Στη δημιουργια μοναδων φροντιδας βρεφων θα αξιοποιησει ο δημος Κομοτηνης το «πακετο Φωτιου»

Ιωάννης Γκαράνης, πρόεδρος ΚΕΜΕΑ «Οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα βελτιώσουν μόνο τη λειτουργία των προσχολικών μονάδων, αλλά θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις απασχόλησης»

Σε συνάντηση που διεξήχθη στις 4 Ιανουαρίου συζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου, με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκειά της διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
«Το Υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει  τις επιδοτήσεις σε Δήμους που παρουσιάζουν αποκλίσεις στη φροντίδα των παιδιών ή προβλήματα στα voucher που χορηγήθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, κ. Ιωάννης Γκαράνης, «με αυτό το σκεπτικό θα διατεθούν έως 50.000 ευρώ για μία μονάδα και έως 75.000 ευρώ για δύο μονάδες. Μία μονάδα εξυπηρετεί τον αριθμό των δεκατεσσάρων βρεφών ή των εικοσιπέντε νηπίων».
 
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, εξήγησε αναφερόμενος στα τοπικά ζητήματα, αφορά όχι τόσο τη λειτουργία των νηπιακών όσο των βρεφονηπιακών σταθμών. Επομένως, συνέχισε, οι επιδοτήσεις θα αξιοποιηθούν στην δημιουργία υποδομών που θα φιλοξενήσουν μονάδες φροντίδας βρεφών. Φυσικά, υπογράμμισε, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους  θα πρέπει έως τον Μάρτιο – που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί η πρώτη δόση των επιδοτήσεων- να μελετηθούν τα στοιχεία που αφορούν τα voucher. «Θα ελέγξουμε πόσα voucher δόθηκαν συνολικά και πόσα εν τέλει απορροφήθηκαν», συνέχισε ο κ. Γκαράνης, «μιας και σε ορισμένες περιοχές κάποια από αυτά επιστράφηκαν».
 
Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία νηπιακών, βρεφικών και βρεφονηπιακών μονάδων. Ενώ μέχρι πρότινος οι δημοτικές μονάδες δεν χρειάζονταν άδεια, παρά μόνο ένα ΦΕΚ που έπρεπε να ανανεώνουν σε ετήσια βάση, διευκρίνισε, πλέον με τη νέα εγκύκλιο είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν υπό το ίδιο καθεστώς με τις ιδιωτικές, κινδυνεύουν, ειδάλλως, να ανασταλεί η λειτουργία τους.
 
Μερικοί μεγαλύτεροι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, εκτίμησε, αφού κάποιες από τις μονάδες τους προσφέρουν υπηρεσίες σε μισθωμένα κτήρια, τα οποία συχνά είναι μικρά ή δεν διαθέτουν αύλειο χώρο. Είναι απαραίτητο, προχώρησε, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, να αναμορφωθούν και να προμηθευθούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να προσαρμοστούν στις νόμιμες προϋποθέσεις.
 
Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Γκαράνης όσον αφορά τα τοπικά ζητήματα. Υπό το ΚΕΜΕΑ, όπως θύμισε, λειτουργούν δώδεκα Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και συγκεκριμένα επτά στην πόλη της  Κομοτηνής και πέντε στα χωριά Κόσμιο, Ροδίτη, Νέο Σιδηροχώρι, Αίγειρο, και Νέα καλλίστη. Όλοι στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, άρα δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος για τις δομές του Δήμου. 

«Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις και όχι μία απλή αντιγραφή του γαλλικού ή του σουηδικού προτύπου» 

«Οι προσχολικές μονάδες έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον και γενικότερα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών», είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Φωτίου, «να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα νοητικά, σωματικά και συναισθηματικά και να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς».
 
Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις, τόνισε, και όχι μία απλή αντιγραφή του γαλλικού ή του σουηδικού προτύπου. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αναλαμβάνει ενεργό δράση», κατέληξε, «μιας και οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα βελτιώσουν μόνο τη λειτουργία των προσχολικών μονάδων, αλλά θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις απασχόλησης». 

Για ημίμετρα κάνει λόγο η ΚΕΔΕ 

Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ, απαντώντας σε όσα σχετικά εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ζητά ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων βρεφονηπιακών σταθμών σ’ όλη τη χώρα και όχι ημίμετρα.

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 200 και πλέον δήμων, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι αναδείχθηκε «για μια ακόμη φορά η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας παιδιών και βρεφών, που να καλύπτει όχι μόνον τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών της χώρας».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στην υλοποίηση αυτού του εθνικού σχεδίου, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων παιδικών σταθμών. Σχετικά με όσα ανάφερε η κυρία Φωτίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι «αν και γίνονται βήματα προς μία θετική κατεύθυνση, όπως είναι η επιδότηση για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα βήματα αυτά δεν αρκούν». Και επισημαίνει ότι η υπουργός «δεν μας είπε από πού θα προέλθουν συγκεκριμένα τα κονδύλια που θα δοθούν σε κάθε δήμο για τη δημιουργία των νέων τμημάτων». Επίσης, δεν ανάφερε «τι προβλέπει το σχέδιό της για τους δήμους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα επιδοτηθούν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για δήμους που για μια χρονιά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν αδυναμία να το πράξουν» σημειώνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.