Στα σκαρια η επεκταση του e-Αιμοδοτες και στα γειτονικα νοσοκομεια

Δεν επαναπαύεται η Ομάδα Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ

Μιλά στον «ΠτΘ» για την ιδέα, την υλοποίηση και τα σχέδια για το μέλλον

Έλαβε τα εύσημα και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του ιδρύματος της Vodafone Generation Next για την εφαρμογή e-Αιμοδότες να αποτελέσει μόνο την αρχή για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας όχι μόνο στη Ροδόπη, αλλά γιατί όχι, και για όλη τη χώρα, θέλουν τα μέλη της ομάδας Ρομποτικής και προγραμματισμού του 3ου Λυκείου Κομοτηνής.

Ήδη η εφαρμογή τους, που βρίσκεται σε λειτουργία, έχει βελτιωθεί σημαντικά από αυτή που παρέδωσαν στις 15 Φεβρουαρίου στο ίδρυμα Vodafone για το διαγωνισμό, ενώ τις επόμενες μέρες, θέλουν να προσθέσουν και άλλα νοσοκομεία της περιοχής μας σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο προσθέτουν στις δικές τους γνώσεις αλλά και ενισχύουν τα τμήματα αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Η διάκριση, και τα συγχαρητήρια που έχουν λάβει τόσο από τους τοπικούς φορείς αλλά και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα ήρθε μετά από σκληρή δουλειά και προσπάθεια, με τα παιδιά της ομάδας να είναι μαζί από το 2015, όταν τα μέλη της βρίσκονταν ακόμα στο Δημοτικό.

Τα παιδιά της ομάδας, ο Λέανδρος Κουρτίδης, ο Άγγελος Μιχαήλ Χουβαρδάς και ο Βασίλης Ευτυχιάκος, μαζί με τους καθηγητές τους Ανδρονίκη Βερρή, Μαργαρίτη Χουρμούζη και Αικατερίνη Αθανασούλα, μίλησαν στο ΠτΘ για την ομάδα, για την προσπάθεια που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και που θα πάνε από εδώ και πέρα.

Επάνω: Άγγελος Μιχαήλ Χουβαρδάς Λέανδρος Κουρτίδης και Βασίλης Ευτυχιάκος.
Κάτω: Μαργαρίτης Χουρμούζης Αικατερίνη Αθανασούλα και Ανδρονίκη Βερρή.

Μια ομάδα που ξεκίνησε από το Δημοτικό

Η ομάδα, σημείωσε ο Άγγελος Μιχαήλ Χουβαρδάς, υπάρχει ουσιαστικά από το 2015, όταν ο ίδιος και ο Βασίλης Ευτυχιάκος βρίσκονταν στην Στ΄ Τάξη του Δημοτικού και ο Λέανδρος Κουρτίδης στην Ε΄ Δημοτικού.

Στο μάθημα της πληροφορικής ο τότε καθηγητής τους τούς είχε αναφέρει για το 5ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας και ξεκίνησαν να ψάχνουν τρόπους για να συμμετάσχουν σε αυτό.

«Κάπου εκεί γεννήθηκε η ενασχόλησή μας με τον προγραμματισμό και τη δημιουργική σκέψη» τόνισε. Τότε ξεκίνησαν να κάνουν μικροϊστοσελίδες, προγραμματισμό με απλές γλώσσες προγραμματισμού όπως το Scratch, και συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας παρουσιάζοντας μαθητικές ιστοσελίδες.

Από το 2016 έως το 2019 συνέχισαν στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, στην ομάδα Ρομποτικής, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς που διοργανώνει υπό κανονικές συνθήκες η Cosmote, ενώ ανέλαβαν και την ηχοληπτική ομάδα του σχολείου, με δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, όπως φιλανθρωπικό bazaar και άλλα.

Φτάνοντας στο Λύκειο, τα δύο πρώτα μέλη της ομάδας, βρήκαν την κ. Βερρή και τον κ. Μαργαρίτη, και συστήθηκε η ομάδα Ρομποτικής και Προγραμματισμού το Σεπτέμβριο του 2019.

«Ήταν ένα έναυσμα για να ασχοληθούμε με τον προγραμματισμό για Android» ανέφερε, δημιουργώντας σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής το πληροφοριακό Σύστημα E-Recycle bin, το οποίο καταγράφει τους κάδους ανακύκλωσης στην πόλη μας, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2020.

