Συμφωνο συμβιωσης και για ομοφυλα ζευγαρια

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Σάρκα και οστά αποκτά το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια με τη βούλα του νομοθέτη.

Στην επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και στη θέσπιση ιδιώνυμου πλημμελήματος που τιμωρεί όσους διοργανώνουν συσσίτια ή αιμοδοσία αποκλείοντας συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων με ρατσιστικά κριτήρια περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ανοικτός  «στην κριτική προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις και αλλαγές». Για το λόγο αυτό θα αξιολογηθούν προτάσεις και παρατηρήσεις που θα συνοδεύουν το πολυνομοσχέδιο τον ένα μήνα που θα παραμείνει στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ενώ αν και παραδέχτηκε ότι το θέμα του γάμου δεν τίθεται προς το παρόν διευκρίνισε πως εξετάζεται.

«Τα άτομα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε πλήθος δικαιωμάτων δηλαδή ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά , δικαίωμα διατροφής κλπ.»,  υπογράμμισε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ρυθμίσεις με βάση τις οποίες ο αποκλεισμός ομάδων ή ατόμων λόγω πχ φυλής , σεξουαλικού προσανατολισμού από συσσίτια ή άλλες παροχές , όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, συνιστά προσβολή της τιμής του ατόμου που θίγεται και θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

«Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η ανθρώπινη ιδιότητα . Πρόκειται για τον άνθρωπο που πεινάει ή έχει ανάγκη από αίμα. Είναι σοβαρή προσβολή της τιμής του που αγγίζει τα οποία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε ότι ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλοδοξίας που θα προεδρεύεται από τον γγ του υπουργείου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, επίσης, ότι θα επεκταθεί το «βραχιολάκι» και σε άλλες περιπτώσεις που προβλέφθηκαν με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις , όπως φοίτηση κρατουμένων, απόλυση αναπήρων εγκλείστων.  «Έτσι, θα ενισχυθεί η δυνατότητα για την εξ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων υπόδικων φοιτητών χωρίς να είναι αναγκαία η γνώμη του ανακριτή αλλά μόνο του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου των φυλακών» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην περίπτωση του Ν. Ρωμανού.

Τέλος, με το πολυνομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Τύπου όπου μεταξύ άλλων καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης.

Πηγή: Τα Νέα 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.