Σαρωτικες αλλαγες στην υγεια φερνει το Υπουργειο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Mεταξύ άλλων προβλέπει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα λειτουργούν απογευματινά ιατρεία στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα. Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που διατηρούσαν μέχρι σήμερα και τα οποία είχαν σχέση με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

 

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η μετατροπή του χαρακτήρα κάποιων μικρών νοσοκομείων και ρυθμίζεται το θέμα των εφημεριών, καθώς προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ανά νοσοκομείο. Αν απαιτούνται περισσότερες εφημερίες κατά περίπτωση θα πρέπει να τις καλύπτει το νοσοκομείο με δικά του κονδύλια.

Η ρύθμιση των εφημεριών δημιουργεί προβλήματα στα επαρχιακά νοσοκομεία

«Τα λόγια είναι ωραία και ακούγονται καλά» σχολιάζει ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Σωτηρακόπουλος. « Κανένας μας δεν έχει αντίρρηση για ολοήμερο νοσοκομείο και όντως μέχρι σήμερα είναι ολοήμερο όσον αφορά στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών».

 

Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις που αφορούν στις εφημερίες των γιατρών ο κ. Σωτηρακόπουλος πιστεύει ότι αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί στα επαρχιακά νοσοκομεία. «Προφανώς η πρόταση για τις εφημερίες των γιατρών έγινε για οικονομικούς λόγους. Το σχέδιο νόμου κάνει λόγο για κάθε γιατρό για τέσσερις ενεργείς εφημερίες και τρεις ετοιμότητας, δηλαδή θα είσαι στο σπίτι και αν χρειασθεί ανάγκη θα σε φωνάξει κάποιος άλλος γιατρός. Αυτό όμως μπορεί να λύνει κάποια προβλήματα και να είναι σωστό για τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, που υπάρχει πληθώρα γιατρών. Στα μικρά όμως επαρχιακά νοσοκομεία δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί. Για να σας εξηγήσω θα σας δώσω ένα παράδειγμα κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του νεφρολογικού τμήματος του Σισμανόγλειου και αυτό της Αλεξανδρούπολης. Στην Αλεξανδρούπολη υπηρετούν οκτώ ειδικοί, οπότε επί τέσσερις εφημερίες το μήνα θα γίνονται τριάντα δύο και άρα θα καλύπτουν τις εφημερίες όλου του μήνα. Εκεί λύνει προβλήματα διότι θα υπάρχουν γιατροί σε ετοιμότητα για να καλύψουν τυχόν επείγουσες ανάγκες. Δημιουργεί όμως προβλήματα στο δικό μας τμήμα που έχουμε περίπου τους ίδιους αρρώστους, διότι είμαστε τρεις ειδικοί γιατροί που αν κάνουμε τέσσερις εφημερίες το μήνα θα συμπληρώνουμε δώδεκα και αμέσως μένουν δεκαοκτώ κενά, τα οποία σύμφωνα με το νόμο το νοσοκομείο θα τα καλύπτει με έσοδά του, τα οποία θα προέρχονται από τα απογευματινά ιατρεία. Αυτό είναι δύσκολο γιατί κανείς δεν θα μπορεί να κάνει απογευματινά ιατρεία. Και παλιότερος νόμος που προέβλεπε απογευματινά ιατρεία δεν προχώρησε στην Ροδόπη, εν αντιθέσει με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύει κάποιος το πρωί και να κάνει και απογευματινό και εφημερία. Η πρόταση αυτή δεν λύνει προβλήματα και θα πρέπει να κατατεθούν από την Ομοσπονδίας μας προτάσεις για το θέμα αυτό που αφορά στα επαρχιακά νοσοκομεία».

Πολλά τα χρήματα για την υγεία αλλά δε διανέμονται σωστά

Κατά την άποψη του κ. Σωτηρακόπουλου η πολιτεία προσφέρει πολλά χρήματα στην υγεία. «Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, η βιοτικό επίπεδο και αυτή πρέπει να είναι η ειδοποιός αρχή. Κατά την άποψή μου η πολιτεία προσφέρει πολλά χρήματα, αλλά δεν τα διανέμει με σωστό τρόπο. Ορισμένες εταιρείες θησαυρίζουν γιατί αυτά τα κονδύλια δεν κατανέμονται σωστά». Όπως αναφέρει ο κ. Σωτηρακόπουλος όλες οι πολιτικές υπηρεσίες, όπως η φύλαξη των νοσοκομείων, η καθαριότητα έχουν παραχωρηθεί σε συνεργεία και κατά την άποψή του αν αυτά τα διαχειριζόταν το ίδιο το νοσοκομείο θα τα διαχειρίζονταν καλύτερα «γιατί βλέπουμε τους μεσάζοντες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους, άλλα εμφανίζουν στα χαρτιά και άλλα στην πράξη. Οι πολιτικές αυτές με την ανάληψη των υπηρεσιών από τους ιδιώτες δεν προχώρησε, διότι δυο και τρεις εταιρείες σε όλη την Ελλάδα παίρνουν αυτά τα χρήματα».

