Σχεδια Αλληλεγγυης απο τους νεους της Κομοτηνης για το καλο της τοπικης κοινωνιας

Οι δυνατότητες των σχεδίων παρουσιάστηκαν από exagono και System&G σε ομάδες νέων της πόλης, καθώς και οι ευκαιρίες χρηματοδότησής τους

Τις δυνατότητες δημιουργίας, χρηματοδότησης και υλοποίησης σχεδίων αλληλεγγύης από οργανώσεις, συλλόγους και άτυπες ομάδες νέων 18-30 ετών, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στο ενημερωτικό διαδραστικό Εργαστήριο που διοργάνωσαν το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής και η οργάνωση Νέων System&G στο πλαίσιο της καμπάνιας «Time To Move» του Πανευρωπαϊκού δικτύου Eurodesk.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα βήματα, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος για την συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης ενός σχεδίου αλληλεγγύης. Στη συνέχεια σε ομάδες εργασίας θα γίνουν τα πρώτα προσχέδια έργων αλληλεγγύης ανάλογα με το προφίλ των ομάδων, των συλλόγων και των οργανώσεων σε συνάρτηση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα υποστήριξης μέχρι την υποβολή των αιτήσεων.

Σημαντικό να αναδειχθούν οι ιδέες

«Αυτό που θέλουμε είναι οι νέοι να ενημερωθούν για τα σχέδια αλληλεγγύης, και στη συνέχεια να δουλέψουν στα έργα που θα θέλουν να υποβάλλουν» ανέφερε η κ. Λουίζα Σαλτσίδου εκ μέρους του exagono, με την προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων να είναι οι αρχές Φεβρουαρίου του 2023.

Για αυτό και χρειάζεται να συγκεντρωθούν οι ιδέες, και οι νέοι να υποβάλλουν το σχέδιο που θα έχει αντίκτυπο είτε στη γειτονιά τους, είτε στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της καμπάνιας “Time to move” για την προώθηση ευκαιριών κινητικότητας για τους Νέους του πανευρωπαϊκού δικτύου Eurodesk, μέλος του Εθνικού Δικτύου Πολλαπλασιαστών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurodesk για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι η ΚοινΣΕπ Θράκης Κίνητρο –Εργο Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής.

Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να ενημερωθεί ή να υποστηριχθεί για τέτοια προγράμματα και πρωτοβουλίες μπορεί να έρθει στο exagono για να τον υποστηρίξουν.

Χρηματοδότηση για την εφαρμογή των προτάσεων

Από την πλευρά του ο κ. Αργύρης Χούλιας, εκπρόσωπος της System@G τόνισε πως απεύθυναν την ανοιχτή πρόσκληση προς τους νέους 18-30 ετών ώστε να έρθουν να συζητήσουν και να τους δείξουν τους τρόπους να φτιάξουν δικά τους προγράμματα, για να λάβουν την  χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα απευθύνονται τα Σχέδια Αλληλεγγύης, τα οποία θα τους δώσουν την δυνατότητα όχι μόνο να εκπονήσουν τα δικά τους σχέδια, αλλά να τα υποβάλλουν προς χρηματοδότηση με το ποσό μέχρι 6.000 ευρώ, ένα ποσό αρκετά σημαντικό αν θέλουν να ξεκινήσουν κάτι.

Για αυτό και τους έδειξαν πώς μπορούν να κάνουν αιτήσεις, τη μεθοδολογία, για να καταρτίσουν την πρόταση και να την υποβάλλουν, και να ανταλλάξουν ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο θα συνδέσουν την ιδέα τους με τις τοπικές ανάγκες.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ελπίζουν πως θα υπάρξει και συνεργασία μεταξύ νέων από διάφορες ομάδες, ώστε να επιστρέψει κάτι καλό στην πόλη. «Όλα επιστρέφουν πίσω σε εμάς, δεν έχει σημασία ποιος θα το κάνει, αλλά να γίνει κάτι συνολικά ώστε να υποστηρίξουμε την πόλη μας» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.