Μέσω του προγράμματος όχι μόνο καταγράφονταν οι κάδοι ανακύκλωσης, αλλά και οι πολίτες μπορούσαν να αναφέρουν αν ο κάδος έχει βανδαλιστεί, αν υπάρχει πρόβλημα με αυτόν κτλ.

Μάλιστα με αυτό το πληροφοριακό σύστημα έλαβαν και το βάπτισμα του πυρός στον διαγωνισμό Generation Next του ιδρύματος Vodafone, όπου δεν κατάφερε να κατακτήσει ένα από τα τρία πρώτα βραβεία, κέρδισε όμως τον τίτλο «Best of the rest».

Τον Μάρτιο του 2020 είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζουν και την εφαρμογή Android του σχολείου με τίτλο e-ΓΕΛ, στο οποίο παρουσιάζονται οι ανακοινώσεις του σχολείου, οι δράσεις των μαθητών, πληροφορίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις κτλ.

«Είναι ένας τρόπος για να έρθει το σχολείο σε επαφή με τους μαθητές, και να γίνεται η χρήση της τεχνολογίας» ανέφερε, με τις ανακοινώσεις του σχολείου να αναρτώνται, πέρα από την ιστοσελίδα του και στην εφαρμογή.

Η δημιουργία της εφαρμογής έγινε εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, κάτι που όμως πιστεύει πως τους βοήθησε να είναι πιο εστιασμένοι στην προσπάθειά τους, χωρίς να χάνουν χρόνο σε μετακινήσεις.

Ευελπιστεί δε πως θα συνεχίζουν να αναβαθμίζουν την εφαρμογή ανάλογα με τις γνώσεις τους. Άλλωστε η γενιά τους, σημείωσε, έχει επαφή με την τεχνολογία, και μπορούν να συνεισφέρουν στην εξέλιξή της, όπως ίσως δεν μπορούσαν οι προηγούμενες σε περασμένες δεκαετίες.

Επέκταση και σε άλλα νοσοκομεία

Ο Άγγελος Χουβαρδάς, παρατήρησε πόσο αγκάλιασαν οι φορείς το θέμα, τόσο πριν επιλέξουν να «πιάσουν» τον τομέα της αιμοδοσίας, όσο και στη συνέχεια.

Έτσι και το Τμήμα Αιμοδοσίας της Κομοτηνής τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την δουλειά που είχαν κάνει, αλλά και στη συνέχεια, από φορείς της πόλης τα μηνύματα που έλαβαν ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Όμως ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, όταν η ομάδα δέχθηκε τα συγχαρητήρια από την προϊσταμένη της διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ήταν μια τεράστια έκπληξη και αναγνώριση για εμάς, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, και έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε την ενσωμάτωση περισσότερων νοσοκομείων στην εφαρμογή» εκμυστηρεύθηκε ο κ. Χουβαρδάς, εξηγώντας πως η ενσωμάτωση θα αρχίσει πιλοτικά από την ιστοσελίδα του e-Αιμοδότες, και θα περάσει στη συνέχεια και στην εφαρμογή Android.

Με αυτή τη διεύρυνση της εφαρμογής, εξερευνούν και εναλλακτικές στον τομέα του προγραμματισμού, οπότε αποτελεί μια πρόκληση για τους ίδιους να την επεκτείνουν όσο μπορούν.

Μια τέλεια συνεργασία στην ομάδα

«Η νίκη που φέραμε στο διαγωνισμό, σίγουρα μας ανέβασε πάρα πολύ το ηθικό, και έτσι έχουμε όρεξη να κάνουμε κάτι παραπάνω για την εφαρμογή» σημείωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος για την ανάπτυξή της κ. Λέανδρος Κουρτίδης. Άλλωστε η δημιουργία της και η επιτυχία της ήταν απότοκο της συνεργασίας τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν είδαν το πλαίσιο του διαγωνισμού του ιδρύματος Vodafone, το συζήτησαν μεταξύ τους, και αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτόν. Έτσι απευθύνθηκαν στην βιολόγο τους, την κ. Αθανασούλα, που εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί πρόγραμμα για την αιμοδοσία στο σχολείο, για να τους δώσει κάποια κατεύθυνση. Ανάμεσα στις ιδέες που τους πρότεινε, τους προσέλκυσε η ιδέα της εφαρμογής για την αιμοδοσία, και προσπάθησαν να την υλοποιήσουν όσο πιο καλά μπορούσαν.

