Συναδελφοι και φιλοι τιμησαν τη μνημη της Μαρθας Πυλια

Αφιερωματική εκδήλωση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τη μνήμη της Μάρθας Πύλια, μιας καθηγήτριας που είχε σημαντική προσφορά στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και έφυγε πρόωρα από την επάρατη νόσο τίμησαν φίλοι, συνάδερφοι και μαθητές της σε μια αφιερωματική εκδήλωση την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή, κατά την οποία παρουσιάστηκε και ο τιμητικός τόμος που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο «Αναπαραστάσεις και αποχωρισμοί».
 
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Τάκης Χαρίτου και ο Σταμάτης Σακελλίων, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και φοιτητές και φίλοι της Μάρθας Πύλια. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Το ελάχιστο που έχει να κάνει το πανεπιστήμιο για συνάδελφο “που έχει φύγει” είναι να εκδώσει ένα τόμο εις μνήμην με εργασίες συναδέρφων, αλλά και να πραγματοποιεί εκδηλώσεις σαν αυτή»

Τη σημασία το πανεπιστήμιο και η ακαδημαϊκή κοινότητα να τιμά και να θυμάται ανθρώπους σαν την κ. Πύλια που έχουν προσφέρει στην κοινωνία και έχουν δραστηριοποιηθεί στον χώρο του, τόνισε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης. «Σήμερα θυμόμαστε όλοι τη συνάδερφο που χάσαμε το 2012, τη Μάρθα Πύλια, μια πολύ συνεπή δάσκαλο και ακαδημαϊκό, που είχε προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα της επιστήμης της αλλά και στην ιστορία και στο τμήμα».

Το ελάχιστο που έχει να κάνει το πανεπιστήμιο, εκτός από το να την θυμάται, σημείωσε ο κ. Πρύτανης, είναι να εκδώσει ένα τόμο στη μνήμη της με εργασίες συναδέρφων της, αλλά και να πραγματοποιεί εκδηλώσεις σαν αυτή της Παρασκευής στη μνήμη της. Όπως τόνισε, η κ. Πύλια είχε σημαντική παρουσία στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία της Κομοτηνής, αγάπησε το ΔΠΘ και το τμήμα Γλώσσας και Φιλολογίας Παρευξείνιων χωρών. 

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι φτωχότερη χωρίς τη Μάρθα Πύλια»

 


Για τη βαθιά λύπη που προκάλεσε ο αδόκητος χαμός της κ. Πύλια μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, μέσα από τα λόγια του ακαδημαϊκού Γιώργου Γραμματικάκη, «ο θάνατος, είναι το αδιαμφησβήτητο όνειρο πέρα του οποίου αναδεικνύεται η πραγματική αξία του ανθρώπου», τονίζοντας πως υπήρξε λαμπρή επιστήμονας, εξαιρετική δασκάλα, ακαδημαϊκός με εξαίρετο ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, πολύ αγαπητή συνάδερφος, ξεχωριστή φίλη και άνθρωπος, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να μένει φτωχότερη χωρίς αυτή. 

Σία Αναγνωστοπούλου «Η Μάρθα άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στην καρδιά όσων τη γνώρισαν»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε επιστολή από την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία γνώριζε την κ. Πύλια από τις σπουδές και των δύο στο Παρίσι, μια γνωριμία που συνεχίστηκε μέσα από την κοινή τους ενασχόληση με την ιστορία αλλά και το πολιτικό πεδίο.
 
«Η Μάρθα Πύλια ήταν μια αφανής πρωταγωνίστρια, η παρουσία της, επιστημονική, ακαδημαϊκή, πολιτική, δημόσια ή προσωπική, υπήρξε διακριτική αλλά και δυναμική, και σίγουρα αισθητή όχι μόνο στους συναδέρφους της στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στους αναγνώστες των κειμένων της στις Αναγνώσεις της Αυγής».

Τονίζει δε στην επιστολή της πως η Μάρθα άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα τουλάχιστον στον χώρο της δουλειάς της, αλλά πάνω από όλα στην καρδιά όσων τη γνώρισαν.
 
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τη βιογραφία και εργογραφία της Μάρθας Πύλια, έκαναν οι Κώστας Βούλγαρης, Μαρία Δημάση και Νίκος Μαυρέλος, ενώ στη συνέχεια οι Πασχάλης Βαλσαμίδης και Ιωάννης Μπακιρτζής πραγματοποίησαν την παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Αναπαραστάσεις και Αποχωρισμοί».  

