Στα τελη του δευτερου μηνα απο την εναρξη των σχολειων ακομα δεν εχουν ξεκινησει τα σχολικα γευματα

Πυρά στην Κυβέρνηση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης

Στέφανος Μακρυγιάννης: «Υπάρχει σημαντικός αριθμός οικογενειών, οι οποίες σε συνθήκες φτωχοποίησης και ακρίβειας βασίζονται στα σχολικά γεύματα»

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων διαπιστώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» στρέφοντας τα πυρά της κριτικής στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος.

Ο σύλλογος, σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του προγράμματος την τρέχουσα σχολική χρονιά, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, μεταφέροντας πως «ήδη μεγάλος αριθμός παιδιών του ολοήμερου έχει ως γεύμα σχεδόν κάθε μέρα πρόχειρο φαγητό χαμηλής θρεπτικής αξίας ή και καθόλου φαγητό».

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 24 Οκτωβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Στέφανος Μακρυγιάννης εξήγησε πως πρώτα και κύρια ζητείται η επέκταση του προγράμματος στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας, καθώς οι ανάγκες είναι παντού ίδιες.

Πέραν της επέκτασης αυτής ωστόσο όπως υπογράμμισε «ερχόμαστε εκ νέου να συζητήσουμε τα αυτονόητα» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως βρισκόμαστε στο τέλος του δεύτερου μήνα του τρέχοντος σχολικού έτους και τα σχολικά γεύματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στα σχολεία.

Ζήτημα ουσίας και όχι γραφειοκρατίας

Ο ίδιος έσπευσε να υπενθυμίσει πως την περσινή σχολική χρονιά τα σχολικά γεύματα έφτασαν στα σχολεία μία ημέρα πριν τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ συνολικά το πρόγραμμα διήρκησε λιγότερο από τρεις μήνες.

«Δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατίας που επικαλέστηκε η κ.Μιχαηλίδου, είναι ζήτημα ουσίας» ανέφερε ο κ.Μακρυγιάννης τονίζοντας πως «υπάρχει σημαντικός αριθμός οικογενειών, οι οποίες σε συνθήκες της φτωχοποίησης, της ακρίβειας, των αλματωδών αυξήσεων στα είδη διατροφής, βασίζονται στα σχολικά γεύματα, τουλάχιστον για ένα γεύμα σε ό,τι αφορά τα παιδιά της οικογένειας που φοιτούν στο σχολείο και αυτό δεν το βλέπουν».

Όπως έκανε μάλιστα γνωστό το θέμα των καθυστερήσεων θα επισημανθεί και σε συνάντηση με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να τονίσει πως για την επέκταση και την ορθή λειτουργία του προγράμματος σε όλα τα σχολεία, απαιτείται και το αντίστοιχο προσωπικό και οι υποδομές, ώστε πλέον με ένα μόνιμο τρόπο να μπορούν να παιδιά να τρώνε στο δημόσιο σχολείο. «Να μην αντιλαμβάνεται η οικογένεια και η κοινωνία ως ένα είδος παροχής κατ’ εξαίρεση τα σχολικά γεύματα, αλλά να είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό των δημόσιων σχολείων, ότι δηλαδή περιλαμβάνουν και την παροχή γεύματος στους μαθητές και τις μαθήτριες, σε όλους και όλες σε όλο το εύρος και πλάτος της χώρας» υπογράμμισε.

«Καμιά γραφειοκρατική δικαιολογία δεν είναι πλέον πιστευτή»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ η κοινωνική πλειοψηφία (και εντός αυτής οι οικογένειες των μαθητών και μαθητριών μας) υφίστανται τεράστια φτωχοποίηση και κοινωνική καταβύθιση λόγω της ακρίβειας. Οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν σε τεράστια μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στα χέρια του κεφαλαίου, εντείνουν την άμεση εκμετάλλευση των εργαζόμενων στο χώρο εργασίας αλλά και την έμμεση με την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα σχολικά γεύματα. Θυμίζουμε πως το περσινό σχολικό έτος στη Ροδόπη όπως και σε όλη τη χώρα η πραγματική τους διάρκεια ήταν μικρότερη από ένα τρίμηνο ενώ πρόπερσι διακόπηκαν αιφνιδίως το Μάρτη γιατί η κυβέρνηση της «αριστείας» «ξέχασε» να ανανεώσει τις συμβάσεις. Φέτος, στα τέλη του 2ου μήνα λειτουργίας των σχολείων δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για την πιθανή ημερομηνία έναρξης των σχολικών γευμάτων. Ταυτόχρονα διακινούνται διάφορες φήμες περί μεγαλύτερης καθυστέρησης λόγω διαμάχης υποψήφιων αναδόχων του προγράμματος. Είναι ορατή η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση των σχολικών γευμάτων με διάφορα προσχήματα και απώτερο σκοπό την παύση τους.

Δηλώνουμε πως όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν καθόλου τα παιδιά και τις οικογένειες που βασίζονται στα σχολικά γεύματα πολλές φορές για το μόνο κανονικό γεύμα της ημέρας! Παρατηρούμε ήδη μεγάλο αριθμό παιδιών του ολοήμερου να έχουν ως γεύμα σχεδόν κάθε μέρα πρόχειρο φαγητό χαμηλής θρεπτικής αξίας ή και καθόλου φαγητό. Δεχόμαστε όλο και πιο πιεστικά ερωτήματα γονέων για το «πότε θα ξεκινήσουν τα γεύματα». Καλούμαστε υποτίθεται να διδάξουμε κατευθύνσεις σωστής διατροφής την ώρα φαγητού αλλά προφανώς είναι αδύνατο να το κάνουμε σε παιδιά που μπορεί να πεινάνε. Η κυβέρνηση που επιχορηγεί με δις το καρτέλ ενέργειας, που χαρίζει φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, που μοιράζει αφειδώς ζεστό χρήμα σε ημέτερους και ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια στην καταστολή δεν μπορεί να επικαλείται δυσκολίες για τη έναρξη των σχολικών γευμάτων.

Καμιά γραφειοκρατική δικαιολογία δεν είναι πλέον πιστευτή. Απαιτούμε την άμεση έναρξη των σχολικών γευμάτων και την αδιάλειπτη συνέχεια τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Πριν το μάθημα πρέπει πρώτα να μην πεινάει κανένα παιδί!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.