«Στοπ» στην αξιολογηση απο τους εργαζομενους του Σισμανογλειου

Με βασικό τους όπλο τη συνοχή και το ενωτικό πνεύμα, οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής λένε «στοπ» στο μέτρο της αξιολόγησης, επιδιώκοντας να ακυρώσουν τη διαδικασία στην πράξη. Μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, την οποία υιοθέτησε ομόφωνα ο Σύλλογος του Σισμανόγλειου, τα φύλλα αξιολόγησης που παραλάμβανε καθένας από τους εργαζόμενους κατατίθεντο στα γραφεία του Συλλόγου, ασυμπλήρωτα και ανυπόγραφα. Με τη δράση αυτή κατέστη αδύνατη η διεκπεραίωση της διαδικασίας αξιολόγησης, ενώ οι υγειονομικοί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στα αρμόδια υπουργεία.

Νέο Δ.Σ. στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής στις 8 του τρέχοντος μήνα είχαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και από τις αρχαιρεσίες, που ακολούθησαν, στη θέση του προέδρου εξελέγη ο κ. Κοσμάς Φιλιππίδης. Τις υπόλοιπες θέσεις του 7μελούς διοικητικού συμβουλίου καταλαμβάνουν η κ. Μαρία Ντικούδη, η κ. Λουλουδιά Μορφακίδου, η κ. Λία Γαλαζούδη, ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, η κ. Μαρίνα Αποστολίδου και ο κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης.

Κοσμάς Φιλιππίδης «Αυτός ο τρόπος αντίστασης πιθανόν να επιφέρει κάποιες πειθαρχικές διώξεις, αλλά όταν είμαστε ενωμένοι δίνουμε ένα μήνυμα προς το Υπουργείο»

Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, κ. Φιλιππίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων, τόσο στο Σισμανόγλειο, όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, στις δράσεις ακύρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης. «Σε όλα τα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι παίρνουν το δελτίο αξιολόγησης και εν συνεχεία το δίνουν στο σύλλογο», παρατήρησε, «και αυτό κάνουμε κι εμείς, με τη συμμετοχή να έχει ξεπεράσει το 95%». Ο κ. Φιλιππίδης αναγνώρισε ότι η μορφή αυτή αντίστασης στον ισχύοντα νόμο πιθανόν να επιφέρει κάποιες πειθαρχικές διώξεις, πλην όμως έσπευσε να επισημάνει ότι «όταν είμαστε ενωμένοι και λειτουργούμε συλλογικά, δίνουμε ένα μήνυμα προς το Υπουργείο».

Ακολούθως, ο κ. Φιλιππίδης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιτίθενται σε αυτήν καθαυτήν την αξιολόγηση, αλλά στους όρους με τους οποίους έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση. «Κάθε χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται», υπογράμμισε. «Όλοι αξιολογούμαστε και διοικητικά, μέσα στις υπηρεσίες μας», συνέχισε, «και από τον κόσμο. Λέμε «ναι» φυσικά στην αξιολόγηση, αλλά δεν μπορείς να πεις στον άλλο σε αξιολογώ και σου βάζω 5, όταν ο ίδιος άνθρωπος είναι στη βάρδια με 20 ασθενείς υπό την επίβλεψή του. Επειδή τυχαίνει να είμαι και προϊστάμενος, θέτω το εξής δίλημμα. Όταν έχω έναν υφιστάμενο, τον οποίο βαθμολόγησα πέρυσι με 7 ή 8 ή 9, πώς φέτος θα του βάλω 5, 4 ή παρακάτω; Ή υπάλληλος δεν είναι σωστός ή προϊστάμενος. Δεν μπορεί να είναι κι οι δύο σωστοί. Κι όταν εγώ σαν προϊστάμενος στα τόσα χρόνια δεν έχω πει ότι αυτός ο υπάλληλος είναι ανεπαρκής, πώς φέτος ενώ του χρωστάω 20 ρεπό και άδειες από όλο το 2014 ή και από το 2013 θα του πω ότι είναι και ανεπαρκής;».

Να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Νοσοκομείου Τρικάλων…

Χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω ως «εξωφρενικά», παρέπεμψε στην περίπτωση του Νοσοκομείου Τρικάλων, όπου η εκεί διοίκηση αποφάσισε να «παγώσει» τις αξιολογήσεις, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ. «Πιστεύω και η δική μας διοίκηση κάτι παρόμοιο να κάνει», σχολίασε, «γιατί δεν είναι κάτι εξωπραγματικό». Κλείνοντας, κάλεσε τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να κάνουν πρώτα αυτοαξιολόγηση των δικών τους προσόντων και μετά να εφαρμόσουν το μέτρο στους δημόσιους υπαλλήλους. «Ας κάνουν πρώτα οι ίδιοι αξιολόγηση του εαυτού τους, για να δουν τι πέτυχαν ως υπουργοί ή οπουδήποτε ήταν», σημείωσε, «και μετά συνεχίζουν με τους υπόλοιπους».

Αλέξανδρος Σπανός «Το σύστημα να αξιολογηθεί από πάνω προς τα κάτω, όχι να μπαίνει στη μέγγενη η νοσηλεύτρια που έχει 30 ασθενείς στην πλάτη, χωρίς ρεπό και χωρίς άδεια»

Προσχηματική χαρακτήρισε την αξιολόγηση ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, μέλος του νέου Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών. «Γεννά διχαστικές και διασπαστικές καταστάσεις στον κλάδο», επισήμανε, «προδικάζοντας ότι το 15% είναι ανεπαρκές, δημιουργώντας «γενίτσαρους» και βάζοντας τους υπόλοιπους στον προθάλαμο της απόλυσης». «Η πάγια θέση των υγειονομικών είναι ότι θέλουμε να αξιολογηθούμε», ξεκαθάρισε, «αλλά σε ένα πλαίσιο που να πληρεί τα στοιχειώδη ευρωπαϊκά υγειονομικά στάνταρ». «Το σύστημα θέλουμε να αξιολογηθεί από πάνω προς τα κάτω», συνέχισε, «θέλουμε να μεταρρυθμίζει κι όχι να απορυθμίζει». «Όχι όπως αυτή τη στιγμή, που μπαίνει στη μέγγενη η νοσηλεύτρια που έχει 30 ασθενείς στην πλάτη, χωρίς ρεπό και χωρίς άδεια». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.