Στο δικτυο για την κλιματικη αλλαγη “Climattica” θα συμμετασχει η Περιφερεια ΑΜΘ

Στόχος η υποστήριξη αυτοδιοικητικών φορέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης

Την ένταξη της Περιφέρειας ΑΜΘ στο δίκτυο για την κλιματική αλλαγή “Climattica”, ως ιδρυτικό μέλος, ενέκρινε την Δευτέρα 31 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο, με στόχο την καλύτερη προσαρμογή της περιοχής στο διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, και στο οποίο συμμετέχουν μια σειρά από Αυτοδιοικητικούς φορείς.

Η ετήσια συνεισφορά για την Περιφέρεια ΑΜΘ θα ανέρχεται σε 6.472 ευρώ, με το θέμα της ένταξης να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, μιας και αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου δικτύου. Το δίκτυο αναμένεται να ξεκινήσει τις δράσεις του τις επόμενες μέρες.

Τι είναι το δίκτυο “Climattica”

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το “Climattica” είναι ένα πολύ-συμμετοχικό Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων, μια διαδραστική πλατφόρμα, ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένων, γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών των δυνητικών εταίρων, που θα λειτουργεί και θα ενεργεί ως αξιόπιστη διεπαφή, τόσο μεταξύ των μελών του περιβαλλοντικά ευαίσθητου χώρου των τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Είναι ένας ολοκληρωμένος «φορέας-ομπρέλα», με εγγεγραμμένα συνδρομητικά μέλη, που αναλαμβάνει ενιαίες και ολοκληρωμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες και δράσεις και υποστηρίζει τεχνικά και επιστημονικά τους ΟΤΑ, σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης, καθώς επίσης και σε δράσεις που υπάγονται στις ευρύτερες θεματικές της κυκλικής οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου Δικτύου, όπως σημειώθηκε, θα αποτελέσει ένα κέντρο δημόσιας διαβούλευσης, ενισχύοντας έναν διαρθρωμένο διάλογο, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων: ΟΤΑ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κοινωνία των πολιτών, φορείς ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και εμπειρογνώμονες.

Επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα

Εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην εταιρεία θα είναι ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως η ιδέα είναι θετική, και η διοίκηση της Περιφέρειας είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχουν θέσει οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή.

Το κόστος άλλωστε είναι μικρό, τόνισε, και πιστεύει πως θα μπορέσουν να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα έχουν θετικά αποτελέσματα και για την Περιφέρεια, ενώ θα παρακολουθούν τις δράσεις του φορέα και θα κινηθούν ανάλογα να θεωρήσουν πως δεν την καλύπτουν.

Από την αντιπολίτευση διατυπώθηκαν μια σειρά από επιφυλάξεις, διαφορετικές στο εύρος τους. Από την μία, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προθέσεις αυτού του φορέα, και από την άλλη κάποιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι ήταν επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα που θα φέρει.

Μάλιστα η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Φελίνα Καζάκου από τη Ροδόπη, σημείωσε πως θα πρέπει να ζητηθεί από την Περιφέρεια, να υπάρχουν παραδοτέα, πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις περί αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Παρόλες τις επιφυλάξεις, το θέμα εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.