Συνεδριο για τη μειονοτικη εκπαιδευση της ΔΟΕ και κρισιμα ερωτηματικα

«Κάνει εντύπωση ότι οι ομιλητές είναι κυρίως νομικοί και διεθνολόγοι και όχι εκπαιδευτικοί»

Συνέδριο με θέμα τη μειονοτική εκπαίδευση  διοργανώνει  η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στην Κομοτηνή, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα στους μειονοτικούς δασκάλους.
 
Εχει ενδιαφέρον ότι ο στόχος για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, πρόταση  της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης, όπως περιγράφεται σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook του κ. Στέφανου Μακρυγιάννη ως εξής:
 
«Η από το 2015 πρόταση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης πρώτα έγινε απόφαση του Συλλόγου μας και τώρα επιτέλους (αφού το ζητούσαμε 2 χρόνια) υλοποιείται.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν
οι εκπαιδευτικοί της τάξης, του βουνού και της πόλης,
οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί που αποκλείονται
από τα μειονοτικά σχολεία λόγω θρησκεύματος(!)
οι Δάσκαλοι που αρνούμαστε την ύπαρξη διακρίσεων,
τα κλειστά σχολεία και αυτά που πρέπει να ιδρυθούν,
τα αναλυτικά προγράμματα που αγωνιούν να γεννηθούν,
η εκπαίδευση των όλων των ίσων και των διαφορετικών,
κάθε μορφωτική ανάγκη και δικαίωμα!»
 
Όμως το ίδιο το πρόγραμμα του Συνεδρίου πέραν των καλών προθέσεων να δώσει τον λόγο στους εκπαιδευτικούς της μειονότητας, εγείρει πολλά ερωτηματικά, ιδιαίτερα κρίσιμα για τον τόπο μας.
 
Ποια είναι αυτά; Έχουν διατυπωθεί επαρκέστατα, σε άλλο δημοσίευμα, από τον Γιάννη Σιδηρόπουλο του www.xanthi2.gr, στη στήλη του “freddo” και έχουν ως εξής:
 
«Extra Παραπολιτική: Ιδεοληψίες στην εκπαίδευση, επενδύσεις στην κάνναβη, δικαστικά παρασκήνια και άλλα

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει συνέδριο στην Κομοτηνή για
την εκπαίδευση της μειονότητας αν και πρακτικά, το αντικείμενο είναι η έντονη αμφισβήτηση της πιλοτικής παρέμβασης στα Νηπιαγωγεία των μειονοτικών περιοχών της Θράκης. Κάνει εντύπωση όμως ότι οι ομιλητές είναι κυρίως νομικοί και διεθνολόγοι και όχι εκπαιδευτικοί.

Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν ένα θέμα αμιγώς εκπαιδευτικό σε πολιτικό και να αναγάγουν την εκπαίδευση της μειονότητας από εσωτερικό ζήτημα σε ελληνοτουρκική διαφορά. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τους αυστηρούς αποκλεισμούς όσων προσεγγίζουν με μετριοπάθεια τη μειονοτική εκπαίδευση αλλά και την απρεπή ανάκληση πρόσκλησης σε ακαδημαϊκό για τον ίδιο λόγο, αν ισχύουν οι πληροφορίες της στήλης.
 
Είναι σαφές ότι με όρους ιδεολογικής μονομέρειας κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την πολιτική ελευθερία της εκτελεστικής εξουσίας να χαράσσει πολιτική στη Θράκη χωρίς την έγκριση των ακραίων κύκλων. Στο τέλος της ημέρας είναι αυτοί οι ακραίοι που εμπλέκουν τη γείτονα στα εσωτερικά θέματα καθώς ο ετεροκαθορισμός τους δίνει λόγο ύπαρξης.»
 
Επιλέγοντας, να σημειώσουμε, επειδή πολλές φορές ως περιοχή δεν αντιδράσαμε όπως έπρεπε  σε ζητήματα μείζονος σημασίας, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες ενδεχομένως των προθέσεων, θα πρέπει ιδιαιτέρως να προσεχθεί το ζήτημα της μετάταξης του θέματος της μειονοτικής εκπαίδευσης από θέμα εσωτερικής τάξεως, εκπαιδευτικό, σε θέμα εξωτερικής πολιτικής,  προοπτική ουσιαστικά ανεπίτρεπτη, αλλά και μη επιθυμητή στη Θράκη!!! Ν.Β.     
 
Πηγή: xanthi2.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.