Συναντηση Φαρμακευτικων Συλλογων Ροδοπης – Αδριανουπολης στην Κομοτηνη

Κοινά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες και Τούρκοι φαρμακοποιοί. Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Ροδόπης και Αδριανούπολης τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Αδριανούπολη και για το λόγο αυτό οι δύο σύλλογοι ξεκίνησαν μια σειρά επαφών στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπους επίλυσης αυτών. Στο πλαίσιο αυτό συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί σε ξενοδοχείο της πόλης μας.


 

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Θέλουμε να θωρακίσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα»

Στο στόχο της συνάντησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος που αφορά «στο γεγονός ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με τους γείτονες Τούρκους και επίσης να προβούμε σε ενέργειες, μέσω των οποίων θα θεμελιώσουμε και θα θωρακίσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

 

Θεωρούμε ότι το κύριο πρόβλημα που έχουμε Έλληνες και Τούρκοι είναι η αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού, ώστε να μην παρασύρεται από τις κυβερνήσεις και να μετατρέπεται σε απλό γραφειοκράτη ή απλά μεταπράτη, αλλά το φάρμακο που έχει στα χέρια του, το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι ένα απλό εμπορικό προϊόν, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό να μπορεί να το χορηγεί παρέχοντας υπηρεσίες στον ασθενή και γενικότερα την κοινωνία».

 

Ένα δεύτερο θέμα που απασχολεί τους δύο συλλόγους είναι η ανάγκη επιμόρφωσης όλων των φαρμακοποιών είτε αυτών που παίρνουν τώρα τα πτυχία είτε αυτών που είναι παλιότεροι, διότι έτσι οι ασθενείς θα έχουν καλύτερη παροχή υπηρεσιών και ένα τρίτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας εντονότερα από ό,τι οι φαρμακοποιοί της γείτονος αφορά στη μηχανοργάνωση. Στην Τουρκία έχουν γίνει βήματα και εδώ στην Ελλάδα τώρα ξεκίνησε να γίνεται κάτι ως προς τη μηχανοργάνωση, όπως πρόβλημα είναι και η ανακύκλωση των φαρμάκων όπου και οι δύο σύλλογοι έχουν τον ίδιο προβληματισμό «που παραμένει δυστυχώς προβληματισμός, γιατί αυτή την ώρα μιλάμε με τον ΕΟΦ και δυστυχώς, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια, ο ΕΟΦ δεν έχει κάνει τίποτα, τα φάρμακα στοιβάζονται σε αποθήκες και στο μέλλον θα βγούμε και θα ανακοινώσουμε στον τύπο ότι ενδεχομένως σταματάμε αυτή την ενέργεια, εφόσον δεν υπάρχει διάθεση από το κράτος και τις εταιρείες για να συμβάλλει στο κόστος της ανακύκλωσης».

 

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΦ έχει εξαγγείλει εδώ και δύο χρόνια ότι θα γίνει μια προσπάθεια πανελλήνιας συγκέντρωσης φαρμάκων, το θέμα έχει σταματήσει. «Εμείς συνεχίζουμε να μαζεύουμε φάρμακα. Έχουν πάρει οι Γιατροί του Κόσμου, τώρα θα πάρουν οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, κάνουμε την διαλογή, αλλά τα ληγμένα εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένα. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Τα συγκεντρώνουμε στη Νομαρχία σε κάποια αποθήκη του Υγειονομικού από εκεί όμως, επειδή ο νομίατρος χρειάζεται το χώρο, είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε και θα πάμε σε ένα χώρο που μας έχει δοθεί πρόχειρα για ένα χρόνο», τόνισε ο κ. Τσαπέκος.

 

Μπορεί να γίνει η ανακύκλωση και με ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά είναι πανάκριβη και, όπως είπε ο κ. Τσαπέκος, είναι περίπου δύο με τρία ευρώ το κιλό. «Εμείς εκείνο που θέλαμε να κάνουμε ξεκινώντας ήταν να ενεργοποιήσουμε την πολιτεία η οποία έχει τις ευθύνες της. Η κύρια ευθύνη είναι της πολιτείας, της εταιρείας, αλλά και δική μας, δεν εξαιρώ εμάς. Δεν είμαστε εμείς οι παραγωγοί των αποβλήτων, γιατί αυτά τα φάρμακα θεωρούνται απόβλητα. Είναι το θέμα πανελλήνιο και, αν δεν γίνει κάτι, εμείς θα ζητήσουμε να πετιούνται στα σκουπίδια».

