Συμπαραστατης του αιτηματος των μαθητων του 10ου Δημοτικου ο Μητροπολιτης Μαρωνειας και Κομοτηνης

Με επιστολή του στην υπ. Παιδείας στηρίζει το αίτημα για συμπερίληψη των Θρακών Αγωνιστών στα σχολικά βιβλία ιστορίας

Το ενδιαφέρον για την πρόοδο και ανάπτυξη που επιδεικνύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για τους μικρούς συμπολίτες μας δεν είναι καινούργιο και έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν σε πάρα πολλές περιστάσεις. Την παραπάνω διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη πρωτοβουλία στήριξης του αιτήματος των μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής για «ένταξη» στα εγχειρίδια ιστορίας της συνεισφοράς των Θρακών στον αγώνα του 1821.

Ο Σεβασμιώτατος έστειλε δύο επιστολές, μία συγχαρητήρια προς τη Διευθύντρια και μία στήριξης του αιτήματος των μαθητών προς την Υπουργό Παιδείας. Επιπλέον επισκέφθηκε και συνομίλησε με τους μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του σχολείου που συνέταξαν την επιστολή.

Συγχαρητήρια επιστολή

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου προς τη Διευθύντρια του σχολείου είναι η εξής:

«Ερίτιμος κ. Διευθύντρια,

Διά του παρόντος επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και την ευαρέσκειά μου τόσο προς τους Διδασκάλους, όσο και προς τους Μαθητές του Σχολείου σας, ιδιαιτέρως της ΣΤ 2 τάξεως και τη δασκάλα τους κα. Γιαννούλα Μπαλάσκα, δια την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να υποβάλουν αίτημα στην Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο μάθημα της Ιστορίας των επαναστατικών χρόνων ο αγνός πατριωτισμός, η αυτοθυσία και η συνεισφορά των Θρακών στην Επανάσταση του 1821, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επαναστάσεως.

Η αυτόβουλη αυτή κίνηση των μαθητών της ΣΤ 2 τάξεως για διεκδίκηση του δικαιώματος να αναγνωρίζονται και να τιμώνται οι θυσίες του Θρακικού Λαού υπέρ της ελευθερίας της Πατρίδος μας ισότιμα, όπως ισχύει για τους Έλληνες των άλλων διαμερισμάτων της ελληνικής επικράτειας, είναι καίρια και άκρως σημαντική για την ευαίσθητη και πολύπαθη περιοχή της Θράκης μας. Επίσης, αποδεικνύει την ευαισθησία και την αγάπη των παιδιών για «του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Επιπλέον, δηλώνει την πεποίθηση, ότι η μελέτη της ιστορίας δε στοχεύει μόνο στην τέρψη και στη συγκίνηση αλλά κυρίως στην κατάκτηση της γνώσης, στην αφομοίωση της πείρας του παρελθόντος, στον φωτισμό και στην ερμηνεία των συμβάντων του παρόντος, αλλά και στην ανάμνηση γεγονότων που ενισχύουν το εθνικό φρόνημα.

Όλα τα ανωτέρω είναι αποτέλεσμα της ευσυνείδητης επιτέλεσης των καθηκόντων Σας και όλων των Διδασκάλων του Σχολείου, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεθοδικότητα πλάθουν άρτιες προσωπικότητες, ικανές να μιμούνται το γενναίο φρόνημα των προγόνων τους.

Επίσης επιθυμώ να σας γνωρίσω, ότι υποστηρίζω πλήρως τα δίκαιο αίτημα των μαθητών και είμαι αρωγός για την πραγματοποίηση αυτού.

Επικαλούμενος πλούσια την Χάρη και την Ευλογία του Θεού σε όλους τους διδασκάλους και τους μαθητές του σχολείου σας, διατελώ

Μετ’ ευχών και τιμής πασής

Ο Μητροπολίτης

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων».

Η επιστολή στην υπουργό Παιδείας

Η δεύτερη επιστολή του Σεβασμιωτάτου που απευθύνεται στην υπουργό Παιδείας είναι η εξής:

Ερίτιμος κ. Υπουργέ,

Διά του παρόντος ημετέρου Γράμματος επιθυμώμεν να Σας καταθέσωμεν την πλήρη στήριξιν και συγκατάθεσιν ημών εις το από 7 Ιουνίου 2021 υποβληθέν προς Υμάς αίτημα των μαθητών της ΣΤ2 τάξεως του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, διά του οποίου υποβάλλεται παράκλησις, όπως επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων χρόνων από την έναρξιν της Επαναστάσεων συμπεριληφθή εις το μάθημα της Ιστορίας των επαναστατικών χρόνων η συνεισφορά των Θρακών εις την Επανάστασιν του 1821 και οι θυσίες του Θρακικού Λαού υπέρ της ελευθερίας της Πατρίδος.

Γνωρίζοντες την Υμετέραν ευαισθησίαν εις θέματα εθνικά και θρησκευτικά, έχομεν βεβαίαν την ελπίδαν ότι η ως άνω πρωτοβουλία των μαθητών, καίρια και άκρως σημαντική διά την ευαίσθητον και πολύπαθον περιοχής της Θράκης, θα τύχη της Υμετέρας θετικής αποκρίσεως και διατελούμεν,

Μετά τιμής πάσης και ευχών

Ο Μητροπολίτης

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων».

Ε. Σιώπη: «Τον ευχαριστούμε για την αμέριστη και ενθουσιώδη στήριξη»

Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά της η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελευθερία Σιώπη δεν παρέλειψε να ευχαρίστει θερμά τον Σεβασμιώτατο «για τα συγκινητικά πατρικά του λόγια, αλλά και για την αμέριστη και ενθουσιώδη εκ μέρους του στήριξη στο αίτημα των παιδιών μας – μία στήριξη που εκφράστηκε μάλιστα και με προσωπική επιστολή που ο ίδιος απέστειλε συνεπικουρικά προς την Υπουργό Παιδείας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.