Στηριξη στην προσπαθεια κατασβεσης και των πυροπληκτων απο τη Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης
Σύμμαχος τόσο στην προσπάθεια κατάσβεσης, όσο και στην φροντίδα για τους πυρόπληκτους, ήταν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Μίσχο, που απείλησε τους οικισμούς του Μεγάλου Πιστού, του Σώστη, του Ληνού και του Πολύανθου, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων βρέθηκε ο ίδιος στους χώρους που κινδύνευσαν, τόσο στο Σώστη όσο και στη συνέχεια στον Ίασμο, όπου βρέθηκε τις κρίσιμες ώρες της νύχτας που οι φλόγες φαινόταν ότι θα μπορέσουν να «περάσουν» την κοιλάδα του Κομψάτου.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και στη Νατάσσα Βαφειάδου για την προσπάθεια που έγινε την Δευτέρα, αλλά και για την στήριξη από πλευράς της Μητρόπολης.
Από την πρώτη στιγμή στην πυρκαγιά
ΠτΘ: Σεβασμιώτατε, βρεθήκατε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της πυρκαγιάς
Μ.Μ.Κ.: Οι άνθρωποί μας, όλοι μας, ζήσαμε στιγμές που ήταν πολύ δύσκολες, να βάλει ο Θεός το χέρι του και η Παναγία που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την απόδοση της εορτής της, με επίκεντρο το μοναστήρι να φυλάξει τον τόπο μας.
ΠτΘ: Και χθες πάρα πολλοί πιστοί με τα πόδια πήγαιναν από το καθιερωμένο μονοπάτι προς τα Φατήριακα.
Μ.Μ.Κ.: Αν κάθε χρόνο αυτή η πεζοπορία ή το να βρεθούμε οι ροδοπίτες και οι άνθρωποι που κατοικούμε σε αυτή την περιοχή στη Μονή, είναι μια ευλογία να πηγαίνουμε και να ζητούμε τις πρεσβείες τις Παναγίας μας, φέτος είναι επιτακτική ανάγκη να πάμε όλοι και να την παρακαλέσουμε όλοι «εν ενί στόματι και μια καρδία» γιατί όντως οι μέρες και οι ώρες που ζούμε είναι πάρα πολύ δύσκολες.
Να την παρακαλέσουμε για όλους μας, για όλη τη Θράκη, για όλη την Ελλάδα. Όλοι είμαστε αδελφοί μεταξύ μας, όλοι είμαστε Έλληνες, όλοι κατοικούμε σε αυτό τον τόπο που αγαπάμε και νομίζω πρωτίστως πρέπει να ζητήσουμε την ευλογία του Θεού και μετά να σηκώσουμε τα μανίκια και ο καθένας μας να κάνει ό,τι μπορεί και όσο μπορεί.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους όσους συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική, τον Στρατό, τους πολιτικούς μας, τους εθελοντές, τον Ερυθρό Σταυρό, τους απλούς και ανώνυμους ανθρώπους, τα παλικάρια μας.
Βρίσκεσαι μπροστά σε θαύματα και σε ανθρώπους που δίνουν πραγματικά και τη ζωή τους για να σώσουν τα σπίτια των ανθρώπων, τις εκκλησιές, τα μοναστήρια.
Ανησυχία για αναζωπυρώσεις και το νέο μέτωπο από Αλεξανδρούπολη
ΠτΘ: Εσείς βρεθήκατε σε αμφότερα τα μέτωπα, σε σημείο που κινδύνευσαν βεβαίως και εκκλησίες. Τι ήταν αυτό το οποίο αντικρίσατε και κυρίως μπορείτε να μας μεταφέρετε με βεβαιότητα ότι μπορεί να κινδύνευσε τόσο η μονή όσο και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στον Σώστη, ωστόσο χάρη ακριβώς στη συμβολή όλων, τελικά δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.
Μ.Μ.Κ.: Είναι αλήθεια ότι κινδύνευσε πάρα πολύ το μοναστήρι του Αγίου Μαξίμου Καυσοκαλυβίτη, πάνω στο Παπίκιο Όρος. Οι φλόγες όντως ακούμπησαν τους τοίχους. Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και των εθελοντών και ένας παπάς μας εκεί που ήταν, οι μοναχοί κατέβηκαν για να μην τους έχουμε κι αυτούς σε κίνδυνο, και όλη νύχτα, αν και είχε αναζωπυρώσεις, το μοναστήρι σώθηκε.
Επίσης, κινδύνευσε και ο κεντρικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον Σώστη, ένα παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που είναι προς το δάσος, κάηκε απ’ έξω μόνο, καπνίστηκε και κάηκε μπροστά ένα κιόσκι που είχαν με ξύλα φτιαγμένο, λίγη η ζημιά.
Αλλά κάηκαν σπίτια, κοτέτσια, καλλιέργειες. Βέβαια όλα αυτά γίνονται με κόπο, αλλά όμως μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, αυτά λέμε ότι θα φτιαχτούν.
Φοβάμαι μην κινδυνεύσουν και άλλα σπίτια και άλλοι ναοί, δεν ξέρουμε το μέτωπο από την Αλεξανδρούπολη πού θα φτάσει, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι συντεταγμένοι και από τη θέση αυτή να παρακαλέσω κι εγώ την Αθήνα, βέβαια κάνουν τη δουλειά τους, είδαμε σήμερα εναέριες δυνάμεις, να ρίξουν να κατασβεστεί το πυρ. Είναι τραγικό να βλέπεις τέτοιες εικόνες, και το βράδυ μάλιστα πηγαίνοντας στον Ίασμο, οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές και φοβερές.
Καθήκον να στηρίξουν τους πυρόπληκτους
ΠτΘ: Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής άνοιξε επίσης, βέβαια σε ένα τεράστιο κύμα κινητοποίησης από πλευράς σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, και πέντε πνευματικά κέντρα ενοριών στην περιοχή μας, ούτως ώστε να φιλοξενηθούν οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας.
Μ.Μ.Κ.: Αυτό ήταν κάτι πάρα πολύ λίγο. Ανοίξανε τα πνευματικά κέντρα, είπαμε στους ανθρώπους να πάνε, ήταν εκεί οι ιερείς με τους δικούς τους εθελοντές. Δεν πήγαν από κει άνθρωποι γιατί νομίζω ότι η πολιτεία είχε κανονίσει, αλλά εμείς είπαμε να υπάρχει ακόμα ένα μέρος, να έχουν ένα πιάτο φαγητό και να πιούν ένα ποτήρι νερό. Είναι το καθήκον μας αυτό.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.