Μαρία Δημάση, αν.καθηγήτρια «Η Μάρθα δε θα μας ήθελε να κλαίμε γι’ αυτήν, θα μας ήθελε να αγωνιζόμαστε όπως αυτή»

Λίγες ώρες πριν την εκδήλωση η κ. Δημάση γεμάτη συγκίνηση αναφέρθηκε στο έργο και τη ζωή της Μάρθας Πύλια σε δηλώσεις της στο Ράδιο Παρατηρητής. «Η Μάρθα Πύλια για μένα ήταν πολύ περισσότερο από συνάδελφος. Συγκατοικούσαμε για δέκα χρόνια και είχαμε βρει έναν τρόπο κι έναν δρόμο να είμαστε αδελφές» σημείωσε η ίδια και αναφερόμενη στην πορεία της προσέθεσε «η Μάρθα έκανε σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεγάλωσε στον Κορυδαλλό, έχοντας ένα πνεύμα ελευθερίας, ανησυχίας και δημοκρατίας. Έκανε εξαιρετικές σπουδές στη Σορβόννη και ήταν μια από τις καλύτερες ιστορικούς που είχε σπουδές και εξειδίκευση σχετική με την οθωμανική γλώσσα και κουλτούρα αλλά και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα. Το 2002 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών, με αντικείμενο την οθωμανική και τουρκική γλώσσα. Το 2009 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια. Ήταν και η βαθμίδα που ολοκλήρωσε τη ζωή της στο Δημοκρίτειο».
 
Παράλληλα η κ. Δημάση αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια και στη σχέση που είχε αναπτύξει η Μάρθα Πήλια με τους φοιτητές αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους της. «Θυμάμαι έναν άνθρωπο που στο γραφείο της είχε τον κάθε ένα φοιτητή χωριστά για να τον εξοικειώσει με την Οθωμανική γλώσσα, δεν κουραζότανε ποτέ να το κάνει αυτό. Εκτός από δασκάλα ήταν και ο προσωπικός σύμβουλος του κάθε φοιτητή και της κάθε φοιτήτριας, χωρίς ποτέ να πει «δεν έχω χρόνο» ή «δεν μπορώ».
 

Η Μάρθα Πύλια όμως ήταν επίσης πρόεδρος του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ του Δημοκριτείου, μέχρι το θάνατό της, και εκπρόσωπος στο κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο. «Εκείνο που της αναγνωρίζουν όλοι ήταν ότι όποτε συνάδελφος τη χρειαζόταν, όποτε συνάδελφος έβλεπε ότι αδικούνταν, ήταν πάντα μπροστά, ανεξάρτητα από την ιδεολογία και την κομματική ταυτότητα του συναδέλφου. Ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, μαχητικός και δημοκρατικός» σχολίασε σχετικά η κ. Δημάση υπογραμμίζοντας πως εξ αυτού του λόγου και η αφιερωματική εκδήλωση στη μνήμη της έγινε υπό την αιγίδα όλου του Πανεπιστημίου. 

«Την αγαπούσε αυτή την πόλη η Μάρθα»


Τέλος, η κ. Δημάση αναφέρθηκε και στη σχέση που είχε αναπτύξει η Μάρθα Πύλια με την Κομοτηνή και τις «παράπλευρες» εκπαιδευτικές δραστηριότητές της. «Την αγαπούσε αυτή την πόλη η Μάρθα. Είχε μάθει κάθε γωνιά της. Έλεγε “μου ταιριάζει και η πόλη, μου ταιριάζουν και οι άνθρωποι”. Αγαπούσε την πολυχρωμία και την πολυπολυτισμικότητα της περιοχής και της πόλης. Να μην ξεχνάμε ότι η Μάρθα ήταν και Αναπληρώτρια πρόεδρος στο υπηρεσιακό συμβούλιο της Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Ελλάδας, όπου είχα την τιμή την ίδια περίοδο να είμαι η πρόεδρος. Δεν άφηνε κάτι να πέσει κάτω, όταν μπορούσε να συμβάλλει. Ήταν επίσης σε εποπτεύουσα επιτροπή του Πανεπιστημίου μας, στο πειραματικό σχολείο που είχαμε στα Παγούρια και στο Νέο Σιδηροχώρι. Ήταν πολύ καλή παιδαγωγός κι ας μην είχε σπουδάσει παιδαγωγική. Γιατί η παιδαγωγία αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις». «Η Μάρθα δε θα μας ήθελε να κλαίμε γι’ αυτήν. Θα μας ήθελε να αγωνιζόμαστε όπως αυτή» υποστήριξε κλείνοντας η κ. Δημάση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.