Στις Σαπες να λειτουργησει το τμημα Διαπολιτισμικης Εκπαιδευσης που διεκδικει το ΔΠΘ

Πρόταση από τη Δημοτική Παράταξη Μαρωνείας –Σαπών «Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη – Ανανέωση»

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης απέστειλε η δημοτική παράταξη Μαρωνείας – Σαπών «Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση» καταθέτοντας πρόταση για λειτουργία στις Σάπες του Τμήματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ.
 
Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της η σύγκλητος του ΔΠΘ αποφάσισε τη σύνταξη μελετών βιωσιμότητας για τη δημιουργία νέων τμημάτων. Ανάμεσα στα εν λόγω νέα τμήματα περιλαμβάνεται και το Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
 
Με αφορμή λοιπόν αυτή την απόφαση της Συγκλήτου η δημοτική παράταξη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών κατέθεσε την πρόταση το εν λόγω τμήμα ή ένα παράρτημα αυτού να λειτουργήσει στις Σάπες. Μάλιστα η παράταξη προχωρά ένα βήμα παρακάτω τεκμηριώνοντας την πρότασή της αυτή με επιχειρήματα από τον τομέα των σπουδών και τον τομέα των υποδομών που υπάρχουν ήδη στις Σάπες. 

Αναλυτικά η επιστολή της «Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση» έχει ως εξής: 

«Γνωρίζοντας ότι  η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη συνεδρίαση της 27ης.04.2017 μετά από διεξοδική συζήτηση προτείνει τη δημιουργία νέων Τμημάτων στο ακριτικό μας Πανεπιστήμιο μας, ανάμεσα στα οποία και Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε το προτεινόμενο τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ή ένα παράρτημα αυτού να λειτουργήσει στις Σάπες, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, κάτι συνηθισμένο για τα δεδομένα των περιφερειακών πανεπιστημίων.
 
Ένα τέτοιο τμήμα εκτός των όσων θετικών θα προσέφερε  στην πολύπλευρη ανάπτυξη και στην πρόοδο μιας πολύπαθης, εγκαταλελειμμένης, αλλά και δοκιμαζόμενης τα τελευταία χρόνια περιοχής, στις Σάπες συντρέχουν πολλές από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του.
 
– Στον τομέα των σπουδών:
 
Η κοινωνία των Σαπών είναι μια διαπολιτισμική κοινωνία που διαβιούν σε αυτή εδώ και δεκαετίες άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες.
 
Η κοινωνία των Σαπών είναι μια διαπολιτισμική κοινωνία,  γι’ αυτό άλλωστε τα σχολεία της πόλης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι χαρακτηρισμένα ως διαπολιτισμικά από το έτος 1996 και σε αυτά κάνουν από το έτος 2001μέχρι σήμερα, μέρος της πρακτικής τους άσκησης (πάνω στην διαπολιτισμικότητα), φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής.
 
-Στον τομέα των υποδομών:
 
Μπορεί άνετα τα πρώτα χρόνια και μέχρι να γίνουν μόνιμες υποδομές, το τμήμα η το παράρτημα να συστεγαστεί με την ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών, η οποία λειτουργεί μετά τις 4 το απόγευμα.
 
Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό και άλλα κτίρια, σχολικά και μη, που είναι διαθέσιμα ή δεν λειτουργούν όλη την ημέρα.
 
Η φιλοξενία μεγάλου αριθμού φοιτητών στις Σάπες μπορεί να γίνει τα πρώτα χρόνια με την αξιοποίηση του ξενοδοχείου και  με την δημιουργία χώρων στο υπό ανακαίνιση, αυτήν την περίοδο από τον εκκαθαριστή, κτιρίου της ΕΑΣ, δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς.
 
Στο ισόγειο του ίδιου χώρου μπορεί να λειτουργήσει και η γραμματεία της σχολής.
Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τμήματος, ως αμφιθέατρο, μπορεί να διατίθεται το Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, καλύπτοντας άλλωστε και έναν από τους βασικούς λόγους κατασκευής του το έτος 2002.
Παράλληλα είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Μαρώνειας υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές υποδομές.
 
Με όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι Σάπες απέχουν μόλις 15 λεπτά από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, διαπιστώνει κανείς ότι μια τέτοια πρόταση είναι βατή, λογική και απολύτως εφικτή στην υλοποίησή της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.