Σταδιακη η εγκατασταση φορτιστων ηλεκτρικων οχηματων σε Κομοτηνη και οικισμους

Συνολικά 111 θέσεις χωροθετούνται, από τις οποίες αρχικά θα κατασκευαστούν 20 με 30

Την έγκρισή του στο  Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Κομοτηνής έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο το πέρασμα του Δήμου στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το συνολικό σχέδιο περιλαμβάνει την τοποθέτηση 111 φορτιστών τόσο στην πόλη της Κομοτηνής όσο και σε οικισμούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν στο μέλλον, καθώς το μερίδιο των αυτοκινήτων που κινούνται αμιγώς με ηλεκτροκίνηση αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, μιας και το 2030 αναμένεται πως 1 στα 3 αυτοκίνητα που αγοράζονται θα είναι ηλεκτρικό.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, μέσα από την μελέτη που εκπονήθηκε για το Δήμο Κομοτηνής, δημιουργήθηκαν δύο σενάρια για την χωροθέτηση των φορτιστών.

Το πρώτο δίνει έμφαση στους συνήθεις προορισμούς κάθε δημότη του Δήμου Κομοτηνής, στα σημεία σύγκλισης των διαδρομών των περισσότερων πολιτών, που δίνουν έμφαση στη χρήση ταχυφορτιστών τύπου DC.

Το δεύτερο σενάριο εστιάζει στην ισοκατανομή των σταθμών φόρτισης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κομοτηνής με κριτήριο την κατοικία, ώστε κανένας δημότης να μην αποκλείεται από την αγορά ηλεκτρικού οχήματος και δίνει έμφαση στους πιο αργούς φορτιστές.

Τελικά, μετά από διαβούλευση που ακολούθησε, η προσέγγιση δεν αφορά μόνο το ένα ή το άλλο σενάριο, αλλά τον αποτελεσματικό συνδυασμό τους.

Τα βήματα που ακολουθήθηκαν αφορούσαν στην ιεράρχηση των κατηγοριών, στην ομαδοποίηση των σταθμών, στον συνδυασμό με τις ειδικές θέσεις φορτοεκφόρτωσης, ΑμεΑ, ΤΑΧΙ κ.α. και τέλος επιλέχθηκε το είδος των φορτιστών και παρατέθηκαν τα χαρακτηριστικά τους.

Όπως τόνισε η προϊσταμένη Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δέσποινα Πάσσου, αρχικά θα δημιουργηθούν 20 με 30 θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες θα κατασκευαστούν σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό δίνει, σημείωσε απαντώντας και σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το σχέδιο για τους υπόλοιπους και να κατασκευαστούν τα επόμενα 3 με 5 έτη, ανάλογα με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.