Σταθεροι οι κινδυνοι των πλημμυρικων φαινομενων για ολη τη Θρακη
Την αναβάθμιση της προστασίας, αλλά και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, έχει σαν στόχο η 1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης (EL12), για την οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 2 Ιουλίου ημερίδα διαβούλευσης στην Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» του Διοικητηρίου Π.Ε. Ροδόπης.
Σε αυτή παρουσιάστηκε από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Διεύθυνση Υδάτων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης η υφιστάμενη κατάσταση, μιας και ήδη από το 2018 είχε εγκριθεί το Σχέδιο Διαχείρισης για τη Θράκη το οποίο όμως σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία πρέπει να επικαιροποιείται ανά εξαετία, για αυτό και παρουσιάστηκαν οι προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνων πλημμύρας, η αναθεώρηση των χαρτών επικινδυνότητας και των στόχων του Σχεδίου, που δεν αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από την αρχική πρόβλεψη, όπως είχαμε αναφέρει και παλιότερα στην εφημερίδα μας.
Τι περιλαμβάνει το Υδατικό Διαμέρισμα Θράκης
Να θυμίσουμε πως το ΥΔ Θράκης αποτελείται από πέντε λεκάνες απορροής, από τις οποίες οι δυο αποτελούν διασυνοριακές λεκάνες απορροής, αυτές των π. Νέστου και Έβρου. Τις λεκάνες αυτές μοιράζεται η Ελλάδα με την Βουλγαρία (Νέστου) και με την Βουλγαρία και την Τουρκία (Έβρου).
Την περιοχή μας αφορά η Λεκάνη Απορροής Ξάνθης -Ξηρορέματος, που αποτελείται κυρίως από τις υπολεκάνες απορροής των π. Κόσυνθου και Κομψάτου, την υπολεκάνη απορροής της Λ/Θ Βιστωνίδας και των πέριξ αυτής παράλιων μεταβατικών υδατικών συστημάτων, και η Λεκάνη Κομοτηνής -Λουτρού Έβρου που περιλαμβάνει τις υπολεκάνες απορροής του π. Λίσσου (ή Φιλιουρή) και του π. Βοσβόζη η οποία περιλαμβάνει και την σημαντική λ. Ισμαρίδα (Μητρικού).
Ποιες οι ζώνες υψηλού κινδύνου
Στην 1η Αναθεώρηση της ΠΑΚΠ οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας ορίστηκαν συνδυάζοντας τα αποτελέσματα από τον προσδιορισμό των περιοχών όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα και των περιοχών με δυνητικά σημαντικές συνέπειες από μελλοντικές πλημμύρες, εξετάζοντας και την πιθανή επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση των πλημμυρών και η επίδραση από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.
Η μεγαλύτερη σε έκταση είναι η Πεδιάδα Ξάνθης – Κομοτηνής (χαμηλές ζώνες ποταμών Νέστου, Κόσυνθου, Κομψάτου, Ασπροποτάμου, Βοσβόζη, Φιλιουρή και παρόχθιες εκτάσεις λίμνης Βιστωνίδας), η οποία μένει σταθερή στην 1η αναθεώρηση σε χαμηλότερης έντασης φαινόμενα, και διευρύνεται ελαφρώς (στα 1964 από 1927 τ.χλμ για πλημμύρες Τ1000 (μια φορά στα 1000 χρόνια) ενώ εντάσσονται χαμηλές ζώνες πλησίον της περιοχής όπου έχουν καταγραφεί ιστορικά συμβάντα.
Άλλες περιοχές είναι ο παρόχθιες περιοχές νοτίως Ν. Βύσσας και δέλτα π. Έβρου, οι περιοχές δυτικά χ. Λουτρού, οι περιοχές β. Έβρου και Άρδα ενώ προστίθενται με τη νέα αναθεώρηση οι χαμηλές ζώνες Ν. Θάσου και Ν. Σαμοθράκης.
Πού είναι τα «προβληματικά» σημεία στη Ροδόπη
Στην ΠΕ Ροδόπης οι ευάλωτες περιοχές εντοπίζονται στις Δ.Ε. Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών και Κομοτηνής, από τον Βοσβόζη, που πλημυρίζει όπου υπάρχει δόμηση μέσα στην κοίτη και παρεμπόδιση ροής λόγω ρίψης μπάζων και σκουπιδιών, τον Κομψάτο, που προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα στην Δ.Ε. Ιασμού λόγω πλήθους φερτών υλικών που δεν καθαρίζονται τακτικά, ενώ ο ποταμός Τραύος που τείνει να πλημμυρίζει στις περιοχές Τ.Δ. Νέας Καλλίστης και Τ.Δ. Σάλπης λόγω υπερχείλισης και αδυναμίας παροχέτευσης του όγκου του νερού.
