Σε εφαρμογη το πιλοτικο προγραμμα για τους προσφυγες ασθενεις στο Νοσοκομειο Διδυμοτειχου

Σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση και η καλύτερη επικοινωνία επιστημονικού προσωπικού και ασθενών προσφύγων.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καλύτερη διευκόλυνση και επικοινωνία επιστημονικού προσωπικού και ασθενών προσφύγων, ξεκίνησε να εφαρμόζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον Έβρο με το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με αυτό έχουν δημιουργηθεί φόρμες – έγγραφα όπου θα περιλαμβάνουν τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία ενός ασθενούς και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο όπου θα διευκρινίζεται η κατάσταση του ασθενούς και ποια θεραπεία πρόκειται να ακολουθηθεί ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Οι φόρμες συναίνεσης όπως λέγονται, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 8 γλώσσες προσπαθώντας να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα των φυλών και των διαλέκτων τους που έρχονται στην περιοχή μας, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συνεννοούνται με ευκρίνεια με τον ασθενή, αφού πολλές φορές διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ανθρώπων που αρνούνταν να συνεργασθούν επειδή δεν καταλάβαιναν τι γίνεται. Οι γλώσσες στις οποίες μεταφράστηκαν οι φόρμες αυτές είναι τα Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί, Κουρδική διάλεκτος, η Τουρκική γλώσσα κ.α.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στον Έβρο Μαργαρίτης Πετριτζίκης, οποίος εξήρε την άριστη συνεργασία με το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το οποίο έχει ήδη καταγράψει σε ειδικές φόρμες – πρότυπα τις ανάγκες που υπήρχαν και όσα στοιχεία απαιτούνται ώστε να συμπληρωθεί μια εμπεριστατωμένη φόρμα για την καλύτερη επικοινωνία αμφοτέρων.

Μάλιστα δημιουργήθηκαν και εξειδικευμένα ερωτήματα ανάλογα με την κλινική στην οποία είναι χρεωμένο το περιστατικό (Χειρουργική, Μαιευτική, Ορθοπεδική με την εξειδικευμένη ορολογία). Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά ώστε ανάλογα με τον αντίκτυπο να βελτιώνεται όπου χρειάζεται.

Μεταξύ των άλλων ο κ Πετριτζίκης αναφέρθηκε και στην τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες σημειώνοντας ότι το κομμάτι του βίαιου εκτοπισμού αυξάνεται κάθε χρόνο και πως περισσότερο από 110 εκ. άνθρωποι εκτοπίσθηκαν το 2022. Πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ λαμβάνοντας υπόψη διάφορες κρίσεις σε Ουκρανία, Αφρική Αφγανιστάν.

Στην περιοχή του Έβρου όσον αφορά τα χερσαία Ελληνοτουρκικά σύνορα οι ροές τα τελευταίο 3-4 χρόνια είναι μειωμένες, ενώ το προφίλ των ανθρώπων που φτάνουν στην περιοχή, προέρχεται από περιοχές που μαστίζονται από διεθνείς η εμφύλιες συρράξεις κλπ. Σε άλλο σημείο ο κ Πετριτζίκης σημείωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας μειώνεται κάθε μήνα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.