των παγιδευμένων πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.