Σε ισχυ η Ηλεκτρονικη Ταυτοτητα Κτιριου

Ποιοι πρέπει να την αποκτήσουν και ποια η διαδικασία

Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης: «Είτε κατά την πώληση είτε κατά την ενοικίαση θα μπαίνουν πλέον παράγοντες ουσιαστικοί για την αξία του κτίσματος»

Ενεργοποιήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ), η λειτουργία της οποίας ωστόσο για τον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι σε προαιρετική βάση.

Από την 1η του Φλεβάρη η καταχώρηση της ΗΤΚ θα είναι υποχρεωτική τόσο για τα νέα κτίρια και τις διηρημένες ιδιοκτησίες, ήτοι τα διαμερίσματα, για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, όσο και για τα παλαιότερα κτίρια στις περιπτώσεις μεταβίβασής τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας η ΗΤΚ θα αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και τις μεταβολές τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους και αποτελεί το τελευταίο ουσιαστικά βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους, καθώς μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Αποτελεί άλλωστε, ήδη από το 2010, πάγιο αίτημα του τεχνικού κόσμου, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο που θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα που δίνουν την πραγματική εικόνα ενός κτηρίου.

Οι κατηγορίες των κτιρίων

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, όπως εξήγησε ο κ. Λουρίκας, όπου στην 1η κατηγορία εντάσσονται κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών, κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, καταστήματα κράτησης, ενώ στην 2η κατηγορία υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτίρια της πρώτης κατηγορίας, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώριση της, ενώ για τα λοιπά κτίρια η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση τους.

«Βασικό εργαλείο δουλειάς για τους μηχανικούς αλλά και τους πολίτες»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης έκανε λόγο για ένα βασικό εργαλείο δουλειάς τόσο για τους μηχανικούς ώστε να «γνωρίζουν» ένα κτήριο όσο και για τους πολίτες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να ξέρουν «πού επενδύουν» με βάση τα πραγματικά χαρακτηριστικά. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, «αυτή τη στιγμή γίνονται πωλήσεις ή ενοικιάσεις χωρίς κανένα χαρακτηριστικό, που θα μπορούσε να διαμορφώσει την τιμή αντικειμενικά. Όταν όμως θα υπάρχει ο φάκελος του κτηρίου θα μπορεί για παράδειγμα να αποδεικνύει κάποιος ότι αυτό ανήκει στην τάδε ενεργειακή κατηγορία και άρα θα καλείται να πληρώσει τόσα για την θέρμανση του και θα μπορεί επομένως να βασίσει την τιμή σε αντικειμενικά – πραγματικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος μίλησε για μια διαδικασία η οποία θα λειτουργεί «προς όφελος του κτηρίου», καθώς, όπως υπογράμμισε, «είτε κατά την πώληση είτε κατά την ενοικίαση θα μπαίνουν παράγοντες ουσιαστικοί για την αξία του κτίσματος και όχι γενικότεροι όπως ισχύουν σήμερα».

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος, ο κ. Λουρίκας τόνισε πως, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, η καταχώρηση της ταυτότητας στο πληροφοριακό σύστημα υλοποιείται ατελώς, με τον πάροχο ωστόσο του πληροφοριακού συστήματος, ήτοι το ΤΕΕ, να δικαιούται την είσπραξη ενός ανταποδοτικού τέλους για την έκδοση πιστοποιητικών μέσω του πληροφοριακού συστήματος της τάξεως των 20 ευρώ.

Ως προς το επιπλέον κόστος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης εξήγησε ότι για την ψηφιοποίηση θα απαιτηθεί η εργασία ενός εξειδικευμένου μηχανικού για την οποία θα υπάρχει αμοιβή, για να τονίσει ωστόσο πως αυτή θα είναι συγκεντρωτική και μια φορά, καθώς ο φάκελος θα είναι ενεργός και θα εμπλουτίζεται εφόσον υπάρχουν αλλαγές.

Προβλέπονται ωστόσο κυρώσεις για τους μηχανικούς και ειδικότερα σε περίπτωση που, κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους, έχουν συμπληρωθεί ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, επιβάλλονται, πέραν των ποινικών κυρώσεων και των ήδη προβλεπομένων πειθαρχικών κυρώσεων, και πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

Τι περιλαμβάνει η ΗΤΚ

Η ταυτότητα κτιρίου περιλαμβάνει σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο της χώρας. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν:

  • την οικοδομική άδεια του κτιρίου και τα σχέδια αυτής, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον υπάρχει,
  • δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων,
  • τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση,
  • το δελτίο δομικής τρωτότητας και
  • τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται (π.χ. σε περιπτώσεις αυθαιρέτων),
  • τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, και τέλος το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτιρίου, το οποίο εκδίδεται από τον ελέγχοντα μηχανικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.