Στην Εφορεια Νεοτερων Μνημειων το θεμα της κατεδαφισης του παλιου 1ου Δημοτικου

Αναζητείται λύση για να διατηρηθεί, αν είναι δυνατόν, αλλά και να δημιουργηθεί ο σχεδιαζόμενος διάδρομος

Η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων θα κρίνει την τύχη του κτιρίου του παλιού 1ου Δημοτικού, για το οποίο έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση του τμήματος που ακουμπά στον παρακείμενο πύργο του τείχους, με σκοπό τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής του Βυζαντινού Τείχους.

Το κτίριο έχει ένα σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα στην πόλη, και αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για την έστω και μερική κατεδάφισή του.

Να θυμίσουμε πως ο σχεδιασμός, για να δημιουργηθεί ο περίπατος, προβλέπει την κατεδάφιση ενός τμήματος του κτιρίου, όπου σήμερα στεγάζονται γραφεία Συλλόγων.

Το κτίριο φέρεται ότι χτίστηκε γύρω στα 1878, με την πρώτη χρήση του να θεωρείται πως ήταν Παρθεναγωγείο. Μετά την εγκατάσταση των ελληνικών αρχών στη Θράκη, εγκαταστάθηκε εκεί το Α΄ Δημοτικό Σχολείο, και μετά την μετεγκατάστασή του λειτούργησε εκεί Εμπορική Σχολή, η οποία μετεξελίχθηκε στο Οικονομικό Γυμνάσιο.

Η κατεδάφιση τμήματος του εν λόγω κτιρίου για τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής του Βυζαντινού Τείχους έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών πολιτών, καθώς και της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, η οποία έχει εκφράσει την άποψη πως η ανάδειξη του τείχους δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρους ενός μνημείου της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Μαρτυρία της ζωής της πόλης το κτίριο

Όπως αποκάλυψε στον «ΠτΘ» η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, η τελική απόφαση που θα κρίνει την «τύχη» του κτιρίου θα ληφθεί, αφού εκφράσει γνώμη η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

Η ίδια αναγνώρισε ότι παρόλο που το κτίριο δεν έχει κηρυχθεί ως μνημείο, αποτελεί ένα σημαντικό κτίριο και μια μαρτυρία της ζωής της πόλης και άποψή τους είναι πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να διατηρηθεί, και να δημιουργηθεί ο διάδρομος, αν φυσικά μπορεί να επιτευχθεί αυτό στατικά καθώς έχουν γίνει ήδη κάποιες επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου όλα τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικές αλλοιώσεις που μπορεί να επηρεάζουν την στατικότητά του.

Έτσι παρόλο που δεν ενημερώθηκε νωρίτερα η Εφορεία Νεοτέρων, ώστε να εκφέρει γνώμη, αυτό έχει γίνει τώρα, με την κ. Καραδήμα να εκφράζει την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση, τόσο για το κτίριο όσο και για τη δημιουργία του περιπατητικού διαδρόμου. «Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το θέμα της στατικότητας του πύργου 4, ο οποίος εφάπτεται του κτιρίου και θα πρέπει να αποκατασταθεί για να γίνει επισκέψιμος στο πλαίσιο του έργου» συμπλήρωσε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης.

Για αυτό περιμένουν την απόφαση, ώστε να κινηθούν ανάλογα, μιας και χρειάζεται αρκετή δουλειά, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης των εργασιών στον Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου.

Παράλληλα συνεχίζει ο σχεδιασμός για ανάπλαση και ανάδειξη του κομματιού εντός του τείχους, με απαλλοτριώσεις αδόμητων οικοπέδων που υπάρχουν εντός του χώρου. Ήδη υπάρχει μελέτη που θα περάσει από Αρχιτεκτονική Επιτροπή και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Υπουργείο προς έγκριση, ώστε να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο. «Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε διαμορφώσεις σε όλο το χώρο, μέσω του νέου ΕΣΠΑ» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως προγραμματίζεται και η κατεδάφιση του παλιού κτιρίου της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο οποίο στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες της Εφορείας, για το οποίο αναζητούν τρόπο να μείνουν έστω και μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και της ολοκλήρωσης των έργων στο Κάστρο, ενόψει και της μεταφοράς της υπόλοιπης υπηρεσίας από το Μουσείο Κομοτηνής στο πλαίσιο των εργασιών σε αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.