«Κλειδιά» η ανάπτυξη του τμήματος επειγόντων περιστατικών και πρωτοβάθμια υγεία

Κατά τον κ. Σωτηρακόπουλο κλειδιά για την υγεία είναι «η ανάπτυξη του τμήματος επειγόντων περιστατικών διότι όταν ο πολίτης έχει ένα πρόβλημα είτε έμφραγμα, είτε ένα τραυματισμό, θα πρέπει να έχει είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ειδικούς γιατρούς και όχι ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, όπως γίνεται σήμερα, οι οποίοι και βέβαια επιτελούν μεγάλο έργο. Άρα το κυρίαρχο είναι η ανάπτυξη του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Επίσης σημαντικό θέμα είναι η πρωτοβάθμια υγεία για την οποία όλοι μιλούν. Προσωπικά πιστεύω ότι εκτός από τα χρήματα, τα οποία θεωρώ ότι υπάρχουν, χρειάζεται οργάνωση. Γιατρούς γενικούς πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουμε και αυτοί θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς παθολόγους που επιτελούν και αυτοί πρωτοβάθμια υγεία, ή και παιδιάτρους ή και καρδιολόγους, ώστε να συμβάλλουν στο θέμα αυτό. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος θα τους πληρώνει. Υπάρχουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ποσά, που όμως δεν καταλήγουν προς όφελος του πολίτη»

Για να επιζήσει η υγεία θα πρέπει να υπάρξουν εισροές

«Για να προχωρήσει όλο το σύστημα προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξουν εισροές. Όλοι οι πολίτες και εμείς οι συνδικαλιστές μπορεί να ζητάμε από την πολιτεία αλλά σήμερα με την οικονομική κρίση που υπάρχει όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Για να μπορέσει να επιζήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το 1981, και ήταν σωστό θα πρέπει να υπάρξουν εισροές. Και αυτές οι εισροές πρέπει να προέρχονται από τα ταμεία και κατά την άποψή μου ο πολίτης εφόσον χρησιμοποιεί το σύστημα υγείας, να συμμετέχει με συμβολικό ποσό, έστω και ένα ευρώ, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα ποσότητα, είναι έσοδο ουσιαστικό. Βάσει ερευνών όταν ο πολίτης δεν πληρώνει χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες για το παραμικρό».

 

Ο κ. Σωτηρακόπουλος χαρακτηρίζει σωστές τις περικοπές που γίνονται όσον αφορά στα αναλώσιμα υλικά. «Και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνουν πολλά χρήματα τα οποία ναι μεν είναι για την υγεία αλλά από αυτά δεν επωφελείται ο πολίτης, και βέβαια επωφελούνται οι εταιρείες. Η υγεία ήταν μέχρι σήμερα ξέφραγο αμπέλι».

Ηλεκτρονική καταγραφή για να αποφευχθούν τα φακελάκια

«Καμία επιείκεια στα φακελάκια και σε γιατρούς που παραβαίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Επειδή οι καταγγελίες είναι λίγες και θα έλεγα σπανίζουν θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή. Όταν εγώ συνταγογραφώ μια συνταγή αυτή είναι μια μικρή επιταγή για το κράτος, εφόσον πρέπει να πληρωθεί. Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή και έλεγχος όλων από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο γιατί μόνο έτσι δεν θα υπάρχει σπατάλη και θα γίνεται οικονομία».

Προτεραιότητες για τη Ροδόπη

«Προτεραιότητα για την Ροδόπη, επειδή και ο πρωθυπουργός ήρθε και ειπώθηκαν πολλά, θεωρώ ότι είναι η ανάπτυξη του νοσοκομείου, είτε φτιάχνοντας ένα νέο, όπως ανακοινώθηκε, γιατί όλες οι πόλεις της περιφέρειας έχουν, εκτός της Ροδόπης και άρα χρειάζεται, και στο σημείο αυτό να δώσω συγχαρητήρια στον δήμαρχο Αιγείρου κ. Λίτσου για την προσφορά οικοπέδου για την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Θεωρώ ότι τα χρήματα που υπάρχουν από την ΕΕ πρέπει να απορροφηθούν και να μην γυρίσουν πίσω. Θα πρέπει επίσης να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας, όπως και τα Πολύδυναμα Ιατρεία του Κέχρου και την Οργάνη. Απαιτείται οργάνωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ, το οποίο δεν είναι καθόλου αναπτυγμένο. Σε αυτούς τους άξονες πρέπει να κινηθούμε. Ο δήμος Κομοτηνής και οι άλλοι δήμοι να βοηθήσουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα είτε με την πρόσληψη απλών γιατρών αγροτικών για να συνταγογραφούν χρόνιες συνταγές. Για παράδειγμα προσωπικά βλέποντας νεφροπαθείς τα ραντεβού μου τώρα κλείνονται για το Νοέμβριο. Όταν η συνταγή που υπέγραψα είναι για ένα μήνα δημιουργείται πρόβλημα στους νεφροπαθείς. Αν εγώ όμως δώσω ένα χαρτί στο οποίο θα γράφω ότι αυτά τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να τα συνεχίσει ένα εξάμηνο θα μπορεί να τα γράψει και ένας γιατρός του δήμου. Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο και πιστεύω ενόψει δημοτικών εκλογών, οι υποψήφιοι δήμαρχοι να τις προχωρήσουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.