Στα «καγκελα» οι υγειονομικοι για την εγκυκλιο Γκαγκα για τους ασθενεις των ΜΕΘ

Αλέξανδρος Σπανός, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής: «Σε διατεταγμένη υπηρεσία η κυβέρνηση, ώστε να προλάβει πριν τις εκλογές να τελειώσει όλες τις ανοιχτές της υποθέσεις»

Στα «κάγκελα» βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι υγειονομικοί των δημόσιων δομών όλης της χώρας, αυτή τη φορά με αφορμή την εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειας και μέσω αυτών στα νοσοκομεία, και η οποία προβλέπει αλλαγές στη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι ιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο» με τους διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς αφενός να κάνουν λόγο για μία «κυνική ομολογία» μη επάρκειας των υφιστάμενων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και της πλήρους απουσίας της απαραίτητης επάνδρωσής τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεδομένου ότι οι ασθενείς που θα χρειάζονται να νοσηλεύονται θα μπορούν νόμιμα πλέον να το κάνουν στις υπόλοιπες κλινικές των νοσοκομείων.

Δυνατότητα με την οποία όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας πετάει το μπαλάκι και την ευθύνη για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κλινικών, οι οποίοι όμως δεν είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται επίσης σειρά οδηγιών για τη λειτουργία των Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων – Παίδων, παρόλο που τα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα δεν διαθέτουν, όπως προβλέπεται, το 5% των συνολικών τους κλινών ως κλίνες ΜΕΘ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απουσιάζουν εντελώς οι κλίνες ΜΕΘ παίδων.

«Λαθροχειρία» από πλευράς της κ. Γκάγκα

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 20 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής και επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών Ροδόπης» κ. Αλέξανδρος Σπανός, πρόκειται για «λαθροχειρία» από πλευράς της κ.Γκάγκα με την οποία το υπουργείο παρακάμπτει αρχικά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σύμφωνα με το οποίο – και τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας- σε κάθε κλίνη ΜΕΘ αναλογούν πέντε νοσηλευτές.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο αριθμός των τριών νοσηλευτών ανά κλίνη επίσης δεν είναι επαρκής, για να σημειώσει ωστόσο χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, πως ενώ για τις 8 κλίνες ΜΕΘ αντιστοιχούν 24 νοσηλευτές και 6 γιατροί, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 12 νοσηλευτές, συμπληρώνοντας πως και πάλι σύμφωνα με το ΚΕΣΥ ο απαραίτητος αριθμός κλινών ΜΕΘ σε 200 αναπτυσσόμενες κλίνες πρέπει να αντιστοιχεί στο 10%, αλλά η εγκύκλιος της κ.Γκάγκα το «καταβαραθρώνει» στο 5%.

Ιδιώτες παντού

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι η προώθηση του καθεστώτος εργασίας με μπλοκάκι σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ιδιωτικοποίησης και της υγείας. «Το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι να βάζει ιδιώτες παντού, όπως το ΕΚΑΒ ή το μοναδικό Ογκολογικό Κέντρο, το Αγία Σοφία το οποίο και ιδιωτικοποίησε ή το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το Παπανικολάου το οποίο υπολειτουργεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς η εγκύκλιος αυτή επηρεάζει την έως τώρα λειτουργία του Σισμανογλείου ο κ.Σπανός έσπευσε να υπενθυμίσει πως οι ΜΕΘ του Σισμανογλείου δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν ούτε σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που ίσχυσε για το σύνολο των ΜΕΘ της χώρας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μετρά 35.000 νεκρούς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά «αστοχιών» από πλευράς της κυβέρνησης που όπως υπογράμμισε «δεν δικαιολογούνται» αλλά γίνονται από δόλο, όπως η εξαίρεση των τραυματιοφορέων και των βοηθών θαλάμων από την αύξηση των 50 ευρώ στο επίδομα Επικίνδυνης Ανθυγιεινής Εργασίας που δόθηκε σε νοσηλευτές, αλλά και η κατακρήμνιση του μισθολογίου των υγειονομικών, κάνοντας λόγο για τον πιο «απαξιωμένο κλάδο» από πλευράς της πολιτείας.

Κυβέρνηση σε «διατεταγμένη υπηρεσία»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ή άλλων μέτρων άσκησης πίεσης προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο κ.Σπανός υπενθύμισε και τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις οποίες ωστόσο όπως τόνισε «δεν εισακούεται κανένας». «Η κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τις τραγικές εξελίξεις των Τεμπών. Δεν βλέπετε σήμερα τι κάνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού; Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.  Και επειδή ο χρόνος των εκλογών φυσικά έρχεται, και έως τότε πρέπει να τελειώσει όλες τις υποθέσεις που έχει ανοιχτές» ανέφερε για να συμπληρώσει κλείνοντας πως «απέναντι σε μια χειμαζόμενη κοινωνία, ανάμεσα  σε διελκυστίνδες και τις μυλόπετρες της ανασφάλειας, σε αυτή την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια, στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων και των παρακολουθήσεων, το μοναδικό πλέον κοινωνικό οχυρό, είναι η υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία, η δημόσια παιδεία, η πρόνοια, και η κοινωνική ασφάλεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.