Επιστολη μαθητων του 10ου Δημοτικου Κομοτηνης στην υπουργο Παιδειας

Εκφράζουν το «παράπονό» τους για την απουσία της Θράκης από το ψηφιδωτό του Αγώνα στα σχολικά βιβλία Ιστορίας

Η απουσία από τα σχολικά βιβλία ιστορίας της συνεισφοράς των Θρακών αγωνιστών στην επανάσταση του 1821 δεν είναι ζήτημα καινούργιο. Κατά το παρελθόν έχει αναδειχθεί ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ωστόσο, κατά το συνήθως συμβαίνον, οι ασκηθείσες παρεμβάσεις δεν κατάφεραν να διορθώσουν την εν λόγω έλλειψη.

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση  του 1821, μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, αποφάσισαν να επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο. Ο λόγος για τους μαθητές της ΣΤ2 τάξης του Σχολείου που απευθύνουν επιστολή προς την υπουργό Παιδείας εκφράζοντας το «παράπονό» τους για την σημαντική έλλειψη.

Αναλυτικά οι μαθητές τονίζουν στην επιστολή τους:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στο φετινό μάθημα της Ιστορίας μας διδαχτήκαμε τα γεγονότα της Μεγάλης Επανάστασης του 1821.

Σ΄ αυτήν την Οδύσσεια, οι Ελληνοθράκες άντεξαν βασανιστήρια, ξεριζωμούς, σφαγές για να μην απαρνηθούν  Θρησκεία και Πατρίδα.

Ωστόσο, διαπιστώσαμε πως από το ψηφιδωτό του Αγώνα απουσιάζει η Θράκη, ο τόπος μας. «Χάθηκε» στην Επίσημη Ιστορία.

Όπως η Δόμνα Βισβίζη, η Κυρά των Θαλασσών, η δική μας Μπουμπουλίνα, που με το μπρίκι της Καλομοίρα, θυσίασε τα πάντα για τη  Λευτεριά. Έσβησε φτωχή και λησμονημένη!

Πιστεύουμε, πως είναι καιρός ν΄ αποκτήσει, εκτός από την καρδιά μας, και μια θέση στην Ιστορία μας.

Ξετυλίγοντας δε το κουβάρι της Ιστορίας μας, νιώθουμε απογοητευμένοι, καθώς η σημαντική συνεισφορά του Κλήρου στον Εθνικοαπλευθερωτικό Αγώνα υποβαθμίζεται!

Πολλαπλός ο ρόλος των μοναστηριών: σωματική και πνευματική προετοιμασία πριν τη  μεγάλη θυσία, θεραπευτήρια, κολυβογράμματα, καταφύγιο Χριστιανών, μπαρουταποθήκες, κρυψώνες αγωνιστών ….

Κάτι ανάλογο δεν υπήρχε πουθενά στη Δυτική Χριστιανοσύνη!

Ο Θράκας Επίσκοπος Μαρωνείας Κωνστάντιος Α΄, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, «ο δικός μας Μπουρλοτιέρης των Ψυχών», με Θράκες και  Θασίτες  αγωνιστές,  βοήθησε,  ουσιαστικά,  την Επανάσταση στη Μακεδονία, με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παπά.

Όπως, χαρακτηριστικά, απαντά ο καλόγερος Ησαΐας, της Μονής  Οσίου Λουκά  Σαλώνων, στον Όθωνα, όταν τον ρώτησε αν πολέμησε κι αυτός.

-Μεγαλειότατε, ούλοι πολεμήσαμε ! Και πλούσιοι και φτωχοί ! Και κληρικοί και λαϊκοί !

Για του λόγου το αληθές, έδειξε το σώμα του, χαρακωμένο  από τις σπαθιές και τα τούρκικα βόλια, κάνοντας  πράξη το «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδας» του Αλέξανδρου Υψηλάντη, όταν διέβη τον Προύθο ποταμό.

Τέλος, παρακαλώ,  επιτρέψτε  τη γνώμη μας για το βιβλίο της Ιστορίας.

  • Θα επιθυμούσαμε  τα  κείμενα να είναι γραμμένα σε γλώσσα πιο κατανοητή για την ηλικία μας.
  • Επίσης,  θα θέλαμε να μαθαίναμε περισσότερα για τους Πρωταγωνιστές της Επανάστασης και για τους Θεμελιωτές του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Ελπίζουμε να εισακουστούν τα παράπονα των μικρών Ακριτών των βορειοανατολικών συνόρων μας!!

Οι μαθητές  του Στ2

10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.