Ο χρόνος που είχαν να τελειοποιήσουν την εφαρμογή ήταν αρκετά περιορισμένος, περίπου 3 εβδομάδες, πριν την υποβάλλουν για το διαγωνισμό, και ενώ ήδη είχαν κλείσει τα σχολεία το Νοέμβριο στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό σήμαινε ατέλειωτη δουλειά, αρκετές ώρες συναντήσεων, εν μέσω μαθημάτων.

Παρά τις δυσκολίες όμως «αυτό που μας έκανε να τελειώσουμε το έργο μας σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν η τέλεια συνεργασία που είχαμε σαν ομάδα, διαδικτυακά, ο καθένας στον δικό του τομέα» εξήγησε ο κ. Κουρτίδης.

Έτσι ο Άγγελος Χουβαρδάς ανέλαβε την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος ο Βασίλης Ευτυχιάκος βοήθησε στα γραφικά και στο βίντεο που στάλθηκε στη Vodafone, η κ. Αθανασούλα τους έδωσε πολλές πληροφορίες για την αιμοδοσία, ο κ. Χουρμούζης τους έδωσε ιδέες για να εμπλουτίσουν την εφαρμογή ενώ η κ. Βερρή τους βοήθησε στον κώδικα.

Μια αμφίδρομη σχέση του προγραμματισμού με την εμφάνιση

Υπεύθυνος για την εμφάνιση της εφαρμογής, αλλά και την παρουσίασή της στον διαγωνισμό, ήταν ο Βασίλης Ευτυχιάκος, πάντα βέβαια σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

«Έδινα ιδέες και προτάσεις, μετά τα συζητούσαμε όλοι μαζί και βγάζαμε το τελικό αποτέλεσμα» τόνισε, με τον ίδιο να επικεντρώνεται στον τρόπο που θα έβλεπε ο χρήστης κουτιά εικόνες και άλλα στοιχεία της, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε σχεδόν εξολοκλήρου το βίντεο που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό.

Μια καινοτόμα ιδέα με μέλλον

Στην καινοτόμα πλευρά της ιδέας αυτής, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεχωρίσει στο διαγωνισμό, αλλά και έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει παραπέρα, στάθηκε η καθηγήτρια πληροφορικής κ. Ανδρονίκη Βερρή σημειώνοντας πως «δεν είναι μια απλή μαθητική εργασία». Η όποια επέκτασή της παρόλα αυτά, θέλει χρόνο, και συνεργασίες που πρέπει υλοποιηθούν, και η ίδια εύχεται και ευελπιστεί να γίνουν πραγματικότητα.

Φέτος, εν μέρει λόγω της πανδημίας, δεν υλοποιήσαν κάποια κατασκευή, όπως είχαν κάνει πέρυσι, όταν είχαν υποβάλλει στη Vodafone όχι μόνο την E-Recycle bin, που αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά και ακόμα δύο προτάσεις, με στοιχεία κατασκευής. Επειδή αυτό όμως ήταν δύσκολο να οργανωθεί, λόγω της πανδημίας, οργανώθηκαν διαδικτυακά για την εφαρμογή.

«Η συγκεκριμένη ομάδα δούλεψε πολύ σωστά, και ήταν κατανεμημένη η δουλειά των παιδιών» σημείωσε, δουλεύοντας ανάμεσα στις διαδικτυακές συναντήσεις, παρουσιάζοντας σε αυτές ό,τι είχαν κάνει, και μετά από προτάσεις ή διορθώσεις προχωρούσαν και επαναλάμβαναν τη διαδικασία.

Ο ενθουσιασμός με τον οποίο «ρίχτηκαν» στην προσπάθεια αυτή τα παιδιά, φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ παρέδωσαν την εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου για το διαγωνισμό, συνέχισαν να τη δουλεύουν, προσθέτοντας δυνατότητες και βελτιώνοντας την. «Είναι δικό τους έργο, και δεν θα το αφήσουν έτσι»  τόνισε η κ. Βερρή εξηγώντας πως για αυτό και θα δοκιμάσουν να εντάξουν ένα νέο νοσοκομείο, βελτιώνοντας συνεχώς την εφαρμογή.

