Ασκητών

Στην Αθηνα η μουσικη παραδοση των Ασκητων

Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων με ομιλία του Γιάννη Παγκοζίδη

Στην Αθήνα, και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων θα ταξιδέψει την Τετάρτη 8 Ιουνίου η παράδοση των Ασκητών, με την ομιλία του κ. Γιάννη Παγκοζίδη, με τίτλο «Τουρκόφωνα τραγούδια των Ρωμιών της Καππαδοκίας, Από την Καισάρεια στους Ασκητές»

Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο του αγιερώματος του Μουσείου, που τιμά και θυμάται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και την ανέλπιστη πολιτισμική ανατροφοδότηση της Ελλάδας που ακολούθησε.

Το αφιέρωμα έχει ξεκινήσει με μια σειρά τεσσάρων ομιλιών που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της δεύτερης χρονιάς του τριετούς (2021-2023) κύκλου δράσεων του Μουσείου «Μουσικές Ταυτότητες» που για το 2022 έχει τίτλο «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα».

Η ομιλία του κ. Γιάννη Παγκοζίδη είναι η τέταρτη της σειράς, και στηρίζεται στην επιτόπια έρευνα των τριάντα και πλέον χρόνων του στο χωριό Ασκητές της Ροδόπης.

Οι πρόσφυγες κάτοικοί του χωριού εγκαταστάθηκαν σε αυτό το 1925, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, από την ευρύτερη περιφέρεια  Καισάρειας της Καππαδοκίας  της Μικράς Ασίας.

Οι κάτοικοι του χωριού τραγουδούν τον έρωτα, την ξενιτιά, τη φύση με λόγια «ξενικά». H ομιλία κάνει αναφορές, μεταξύ άλλων, στην ιστορία του τόπου καταγωγής, την περιπέτεια του εκπατρισμού, σε ιστορίες των ανθρώπων, σε στιγμές γλεντιού, σε τραγούδια και χορούς της παλιάς πατρίδας».

 Ο Γιάννης Παγκοζίδης, ποντιακής καταγωγής,  γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι μουσικός και ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής με έμφαση στη θρακιώτικη, ποντιακή και καππαδόκικη μουσική παράδοση. Μεγαλώνοντας μέσα στο μουσικό και ευρύτερο πνευματικό κλίμα των δραστήριων τοπικών συλλόγων -προσφυγικών και άλλων- τους οποίους και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και ρόλους, ασχολήθηκε ερευνητικά με την μουσική παράδοση των μικρασιατών, και κυριότερα των ποντιακής και καππαδοκικής καταγωγής, προσφύγων. Είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος των  «Λαλητάδων» της Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.