Σε «αγωνα δρομου» φαρμακοποιοι και ασθενεις για την προμηθεια φαρμακων

Περισσότεροι από 150 κωδικοί βασικών φαρμάκων λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

«Οι ασθενείς πάνε φαρμακείο για να βρουν ένα φάρμακο και οι φαρμακοποιοί μοιράζουμε την συσκευασία στα πέντε για να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους»

Περισσότερους των 150 κωδικούς αναζητούν καθημερινά και οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης που αφορούν σε ελλειπτικά φάρμακα που «εκλείπουν» από τα ράφια των αποθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Αλέξανδρο Τσαπέκο ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» στους 40-50 κωδικούς εξ αυτών η έλλειψη είναι πολύ μεγάλη, ενώ στους υπόλοιπους 100 μετριάζεται με την ταλαιπωρία ωστόσο τόσο των φαρμακοποιών πολύ δε περισσότερο των ίδιων των ασθενών να παραμένει στα ύψη.

«Ο ασθενής πάει φαρμακείο για να βρει μια σειρά βασικών φαρμάκων όπως αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά, φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά κ.α.» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως οι φαρμακοποιοί προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση κόβουν τις συσκευασίες σε περισσότερα του ενός μέρη ούτως ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς μέχρι την ανεύρεση του επόμενου κουτιού.

Διαχρονικό αλλά πλέον διογκωμένο το πρόβλημα των ελλείψεων

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα δεν είναι καινούργιο όπως εξήγησε ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι και τα απαγορευτικά του ΕΟΦ ως προς τις εξαγωγές δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, και αυτό καθώς αφορούν σε ένα πολύ μικρό κατά την άποψή του χρονικό διάστημα των δύο – τριών μηνών. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος οι φαρμακαποθήκες, νόμιμα με βάση και την υφιστάμενη νομοθεσία μπορούν να τα εξάγουν με αποτέλεσμα να «τροφοδοτούνται» άλλες αγορές του εξωτερικού πλην της ελληνικής που παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις.

Βασικό πρόβλημα στην διαμορφωθείσα κατάσταση σύμφωνα με τον κ.Τσαπέκο είναι οι αναποτελεσματικοί έλεγχοι από πλευράς του ΕΟΦ για την ταυτότητα αλλά και την ποσότητα των φαρμάκων που εξάγονται και δεν μένουν στην ελληνική αγορά, την ώρα μάλιστα που οι τιμές των φαρμάκων στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση το ποσοστό κέρδους των εταιρειών και των φαρμακοαποθηκών είναι πολλαπλάσιο. «Πώς μπορεί να συγκρατήσει κανείς μια εταιρεία η οποία εδώ έχει κέρδος της τάξεως του 5% ενώ στο εξωτερικό από το ίδιο φάρμακο το κέρδος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 200%, υπό την λογική και στη βάση ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό;» διερωτήθηκε ο ίδιος εντοπίζοντας την κύρια πηγή γέννησης του προβλήματος στη λάθος διαχείριση κυρίως των ελλειπτικών φαρμάκων.

«Ονομαστική» τροφοδοσία με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ

Σε συνέχεια και των προτάσεων που διατύπωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Βαλτάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης εξήγησε ότι η προσφιλέστερη λύση αφορά στην τροφοδοσία των φαρμακείων, ονομαστικά σε κάθε περίπτωση, μέσω των αποθηκών, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που ανά πάσα στιγμή αποδεικνύει την ποσότητα των σκευασμάτων που κάθε φαρμακείο δίνει. Όπως τόνισε «όταν δίνω δέκα τεμάχια από ένα σκεύασμα συγκεκριμένο, δεν θα πρέπει να πηγαίνει στην αποθήκη και να διαχειρίζεται ο αποθηκάριος το αν θα δώσει σε μένα ή όχι, αλλά θα μπορούσε να τα στείλει ονομαστικά, μέσω της αποθήκης, υπό την λογική ότι αυτά τα δέκα τεμάχια για παράδειγμα προορίζονται για το φαρμακείο του Τσαπέκου στο τάδε μέρος. Αυτό θα απαλύνει το πρόβλημα κατά ένα 90%».

Να κλείσουν οι φαρμακαποθήκες που αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως προϊόν εμπορίου

Στις προτάσεις επίσης που έχουν ήδη κατατεθεί προς την ελληνική πολιτεία και τον ΕΟΦ εμπεριέχεται και αυτή που αφορά στον έλεγχο των φαρμακοαποθηκών. Όπως εξήγησε ο κ. Τσαπέκος σήμερα υπάρχουν αποθήκες που έχουν στα ράφια τους μόνο 1000 κωδικούς την ώρα που στα φαρμακεία υπάρχουν 6.000 κωδικοί και από αυτά τα 1.000 το 80% αφορά σε εξαγώγιμα. «Αυτές οι αποθήκες θα πρέπει να κλείσουν» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει αποθήκη που το 80% να το εξάγει έξω,  γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι εμπόριο». «Να καταργήσουμε λοιπόν την λογική που λέει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και να πούμε τα πράγματα όπως είναι δηλαδή εμπόριο, γιατί επικρατεί το κέδρος και όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη» επεσήμανε.

Ο κ.Τσαπέκος στάθηκε επίσης και στην πρόταση που αφορά στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δια μέσου της οποίας ο γιατρός θα μπορεί σε ζωντανό χρόνο να ενημερώνεται για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη, και να πράττει αναλόγως προς την εξυπηρέτηση του ασθενή. «Εδώ στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που οι φαρμακοποιοί έχουν το δικαίωμα να χορηγούν εφόσον υπάρχει πρόβλημα άλλη δραστική ουσία της ίδιας βέβαια κατηγορίας φαρμάκων προκειμένου ο ασθενής να καλυφθεί και εμείς δεν έχουμε ακόμα ενεργοποιήσει την έτοιμη προς χρήση πλατφόρμα» ανέφερε.

Κλείνοντας ο ίδιος στάθηκε και σε εκβιαστικές πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται από πλευράς φαρμακοαποθηκών που όπως εξήγησε «για να σου δώσουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που ζητάς σου λένε θα πάρεις και από άλλα που δεν έχουν την ίδια ζήτηση. Σε αναγκάζουν δηλαδή για να βρεις ένα κουτί να φορτωθείς και κάποια άλλα που δεν κινούνται το ίδιο», ενώ αναφέρθηκε και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που «απολαμβάνουν» μεγάλα φαρμακεία έναντι των μικρών καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα.

Ο ίδιος δήλωσε απαισιόδοξος για την άμεση προσφορά λύσης εξηγώντας πως ακόμα και αν το σύνολο των εμπλεκομένων κάτσουν στο τραπέζι της συζήτησης, «αν το Υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΦ δεν μπουν μπροστά να πουν ότι έστω πιλοτικά δοκιμάζουμε τις παραπάνω προτάσεις που καταθέσαμε και κυρίως την τροφοδοσία των φαρμακείων μέσω της ΗΔΙΚΑ δεν ελπίζουμε σε λύσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.