Σε ποιον ανηκουν τα αποστραγγιστικα στο Ν. Σιδηροχωρι;

Δεν είναι αρμοδιότητα του ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών των αναδασμών στο Ν. Σιδηροχώρι, απαντά στον Ν. Τσαλικίδη ο Δήμος Κομοτηνής

Δεν αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων τα τεχνικά έργα των αναδασμών, όπως αυτό του Νέου Σιδηροχωρίου, τονίζει ο Δήμος Κομοτηνής, απαντώντας ουσιαστικά στις αναφορές που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Να θυμίσουμε πως σε επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μανώλη Ταπατζά, (ο οποίος, να θυμίσουμε, έχει θητεύσει και ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής) για το θέμα των πλημμυρών στο Νέο Σιδηροχώρι, ο κ. Τσαλικίδης τον είχε κατηγορήσει πως ηθελημένα μπερδεύει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα για τα αποστραγγιστικά των αναδασμών της περιοχής, σημείωσε πως αποτελούν υποχρεώσεις των Δήμων, και πρέπει να καθαριστούν από αυτούς, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Δήμο Κομοτηνής.

Ό,τι είναι ορφανό, δεν είναι του Δήμου

Από την πλευρά του όμως ο Δήμος Κομοτηνής, μέσω του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη, τονίζει πως με τον ν. 4555/2018, τον «Κλεισθένη», οι αρμοδιότητα για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό ρεμάτων και απαλλοτριώσεων χώρων παρά τα ρέματα, έχει περάσει εξ ολοκλήρου στην Περιφέρεια.

Άλλωστε επανειλημμένα έχει τονιστεί μετά την ψήφιση του Κλεισθένη, η αρμοδιότητα αυτή είναι αποκλειστική, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων των περιφερειών, αλλά και εγκύκλιοι των αρμόδιων υπουργείων.

Όμως όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν από Περιφέρειες, τις παλιές Νομαρχίες ή τα Υπουργεία και δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους, ανήκουν στις περιφέρειες.

Το δόγμα ό,τι είναι ορφανό, είναι του Δήμου, δεν ισχύει, ξεκαθάρισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.