Πανω απο 100 ατομα συμμετειχαν στον Καθαρισμο του Δασους της Νυμφαιας 

Φορείς και συλλογικότητες συνέπραξαν για την προστασία του Περιβάλλοντος

Η διατήρηση των δασών χωρίς σκουπίδια έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Τα δάση αποτελούν σπίτι για πολλά είδη άγριας ζωής και η ύπαρξη σκουπιδιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον βιότοπό τους. Ενώ  η υπερβολική παρουσία σκουπιδιών μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές, καθώς ορισμένα αντικείμενα μπορούν να γίνουν εύφλεκτα ενώ συνολικά, η διατήρηση των δασών καθαρών αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην περιοχή μας έχει τεθεί πολλές φορές δημόσια προς συζήτηση το θέμα των σκουπιδιών στο Δάσος της Νυμφαίας που όσο κι αν τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου όσο και αν εθελοντές και πολίτες να τα μαζεύουν αυτά εμφανίζονται ξανά και ξανά ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, όταν πολλοί συμπολίτες μας προτιμούν να βρεθούν εκεί και να περάσουν λίγες ή και πολλές ώρες στο χώρο του δάσους.

Δυστυχώς, η ανθρώπινη παρουσία, έχει αρνητικά αποτελέσματα κάποιες φορές με τα σκουπίδια που μένουν στο χώρο μετά την ανθρώπινη επίσκεψη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί, σε όσα παγκάκια επιβιώνουν αλλά και σε αρκετά που ανακατασκευάστηκαν πρόσφατα από συλλόγους, σακούλες για τα σκουπίδια (όπου δεν υπάρχουν κάποια καλαθάκια). Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που και πάλι προτιμούν να αφήσουν τα σκουπίδια τους γύρω από το χώρο στον οποίο καθόταν.

Γι’ αυτό στο δάσος της Νυμφαίας στην Κομοτηνή έλαβε την Κυριακή 14 Απριλίου μια πρωτοβουλία καθαρισμού. Ο Δήμος Κομοτηνής – Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, οι Rodopi Runners, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων,  η System and G, η Κοινότητα Νέων και οι “Save your Hood” ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής,  η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής και οι εθελοντές από το πρόγραμμα European Solidarity Corps, συνεργάστηκαν για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς με τη δράση αυτή να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της καθαριότητας των δασών μας με τους νέους να ευαισθητοποιούνται και να λαμβάνουν άμεση δράση.

Οι σύλλογοι και οι οργανώσεις ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο της Δ/νσης Πολιτικής προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κώστα Χουβαρδά για δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και μετέπειτα φόρεσαν τα γάντια τους και το έριξαν στην καθαριότητα.

Η κ. Σαλτσίδου υπεύθυνη του Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono ανέφερε πως ο καθαρισμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα συμμετοχής και αφοσίωσης προς το περιβάλλον μας. «Με τη συνεργασία πολλών φορέων και τη συμμετοχή των εθελοντών, δείχνουμε ότι η διατήρηση της φύσης αποτελεί υπόθεση όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δάση μας και να διασφαλίζουμε την καθαριότητά τους για τις επόμενες γενιές. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορούμε να διατηρήσουμε αυτόν τον θησαυρό της φύσης που μας περιβάλλει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.