Σε 4 μηνες η μελετη για διανοιξη δρομου περιμετρικα του βυζαντινου τειχους

Θα διατρέχει 14 ιδιοκτησίες, από την Ν. Γρηγορά ως την πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου

Τους όρους σύμβασης και την απευθείας ανάθεση της μελέτης «Πράξη διάνοιξης εγκεκριμένης οδού περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής» ενέκρινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κομοτηνής. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 6.670 ευρώ και ο χρόνος, που ορίστηκε για την ολοκλήρωσή της, είναι 4 μήνες. Πρόκειται για το πρώτο και βασικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης ένός μεγαλόπνοου σχεδίου, που περιλαμβάνει τη συνολική ανάπλαση της περιοχής, η οποία απότελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης μας και εκτείνεται από την Τσανάκλειο Σχολή μέχρι το Ιμαρέτ, το Εσκί Τζαμί και τη Δημοτική Αγορά.
 
Περιμετρικά του βυζαντινού τείχους, εσωτερικά του οποίου η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες ανάπλασης, σχεδιάζεται η διάνοιξη ενός δρόμου, που θα πεζοδρομηθεί και θα λειτουργήσει ως διασυνδετήριος άξονας της υπό ανάδειξη περιοχής. Ο δρόμος αυτός θα ξεκινάει από την οδό Νικηφόρου Γρηγορά, θα διατρέχει τον χώρο ανάμεσα στο βυζαντινό τείχος και τη Λέσχη Κομοτηναίων και εν συνεχεία θα ακολουθήσει πορεία παράλληλη με εκείνη του πεζόδρομου της Βενιζέλου, για να καταλήξει στην οδό Σωκράτους και στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Θα διατρέξει συνολικά 14 ιδιοκτησίες, για τις οποίες ο δήμος θα χορηγήσει ανάλογες αποζημιώσεις.


 
Σύμφωνα με τον επιβλέποντα την πράξη διάνοιξης, κ. Άγγελο Παπαθεοδώρου, ο βασικός παράγοντας που εξαρτά τον χρόνο υλοποίησης της επίμαχης παρέμβασης είναι η στάση των ιδιοκτητών των ακινήτων, που βρίσκονται περιμετρικά του βυζαντινού τείχους και πρέπει να απαλλοτριωθούν για να περάσει ο δρόμος. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε στη συμβιβαστική επίλυση με τους ιδιοκτήτες, ώστε να γίνουν οι αποζημιώσεις και να ανοίξει ο δρόμος», εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνοντας πως στην περίπτωση που δεν θα καρποφορήσει η συμβιβαστική επίλυση, οι αντίστοιχες υποθέσεις θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Αυτή φυσικά είναι απευκταία εξέλιξη, καθώς θα ακολουθήσουν χρονοβόρες διαδικασίας για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.