Τζενκ Κες: «Τα προβλήματά μας κοινά»

Ο Τζενκ Κες είναι από το Σεπτέμβρη πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης. Ο κ. Κες εξέφρασε την χαρά του γιατί, όπως είπε, «είμαι σε αυτόν τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και τον αρχαίο πολιτισμό». Ενημέρωσε δε ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1987, υπάρχουν στην Τουρκία 25.000 φαρμακεία και στην περιοχή τους υπάρχουν εκατόν πενήντα ένα φαρμακεία, το επάγγελμα είναι ανοικτό και στο σύλλογο ανήκουν εκατόν εβδομήντα πέντε φαρμακοποιοί.

 

Όσον αφορά στη συνεργασία που ξεκίνησε «με συνάντηση στην Αδριανούπολη τον περασμένο Σεπτέμβρη και μέσα στον Οκτώβρη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης μας επισκέφθηκε και αρχίσαμε τις συνομιλίες, είδαμε ότι τα προβλήματά μας είναι κοινά. Αυτό μας αποδεικνύει ότι ο κόσμος είναι ένα μικρό χωριό και επηρεαζόμαστε και οι δύο σύλλογοι και οι φαρμακοποιοί σε όλο σχεδόν τον κόσμο από τα ίδια προβλήματα. Από τις αρχές του 2000 και από οικονομικής απόψεως έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές και ως χώρα αντιμετωπίσαμε μεγάλη οικονομική κρίση και αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στο επάγγελμά μας. Η πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις για την φαρμακευτική δαπάνη και τα ασφαλιστικά ταμεία οδήγησε σε μείωση της τιμής και αυτό δυσκόλεψε τους φαρμακοποιούς που έφθασαν στο σημείο να κλείσουν τα φαρμακεία τους. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση σε όλους τους τομείς θα οδηγήσει την χώρα σε περικοπές δαπανών. Αυτό είναι ορατό, αλλά επειδή θα υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και της τιμής των φαρμάκων, θα δυσκολέψει πάρα πολύ τον κόσμο να αγοράσει φάρμακα και θα επηρεασθεί η κοινωνική υγεία».

 

Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι το 2005 υπήρξε ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στις φαρμακευτικές δαπάνες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μετά από το 2005 άρχισαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μέχρι τότε τα έπαιρναν από το αντίστοιχο ΙΚΑ. «Μετά από εκεί υπήρξε μια οργάνωση και τώρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στη αποπληρωμή των φαρμάκων, αλλά έγιναν πάρα πολλές περικοπές φαρμάκων που δεν τα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο φαρμακοποιός αναγκάζεται επειδή η χρήση των συνταγών γίνεται on line να χρησιμοποιεί τα κομπιούτερ και να μην κάνει το επάγγελμά του και αυτό είναι εμπόδιο για τον φαρμακοποιό».

 

Όσον αφορά στην ανακύκλωση, στην Τουρκία, όπως είπε, υπάρχουν δύο εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση φαρμάκων η μία στην Κωνσταντινούπολη και η άλλη στην Σμύρνη που με σύγχρονη τεχνολογία ανακυκλώνουν τα φάρμακα και τις άλλες χημικές ουσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. «Στην Τουρκία οι φαρμακοποιοί στέλνουν απευθείας τα φάρμακα στις εταιρείες και εμείς σαν φαρμακευτικός σύλλογος έχουμε την θέληση να συγκεντρώσουμε τα φάρμακα σε όλη την περιοχή και να τα πάμε σε αυτές τις εταιρείες. Το κόστος αφορά σε πενήντα κιλά φάρμακα, διακόσια πενήντα ευρώ», ανέφερε ο κ. Τζενκ Κες.

 

Να σημειωθεί ότι την μετάφραση έκανε ο φαρμακοποιός των Σαπών Χαβούζ Αλή Ερτζάν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.