Σημαντικος συμμαχος ο Φαρμακοποιος στην αυτοθεραπεια

Ομιλία από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κομοτηνής

Τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο φαρμακοποιός στην αυτοθεραπεία, των λοιμώξεων του αναπνευστικού μέσω των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής ανέλυσε την Τετάρτη 15 Μαρτίου ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης.
 

Ο κ. Κλημεντίδης ανοίγοντας την ομιλία του μίλησε για την αυτοθεραπεία και την αυτοφροντίδα, εξηγώντας πως αυτές οι δύο έννοιες ουσιαστικά καθορίζουν τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας. Το φαρμακείο, σημείωσε, παραμένει παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που έχει μια τεράστια κατανομή στην επικράτεια, ο πιο προσβάσιμος χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό τοποθετεί τους επαγγελματίες υγείας σε ένα προνομιακό ρόλο, μιας και τα φάρμακα είναι το πιο συχνό μέσο για την αποκατάσταση της υγείας, και μπορεί κάποιος να κάνει πολλά πράγματα για να βελτιώσει την υγεία του ή να προλάβει προβλήματα υγείας, όμως τα φάρμακα είναι ο απλούστερος δρόμος.
 
Η αυτοθεραπεία, τόνισε, είναι το σύνολο των ενεργειών που κάνει κάποιος, είτε για να προλάβει ενδεχόμενα προβλήματα υγείας είτε για να αντιμετωπίσει υπάρχοντα προβλήματα υγείας, κυρίως ήπιες νόσους, όπως οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όμως επεκτείνεται και στις πιο σοβαρές χρόνιες παθήσεις, που δεν θεραπεύονται αλλά χρειάζονται διαχείριση. Η αξία της είναι αναγνωρισμένη, τόνισε, και μάλιστα μέσα από την έρευνα έχει φανεί ότι όσο πιο ενεργό ρόλο λαμβάνει ένας ασθενής στη διαχείριση της θεραπείας του, δηλαδή τι φάρμακα θα πάρει, πώς θα τα πάρει, τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλους ασθενείς που είναι απλά παθητικοί δέκτες.
 
Όσο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοθεραπείας, μιας και ο ασθενής έχει πρόσβαση σε ένα κομμάτι φαρμάκων τα οποία μπορεί να τα βρει εύκολα, γρήγορα και σχετικά οικονομικά, αποκτά σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της υγείας του, με θετικές συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και το σύστημα υγείας.
 

Άλλωστε η αυτοθεραπεία αποτελεί πλέον, λόγω και του μεγάλου όγκου πληροφορίας για το θέμα, που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, μια τάση της εποχής, και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες εκβάσεις, αρκεί να υπάρχει σωστή καθοδήγηση από επαγγελματία υγείας, και χρυσή ευκαιρία για τον φαρμακοποιό για να αναδείξει το ρόλο του εντός του συστήματος υγείας. Και αυτό γιατί ο φαρμακοποιός μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία, βοηθώντας τον ασθενή, το σύστημα υγείας και κατ’ επέκταση τον εαυτό του.
 
Για να γίνουν αυτά, ο φαρμακοποιός διερευνά τα συμπτώματα, και ανάλογα γνωρίζει πόσο μπορεί να βοηθήσει και πότε να παραπέμψει τον ασθενή, γιατί μπορεί να υπονοούν τα συμπτώματα κάτι σοβαρότερο.
 
Φυσικά ο κ. Κλημεντίδης εξειδίκευσε το θέμα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι καταστάσεις ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, περνούν δηλαδή μόνες τους. Έτσι αναφέρθηκε αναλυτικά στην καταπολέμηση των κοινών κρυολογημάτων, παραρινοκολπίτιδων, ωτίτιδων, φαρυγγίτιδων και αμυγδαλίτιδων και λαρυγγίτιδων, όπως κατατάσσονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.