Συνεχιζει τις πεζοπορικες εξορμησεις του την ερχομενη Κυριακη ο Δρομεας Θρακης

Γνωριμία με τα Πετρωτά και τον Πεντάλοφο του Β. Έβρου

Συνεχίζει τις πεζοπορικές του εξορμήσεις ο Δρομέας Θράκης, αυτή τη φορά την Κυριακή 23 Απριλίου στην περιοχή των Πετρωτών και του Πενταλόφου στο βορειότερο άκρο του Νομού Έβρου.

Η εξόρμηση θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Μουσείο της πέτρας στο κέντρο του χωριού και μετά θα αρχίσει η πεζοπορία μήκους 10 χιλιομέτρων περίπου με πρώτη στάση τον παλιό Ανεμόμυλο της περιοχής όπου πλέον λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το φράγμα της Καρακόπετρας όπου θα γίνει η δεύτερη στάση των πεζοπόρων απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα κατηφορίσουν προς την περιοχή των Μαντενιών όπου και θα επισκεφθούν δύο από αυτά για να δουν από κοντά πώς γινόταν η εξόρυξη των πετρωμάτων. Εκεί θα κάνουν και το μεγάλο τους διάλειμμα και θα είναι και το τέλος της διαδρομής όπου και εν συνεχεία θα τους παραλάβει το λεωφορείο για να μεταβούν στην περιοχή της Μπάρας όπου εδρεύει το καταφύγιο του Δρυμού του Πενταλόφου.

Μόλις φτάσουν εκεί θα τους περιμένουν τα μέλη του Δρυμού για να γιορτάσουν μαζί τους τα 20 χρόνια του Συλλόγου απολαμβάνοντας τα υπέροχα εδέσματα υπό τις μελωδίες της ζωντανής ορχήστρας και των παραδοσιακών χορών της περιοχής!

Πληροφορίες περιοχής

Τα Πετρωτά: Τα Πετρωτά βρίσκονται πάνω στον εθνικό δρόμο που συνδέει τον Πεντάλοφο με το Ορμένιο. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολλή πέτρα στην περιοχή, την οποία οι κάτοικοι επεξεργάζονταν και κατασκεύαζαν μυλόπετρες, γούρνες, πέτρινα γουδιά κά. Τα παλιά σπίτια του χωριού ήταν διώροφα, με πέτρινο ισόγειο και ξύλινα μπαλκόνια. Αν και παλαιότερα τα Πετρωτά ήταν κεφαλοχώρι και είχε πάνω από 3.000 κατοίκους σήμερα έχει γύρω στους 300. Στο χωριό Πετρωτά, ακόμη και σήμερα παραμένουν οι μνήμες των μεγάλων μαστόρων της πέτρας. Σύμφωνα με την παράδοση εγκαταστάθηκαν στο χωριό στις αρχές του 16ου αιώνα, για να κτίσουν τη μεγάλη γέφυρα επάνω στον ποταμό Έβρο, στο ύψος του σημερινού Σβίλενγκραντ στη Βουλγαρία («Mustafa Pasha Koprusu») και διάλεξαν να μείνουν στην περιοχή για τη θέση και τα άφθονα υλικά που πρόσφερε.

Από τα τελευταία σωζόμενα παραδείγματα της τοπικής παράδοσης, είναι ο ανακαινισμένος μύλος των Πετρωτών, ένα προ-βιομηχανικό κτίσμα που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο και συνεδριακό κέντρο. Στο κέντρο των Πετρωτών έχει στηθεί το άγαλμα του λιθοξόου, προς τιμήν των τεχνιτών της πέτρας του χωριού.

“Τα μαντένια”: Τα Πετρωτά είναι φημισμένα για τα μαντένια τους – τα σκαμμένα λατομεία αποτελούν μια εμβληματική τοποθεσία εξόρυξης (ζεόλυθου) , αποτελώντας για χρόνια τον οικονομικό πνεύμονα του χωριού. Κάποια από αυτά χρονολογούνται στο 1909, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, οι περισσότερες οικογένειες είχαν το δικό τους προσωπικό μαντένι. Μια δροσερή σκιά καταπίνει τους επισκέπτες, μια αφύσικη ηρεμία και σπαρακτική νηνεμία σφίγγει τις σκέψεις όσων περπατούν υπό τη σκιά των σωθικών της πέτρας.

Info

  • Αναχώρηση από την πλατεία της Κομοτηνής(Σπαθί) στις 06:45.
  • Αναχώρηση από το Στάδιο Φώτης Κοσμάς στην Αλεξανδρούπολη στις 07:30.
  • Αναχώρηση από την πλατεία του Διδυμοτείχου(αεροπλάνο) στις 08:30.
  • Αναχώρηση από την κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας στις 09:00.
  • Προτεραιότητα στις θέσεις για το Λεωφορείο θα δοθεί από Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη.
  • Τελικό ραντεβού στις 10:00 στην πλατεία των Πετρωτών.

Δηλώστε συμμετοχή στην φόρμα:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfEKdSyKcg…/viewform…

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας, δια ζώσης και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, καθημερινές 5-8 μμ.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, ισοθερμικό t-shirt/μακρυμάνικο, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, fleece, ελαφρύ αντιανεμικό/ jacket, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης …και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.