Σε διαβουλευση η συγχωνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνες Πανεπιστημιο

Η νέα δομή θα έχει 6 τμήματα στην Καβάλα, 2 στην Δράμα ενώ το τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου γίνεται παράρτημα της Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης

Εκπλήξεις περιλάμβανε το σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση με τίτλο «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας» και αφορά στην συγχώνευση των ιδρυμάτων κάτω από την ομπρέλα του τίτλου του Διεθνούς Πανεπιστημίου, τουλάχιστον όσο αφορά τις σχολές της ΑΜΘ.
 
Και αυτό γιατί πέρα των γνωστών 7 που αναμενόταν στην περιοχή μας, στην Καβάλα προβλέπεται και η δημιουργία Τμήματος Γεωλογίας, το οποίο όμως θα ξεκινήσει αργότερα τη λειτουργία του.
 
Επίσης, παρόλο που το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο αναμενόταν να περάσει, τόσο για επιστημονικούς όσο και πρακτικούς λόγους, στο ΔΠΘ, τελικά φαίνεται πως θα αποτελέσει παράρτημα του ανάλογου τμήματος Νοσηλευτικής της Θεσσαλονίκης.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ακαδημαϊκή λειτουργία Σχολών και Τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας, η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. 

Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στην ΑΜΘ 

Στην περιοχή της ΑΜΘ θα λειτουργήσουν 8 τμήματα και ένα παράρτημα, με 6 από τα τμήματα στην Καβάλα και 2 στη Δράμα.
 
Αναλυτικότερα τα τμήματα της Καβάλας θα ανήκουν σε δύο σχολές.  Η μία θα είναι η Σχολή  Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Καβάλα, και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Καβάλα, ενώ η δεύτερη θα είναι η Σχολή Θετικών Επιστημών, επίσης με έδρα την Καβάλα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και Γεωλογίας, με το τελευταίο να λειτουργεί σε δεύτερη φάση.
 
Στη Δράμα θα έχει έδρα η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, που θα συγκροτείται από τα Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
 
Τέλος στη σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχει Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο. 

Κάλεσμα Γαβρόγλου για την συμμετοχή στην διαβούλευση 

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε για το εν λόγω εγχείρημα της αναδιάρθρωσης των ως άνω Ιδρυμάτων συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Επιτροπή, στην οποία μετείχαν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους και εκπρόσωποι των διοικήσεων των ιδρυμάτων, οι οποίοι ύστερα από συστηματικές συνεδριάσεις και διεξοδικές συζητήσεις κατήρτισαν και παρέδωσαν στο Υπουργείο ομόφωνο πόρισμα, το οποίο και αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
 
Μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου, δεδομένης  και της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αλλά και του γεγονότος ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βρίσκεται ακόμη σε διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έως και την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00, οπότε και θα ολοκληρωθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.