Πυρκαγιες στην Ροδοπη: Η κατασταση σημερα

Υπό έλεγχο τα μέτωπα στην Ροδόπη, χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά με μικρές αναζωπυρώσεις

Ενημέρωση:

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους πληγέντες από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που πλήττει την περιοχή μας, σας ενημερώνουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» διαθέτει τηλεφωνικές γραμμές για ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες συμπολίτες μας ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης.

Οι τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν από τις 09:00 ως τις 14:00 καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

  • 2531351436
  • 2531351437
  • 2531350809

Υπεύθυνες ψυχολογικής υποστήριξης : Δρ. Αικατερίνη Δαλαγδή, Μsc Βασιλική Δημητρίου, Msc Δέσποινα Ιωαννίδου

Ενημέρωση:

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις της Ροδόπης το Σάββατο 26 Αυγούστου

Ενεργοποιείται για το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης για την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση, λόγω του πολύ υψηλού κίνδυνου πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 4, στην επικράτεια της Ροδόπης, με βάση τον ημερήσιο χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, η απόφαση περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές:

  1. Δάσος περιοχής Νυμφαίας Κομοτηνής, του Δήμου Κομοτηνής.
  2. Δασύλλιο Μέσης, στην παραλιακή ζώνη Μέσης του Δήμου Κομοτηνής.
  3. Χώρος Αναψυχής «Προφήτη Ηλία», περιοχής δυτικά του οικισμού Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου.
  4. Περιαστικό Άλσος Σαπών, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
  5. Δασύλλιο περιοχής Τουριστικού Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
  6. Δάσος παραλιακής ζώνης, στην τοποθεσία Αμπελάκια Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας –Σαπών.
  7. Δάσος παραλιακής ζώνης, στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
  8. Δάσος παραλιακής ζώνης, στην τοποθεσία Καψάλα Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
  9. Δάσος παραλιακής ζώνης Κρυονερίου, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Ενημέρωση:

Υπό έλεγχο το μέτωπο του Μωσαϊκού

Ενημέρωση:

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς ανάμεσα στους οικισμούς Διαλαμπής και Μωσαϊκού.

Ενημέρωση:

Ειδοποίηση του 112 για όσους βρίσκονται στη Λεπτοκαρυά Έβρου για εκκένωση προς Σάπες

Ενημέρωση:

Τι συγκεντρώνεται για όσους επιχειρούν

Μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών που συνεχίζουν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στέλνει η σελίδα Φίλοι Πυροσβεστικής Ροδόπης επισημαίνοντας πως οι προσφορές των εμφιαλωμένων νερών είναι αρκετές.

Χρειάζονται ξηρά τροφή που δεν χρειάζεται ψυγείο. Ηλεκτρολύτες (ενεργειακά και ισοτονικά ποτά). Βιταμίνες, παστίλιες για τον λαιμό. Μπάρες δημητριακών.

Τα είδη συγκεντρώνονται στην οδό Μπακάλμπαση 4 Κομοτηνή, (στον πλακόστρωτο δρόμο)

Ενημέρωση:

Τρία μικρά μέτωπα στο μέτωπο της Κερασιάς

Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν επτά πυροσβεστικά. Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κατοικημένες περιοχές.

Ενημέρωση:

Σε προσωρινή φιλοξενία η οικογένεια των πυρόπληκτων συμπολιτών μας από τον Σώστη

Ενημέρωση:

Σημαντική η συμβολή πυροσβεστικών δυνάμεων από γειτονικές χώρες

Ενημέρωση:

Υπό έλεγχο τα μέτωπα της Ροδόπης

Υπό έλεγχο τα μέτωπα της Ροδόπης σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη.

Η ανάρτησή του έχει ως εξής:

“Με υπερηφάνεια και συγκίνηση, ανακοινώνουμε ότι μετά από ατελείωτες προσπάθειες από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τις αρχές και την πολιτικη προστασία, τα πύρινα μέτωπα είναι υπό έλεγχο.

Είναι όμως σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ξαφνικά.

Είναι σημαντικό να Ενημερώνουμε για τυχόν αναζωπυρώσεις και παρακαλούμε να μην εκτελούνται εργασίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουμε επιτύχει.

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στο δυναμικό των δήμων μας, στην αστυνομία, στους εθελοντές και σε κάθε ατομική προσπάθεια που συνέβαλε στον αγώνα αυτό. Επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για τη σθεναρή προσπάθεια του νοσοκομείου μας, και του προσωπικού που υποδέχτηκε δεκάδες ασθενείς από το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Η Παναγία μας έβαλε το χέρι της και είχαμε χτες θαυματουργή βροχή, ας ευχηθούμε για προστασία και δύναμη και για τις μάχες στον Έβρο και Καβάλα. Συλλέγουμε ήδη κάποιες προμήθειες και εξοπλισμό για τις αναγκες και των εξοπλισμό της Πυροσβεστικης.

Το καλύτερο όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και επιφυλακτικοί, γιατί μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας φέρνει η φύση.

Ενημέρωση:

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα της Δαδιάς, της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης και σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου.

 Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στην ΕΡΤ στη Δαδιά αυτή τη στιγμή «υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σημειώνεται επίσης ότι, παρότι δεν υπάρχει νέα εστία φωτιάς, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε διάφορες περιοχές και δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στο πέρασμά τους.

Το γεγονός ότι μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Δαδιά επιβεβαίωσε στον «ΠτΘ» και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της  ΠΑΜ-Θ κ.Χουβαρδάς ο οποίος γνωστοποίησε επίσης πως σε ό,τι αφορά την Ροδόπη η κατάσταση είναι καλή. Συγκεκριμένα η φωτιά στην Γρατινή έχει σχεδόν σβήσει, υπάρχουν  μικρές αναζωπυρώσεις στο μέτωπο του Μίσχου δίχως να εγείρουν ανησυχία, ενώ την κατάσβεση της πυρκαγιάς και στο μέτωπο της Συκκοράχης επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών.

Υπενθυμίζουμε ότι κρίσιμη στην «μάχη» με την φωτιά ήταν η χθεσινή βροχή στην Ροδόπη, που ωστόσο δημιούργησε νέο μέτωπο πυρκαγιάς από κεραυνό στην περιοχή του Ιππικού του Δήμου Ιάσμου η οποία κατασβέστηκε από Πυροσβέστες και εθελοντές που επιχείρησαν στο σημείο.

Η καταστροφή παρόλα αυτά στο μέτωπο Ροδόπης και Έβρου είναι ήδη τεράστια. Μετά τη δεύτερη σάρωση των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η ομάδα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές Copernicus υπολόγισε πως στην περίπτωση του Έβρου πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Copernicus, η έκταση που έχει καεί στην περιοχή αντιστοιχεί σε 720.344 στρέμματα κι ενώ οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται.

Υπενθυμίζουμε πως για σήμερα Παρασκευή η Ροδόπη βρίσκεται στην υψηλή (3η) κατηγορία κινδύνου στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ενώ σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.