Στο ερώτημα αν η εφαρμογή θα μπορούσε να επεκταθεί και να καλύψει το σύνολο των τμημάτων αιμοδοσίας της χώρας, τόνισε πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει αυτό να ενταχθεί πλήρως στο κρατικό πλαίσιο, μιας και αφορά μια πολύ μεγάλη δέσμευση που δεν μπορούν να αναλάβουν οι τρείς μαθητές. Όμως προς το παρόν, θα συνεργαστούν με τα γειτονικά νοσοκομεία της περιοχής, για να δουν αν μπορεί να λειτουργήσει και για αυτά.

«Είναι μια σκέψη. Αξίζει κάθε πόλη και κάθε νοσοκομείο να έχει μια ανάλογη εφαρμογή, ώστε να ενημερώνονται οι αιμοδότες άμεσα» εκτίμησε η ίδια.

Ενισχυτικός ο ρόλος των καθηγητών

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Μαθηματικός κ. Μαργαρίτης Χουρμούζης, φέτος ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσουν κάποια κατασκευή με το πρόγραμμα ρομποτικής, για αυτό και πέρασαν καθαρά στον προγραμματισμό της εφαρμογής.

«Είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με όλη την ομάδα, με όλα τα παιδιά. Προσπαθήσαμε να τους προσφέρουμε μια καθοδήγηση, προτείναμε σημεία για βελτίωση, και περισσότερο δουλεύαμε συμβουλευτικά» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως ο προγραμματισμός της εφαρμογής και η εμφάνισή της, οφείλονται αποκλειστικά στους μαθητές.

Ακόμα ένας τρόπος να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία

Η βιολόγος κ. Αθανασούλα τέλος, θεωρεί πως θα ήταν ευχής έργο να μπορέσει η πλατφόρμα να βρει εφαρμογή και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ελλάδας, αν και βέβαια πέρα από τη δουλειά που γίνεται στην πλατφόρμα, χρειάζεται και η συνεργασία των φορέων της αιμοδοσίας στο κάθε νοσοκομείο.

Άλλωστε και όταν έπεσε η ιδέα αρχικά να ενώσουν το πρόγραμμα αιμοδοσίας που γινόταν στο ΓΕΛ, με την ομάδα Ρομποτικής, η πρώτη τους κίνηση ήταν να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με την διευθύντρια του τομέα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Το αίμα άλλωστε, αποτελεί ένα υλικό που δεν μπορεί να φτιαχτεί, μόνο δωρίζεται, και έχει πεπερασμένη διάρκεια ζωής. «Η ανάγκη που θελήσαμε να καλύψουμε με αυτό το project, είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις εθελοντικές αιμοδοσίες ώστε οι ομάδες αίματος που θα συγκεντρώνονται στο νοσοκομείο, να είναι κατανεμημένες κατά τη διάρκεια του έτους.

Έτσι το νοσοκομείο θα μπορεί να ενημερώνει τους εθελοντές αιμοδότες για τις ομάδες αίματος στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε οι κατάλληλοι αιμοδότες να έρθουν. Αφού το συζήτησαν με το τμήμα Αιμοδοσίας, οι καθηγητές παρουσίασαν την ιδέα στα παιδιά, τα οποία ενθουσιάστηκαν και το εξέλιξαν σε ένα επίπεδο που η ίδια δεν περίμενε.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι η ομάδα ήταν ήδη «δουλεμένη» και δεμένη, οπότε μπορούσαν να δουλέψουν καλύτερα απομακρυσμένα και να δουλεύουν πιο αρμονικά σε σχέση με παλιότερα, κάτι που μπορεί να τους ευνόησε κιόλας,

«Η μεγάλη μας χαρά είναι να καταφέρουμε αυτή η αρχική ιδέα που δημιουργήσαμε να βρει την εφαρμογή που της αξίζει, ώστε και η κοινωνία της Κομοτηνής να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, όχι σαν μια βράβευση σε ένα μαθητικό διαγωνισμό, αλλά σαν κάτι που είναι χρηστικό και απαραίτητο ώστε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές αιμοδότες» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.