Περιμετρικά της Βιστωνίδας υπάρχει παραλίμνιο ανάχωμα και αντλιοστάσια (σ.σ. που δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή) με πλημμύρες να προκαλούνται από φυσική υπερχείλιση του Τραύου, υπέρβαση αναχωμάτων και αστοχία υποδομών προστασίας (αποστραγγιστικά δίκτυα των καλλιεργούμενων εκτάσεων και αντλιοστάσια).
Τέλος ο Φιλιούρης (ή Λίσσος) προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στο Τ.Δ. Αμαράντων (οικισμοί Αμάραντα, Βάκος, Πάμφορα κ.λπ.) όπου δε λειτουργούν σωστά οι αποδέκτες (Σιδηρόρεμα) και κάποια στα πεδινά στη περιοχή του Ίμερου λόγω αδυναμίας παροχετευτικότητας του όγκου του νερού.
Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα η πεδιάδα Ξάνθης – Κομοτηνής η οποία καταλαμβάνει τις χαμηλές ζώνες των ποταμών Νέστου, Κόσυνθου, Κομψάτου, Βοσβόζη, Φιλιουρή, Ασπροποτάμου και τις παρόχθιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, μπορεί να έχει πλημμυρισμένες εκτάσεις από ποτάμιες ροές και υπερχείλιση των λιμνών είναι 314.80 km2, 379.78 km2 και 612.4 km2 για τα πλημμυρικά γεγονότα με περιόδους επαναφοράς T50, T100 και T1000 (που συμβαίνουν μια φορά στα 50, τα 100 και τα 1.000 χρόνια). Οι κατακλυζόμενες εκτάσεις από θαλάσσια πλημμύρα είναι 118.3 km2 και 123.4 km2 για γεγονότα με περίοδο επαναφοράς T50 και T100 αντίστοιχα.
Όσο για τα 28 μέτρα που πρότεινε το υφιστάμενο Σχέδιο για τις περιοχές της Θράκης (πλην του ποταμού Έβρου), σύμφωνα με την αναθεώρηση από αυτά 5 ολοκληρώθηκαν, 14 βρίσκονται σε εξέλιξη και 9 δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Από την διαβούλευση προτείνεται η συνέχιση και η εκκίνηση κάποιων, ενώ αναμένεται στην τελική της μορφή να έχει και άλλες προβλέψεις.
Ενημέρωση και διαβούλευση
Η ημερίδα αυτή έχει σαν στόχο τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε η κ. Αθανασία Παρδάλη από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων της ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, αναλύοντας στοιχεία για τα διάφορα στάδια της οδηγίας, και τους κινδύνους πλημμύρας, ανταλλάσσοντας ζητήματα προς επίλυση και διαχείριση.
Τα Σχέδια Διαχείρισης αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την υπηρεσία τους, σημείωσε ο κ. Στέλιος Ταμβακίδης, Γενικός Διευθυντής στην Διεύθυνση χωροταξικής, περιβαλλοντικής και αγροτικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, τόσο για τις αδειοδοτήσεις που δίνουν για τις δραστηριότητες σε κάθε περιοχή, αλλά και για να μπορούν να ετοιμάζουν τα σχέδια Δάρδανος που προβλέπουν τις δράσεις σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όσο αφορά την απομάκρυνση πολιτών, την θραύση αναχωμάτων για την ελεγχόμενη πλημμύρα, και ποιες υποδομές μπορεί να πληγούν μετριάζοντας τα αποτελέσματα της.
Για αυτό και είναι σημαντική η αναθεώρηση των σχεδίων, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ή να διορθωθούν τυχόν αστοχίες. Παράλληλα είναι σημαντικό ότι προωθούνται κοινά διαχειριστικά σχέδια υδάτων μαζί με τη Βουλγαρία, ώστε να είναι πιο έτοιμοι.
Τέλος η κ. Λίζα Μπενσασσών, πολιτικός μηχανικός και μηχανικός περιβάλλοντος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που εκπόνησε την αναθεώρηση, τόνισε πως έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά με ένα δυναμικό επιστημόνων για να γίνει αυτή η αναθεώρηση.
Για αυτό παρουσίασαν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα της διαδικασίας, και αναφέρθηκε στα θέματα που δημιουργούνται τόσο από τα δύο μεγάλα ποτάμια, όσο και τις υπόλοιπες λεκάνες απορροής του υδατικού διαμερίσματος.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.