Συμβουλες για σωστη διατροφη τον χειμωνα

Αυτές τις μέρες που αρχίσαμε να νιώθουμε το κρύο του χειμώνα ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας είναι να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να αποφύγουμε τις ιώσεις

Αυτές τις μέρες που αρχίσαμε να νιώθουμε το κρύο του χειμώνα ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας είναι να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να αποφύγουμε τις ιώσεις, την γρίπη του χειμώνα. Ένας δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού βάρους μας και να το διατηρήσουμε σε ισορροπία, λαμβάνοντας υπ’όψιν μας τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα που παρατηρείται τον χειμώνα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι τον μεγαλύτερο χρόνο μας τον περνάμε σε κλειστούς χώρους και απέναντι από την τηλεόραση.
 
1. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη θερμιδικά, να καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες.
Για μια σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή πρέπει να φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά τρία  κύρια γεύματα και δύο με τρία ενδιάμεσα, καταναλώνοντας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων σε κατάλληλες αναλογίες και σε επαρκείς ποσότητες.
– 1η Ομάδα: Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα 
– 2η Ομάδα: Κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια
– 3η Ομάδα: Ψωμί, δημητριακά και τα αντίστοιχα προϊόντα
– 4η Ομάδα: Φρέσκα λαχανικά και φρούτα
– 5η Ομάδα: Λίπη και έλαια

2. Δεν παραλείπουμε γεύματα.
3. Για να προστατευτούμε από το κρύο του χειμώνα, καλό είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με θρεπτικά  συστατικά. Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύουν από κρυολογήματα.
4. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με επαρκείς ποσότητες όλων των βιταμινών και  ιχνοστοιχείων μας προστατεύει απέναντι στις ιώσεις.  Συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό είναι:
Η βιταμίνη Α και C(καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, ραπανάκια, σέλινο, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, μαϊντανός, κολοκύθι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, μήλο, αχλάδι)
Βιταμίνη Ε ( ελαιόλαδο, φυτικά έλαια,θαλασσινά, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
5. Προσέχουμε τα λιπαρά φαγητά. Προτιμούμε τα φυτικά έλαια και κυρίως το ελαιόλαδο. Περιορίζουμε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ,όπως κόκκινο κρέας, μαργαρίνη, βούτυρο και γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, ψάρια και θαλασσινά.
6. Προσέχουμε τους απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα γλυκά τους τους αντικαθιστούμε με σύνθετους, όπως  προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια και βρώμη. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης, ενώ δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.
7. Αποφεύγουμε το πολύ αλάτι.
8. Καταναλώνουμε ψάρια, καθώς αυτά αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέτταλα. Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο καθώς και  πηγή βιταμίνης Ε.
9. Πίνουμε άφθονο νερό.
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, διαλύει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό. Ρυθμίζει τον βασικό μεταβολισμό, βοηθά στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Φροντίζουμε κάθε μέρα να πίνουμε 2-2,5 λίτρα νερό.
10. Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.
Οι περιττές θερμίδες και η έλλειψη άσκησης μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους. Η φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης μας  βοηθά να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος μας και επιδρά θετικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Συμβάλλει, έτσι, στη γενικότερη υγεία και καλή διάθεση. Γι’ αυτό ,λοιπόν, κάνουμε τη φυσική δραστηριότητα μέρος τα καθημερινότητάς μας.
 

*Η Μπουσρά Ιμπράμ είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.