Συμμαχος στην εκπαιδευση τη Τεχνητη Νοημοσυνη
Σε μια συνεργασία ΣΔΕ, Εσπερινού ΕΠΑΛ και Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής
Τις δυνατότητες που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές γνώρισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί της Κομοτηνής που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν το ΣΔΕ Κομοτηνής, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής και το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.
Οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν τις δυνατότητες που έχει το ChatGPT μέσα από την ενημέρωση του εκπαιδευτικού πληροφορικής κ. Φώτη Κολοκοτρώνη, που δίδασκε δύο χρόνια στο ΣΔΕ Κομοτηνής, έχοντας την ευκαιρία και να κάνουν ερωτήσεις για τους τρόπους με τους οποίο αυτό μπορεί να μπει στην καθημερινότητα της εκπαίδευσης προς όφελος των εκπαιδευόμενων.
Δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης
Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο που τον τελευταίο χρόνο η χρήση του εκτοξεύτηκε, σημείωσε ο κ. Κολοκοτρώνης, με πολλούς να το χρησιμοποιούν, με πολλές ερωτήσεις στο διαδίκτυο για αυτό. Σκοπός της ημερίδας ήταν να το γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην πράξη, τι μπορεί να κάνει και πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί και ο καθένας από εμάς να το χρησιμοποιούν, για να κερδίσουν χρόνο στην καθημερινότητά τους.
Για παράδειγμα, με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορούμε να έχουμε ένα εκπαιδευτικό στο σπίτι που θα μας δίνει την δυνατότητα να αξιολογούμαστε. Αναπτύσσονται δε και εργαλεία ώστε το ChatGPT να έχει στοχευμένη χρήση.
Θεωρεί δε πως ο τρόπος διδασκαλίας μπορεί να αλλάξει στο μέλλον λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο βαθμό που ο κάθε μαθητής θα μπορεί εύκολα να ζητά βοήθεια από το εργαλείο για να καταλάβει έννοιες στο κλασικό μάθημα.
Όσο για την άνοδο των εργαλείων αυτών, και της «μάχης» για τη δυνατότητα εντοπισμού της χρήσης τους ακαδημαϊκά, άποψή του είναι πως ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που αξιολογεί τον μαθητή, ξεπερνώντας τα.
Ένα θέμα που αφορά όλους
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΣΔΕ Κομοτηνής κ. Ηλίας Βλάχος τόνισε πως το θέμα αφορά όλους, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, που θεωρεί πως θα βρουν μπροστά τους.
Ευχαρίστησε δε τους εκπαιδευτικούς από τα άλλα δύο σχολεία που συμμετείχαν στην διοργάνωση της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι των μαθητών τους όσο και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια ημερίδα που διοργάνωσε το ΣΔΕ Κομοτηνής, και ελπίζουν πως θα κάνουν και άλλες δράσεις, πιο κοντά στο κοινό της Κομοτηνής και την ίδια την πόλη. Ήδη έχουν έρθει σε επαφή τόσο με το Πανεπιστήμιο για τέτοιες δράσεις όσο και με τον Πανθρακικό, ώστε να γίνει μια ημερίδα για να τονιστεί η αλληλένδετη σχέση της ομάδας με την πόλη.
Συνεργασία για το καλό των μαθητών
Η Διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις κ. Γλυκερία Φωτιάδου τόνισε πως μέσα από εκδηλώσεις σαν και αυτή της Παρασκευής προσπαθούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να γνωρίζουν τις νέες τάσεις και τα εργαλεία, που ίσως να μην έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν μέσα στο σχολείο, μιας και το ελληνικό κράτος πάντα δείχνει μια αντίσταση στις αλλαγές.
Για αυτό και θέλησαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ενώ στόχος τους είναι σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία να κάνουν ακόμα περισσότερες ενημερώσεις. Ήδη μάλιστα το σχολείο τους υλοποιεί ένα πρόγραμμα για την Τεχνητή νοημοσύνη μέσα από το οποίο οι μαθητές τους γνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Τέλος ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Ξανθούλης Ξανθούλης τόνισε πως προσπαθούν να συμμετάσχουν όσο μπορούν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν με το ΣΔΕ, ώστε οι μαθητές τους, που είναι ενήλικοι και έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να ξεφύγουν από την καθημερινή σχολική διαδικασία, αλλά και να τους «νοστιμεύσουν» λίγο και το σχολείο.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.