«Συναγερμος» για την οζωδη δερματιτιδα

Η ζωονόσος των βοοειδών «χτυπάει την πόρτα» της Θράκης - Δύο ύποπτα κρούσματα, με «ισχυρές υποψίες» στο Δέλτα του Έβρου

Ο «εφιάλτης» τον οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια, λόγω της επέλασης της ευλογιάς, ο κτηνοτροφικός κόσμος της Θράκης, δυστυχώς φαίνεται πως επανέρχεται μέσω της «εισβολής» στην περιοχή μας μίας επίσης επικίνδυνης ζωονόσου, της οζώδους δερματίτιδας. «Συναγερμός» για τη θωράκιση της περιοχής μας είχε σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρεις ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν η οζώδης δερματίτιδα εξαπλωνόταν ταχέως σε μονάδες βοοειδών, στα νότια και στη δυτικά παράλια της Τουρκίας. Δυστυχώς, παρ’ όλες τις ενέργειες και τα μέτρα πρόληψης, η επικίνδυνη ζωονόσος φαίνεται πως έχει περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απειλώντας άμεσα πλέον το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειάς μας.
 
Από τους περιοδικούς ελέγχους, που διεξάγουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπηρεσίες της Κτηνιατρικής στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, εντοπίστηκαν πριν από λίγες μέρες δύο ύποπτα κρούσματα στο Δέλτα του Έβρου, πλησίον των Φερών, για τα οποία όπως αναγνώρισε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, υπάρχουν «ισχυρές υποψίες» ότι αποτελούν κρούσματα προσβολής από οζώδη δερματίτιδα. Οι υποψίες αυτές θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που αναμένονται σήμερα από την Αθήνα. Ωστόσο, ο κ. Σαχπατζίδης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, σημειώνοντας στον «ΠτΘ» ότι τα δύο ζώα, στα οποία αφορούν οι υποψίες για προσβολή από οζώδη δερματίτιδα, εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της συγκεκριμένης ζωονόσου.
 
 

«Κόκκινος συναγερμός» στην ΠΑΜ-Θ και στο Υπουργείο

 
Η εξέλιξη πάντως έχει ήδη θέσει σε συναγερμό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, την περιφερειακή διοίκηση και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Χθες το πρωί, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής της οζώδους δερματίτιδας για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας.
 
 

110.000 βοοειδή στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που παράγουν το 17% των εγχώριων ποσοτήτων γάλακτος

 
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ζωονόσος προσβάλλει μόνο τα βοοειδή, δεν απειλεί το υπόλοιπο ζωικό κεφάλαιο, ενώ δεν μεταδίδεται ούτε στον άνθρωπο. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν ότι ο πληθυσμός των βοοειδών στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης υπολογίζεται σε 110.000 ζώα, αντιλαμβανόμαστε ότι μια ενδεχόμενη περαιτέρω εξάπλωση της ζωονόσου στην περιοχή μας  θα σηματοδοτήσει οδυνηρές και πολυεπίπεδες συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο και συνολικά για την τοπική οικονομία. Εξάλλου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατέχει ποσοστό περίπου 17% επί των συνολικών ποσοτήτων αγελαδινού γάλακτος, που παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
 
 

Ίδιες πρακτικές αντιμετώπισης με εκείνης της ευλογιάς

 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρακτική, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας, είναι παρόμοια με εκείνη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται η θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής, στην οποία διαπιστώθηκε έστω και ένα κρούσμα της συγκεκριμένης ζωονόσου. Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την επέλαση της ευλογιάς στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θράκης και πώς αποδεκατίστηκαν εκατοντάδες κοπάδια προβάτων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ζωονόσου. Όπως επίσης θυμόμαστε, για τον περιορισμό της ευλογιάς ορίστηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης των προηγούμενων εστιών, δημιουργώντας συνθήκες «καραντίνας» για πολλές εκτροφές ζώων. Η ίδια αυτή πρακτική προβλέπεται να εφαρμοστεί και για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας.
 
 

Αίτημα για διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών

 
Ένα άλλο μέτρο, που εξετάζεται, είναι να γίνουν προληπτικοί εμβολιασμοί των υγειών βοοειδών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προσβολής τους από τη ζωονόσο. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σαχπατζίδης, η διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών είχε κατατεθεί ως πρόταση στο Υπουργείο το προηγούμενο διάστημα, όμως δεν έτυχε σχετικής ανταπόκρισης. Με τα νέα δεδομένα, που έχουν ανακύψει, η Κτηνιατρική Διεύθυνση θα επαναπροωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα, ακόμα πιο επιτακτικά, ευελπιστώντας ότι θα τύχει μεγαλύτερης μέριμνας.

 

Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας

 
Η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα, που οφείλεται σε ιό, με κυριότερα συμπτώματα α) τα επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται πληγές, β) τις αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος, γ) το ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, που προοδευτικά γίνεται πυώδες, δ) τον πυρετό, ε) την πτώση της γαλακτοπαραγωγής, στ) τη χωλότητα και ζ) την απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.