Πυρκαγιες: Ολες οι εξελιξεις απο τα μετωπα στην Ροδοπη

Υπό έλεγχο δεν κατασβέσθηκε η φωτια στα Πετρωτά – Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα –Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πλήρη κατάσβεση

Ενημέρωση:

Η κατάσταση των μετώπων στην Ροδόπη


Ελεγχόμενη η κατάσταση στο μέτωπο της Κερασιάς καθώς και αυτό της Γρατινής σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη.

Σε εξέλιξη το μέτωπο των Κασσιτερών όπου συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά είναι έρπουσα και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κινδυνεύει ο οικισμός των Σαπών.

Ενημέρωση:

Κλειστός ο δρόμος για Σάπες.
Στα φανάρια του Θρυλορίου η αστυνομία.


Ενημέρωση:

Ενεργοποίηση του 112 για όσους βρίσκονται σε Χαμηλό Βέλκιο και Μέστη. Τους καλεί να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή

Ενημέρωση:

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Γρατινή

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Γρατινή. Μερικές εστίες παραμένουν στο σημείο, εξ ου και δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για την κατάσβεση, ωστόσο ο μεγαλύτερος όγκος των δυνάμεων αποχώρησε για άλλα πύρινα μέτωπα.

Ενημέρωση:

Μήνυμα του 112 καλεί σε ετοιμότητας όσους βρίσκονται σε Σάπες και Αρσάκειο

Ενημέρωση:

Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Γρατινή

Δυστυχώς σήμερα στις 16.30 είχαμε αναζωπύρωση της φωτιάς βόρεια του οικισμού της Γρατινής, κοντά στο Φράγμα και λίγο αργότερα κατέφθασε ένα ελικόπτερο Erickson και τέσσερα αεροσκάφη PZL. Στη συνέχεια αποχώρησαν τα PZL και παρέμεινε το ελικόπτερο που επιχειρεί μέχρι και αυτή τη στιγμή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή βρίσκονται πεζοπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις που αδυνατούν μέχρι στιγμής να επέμβουν λόγω των πυκνών καπνών και αναμένουν να υποχωρήσουν ώστε να μπορέσουν να επιχειρήσουν. Πρόκειται για τις νεοσύστατες Ειδικές Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Επίσης, ο Στρατός έχει φέρει στην περιοχή έναν προωθητή γαιών που δημιουργεί οδούς πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα, ώστε να φτάσουν στην «καρδιά» της πυρκαγιάς, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ταυτόχρονα διαμορφώνει αντιπυρικές ζώνες.

Να θυμίσουμε ότι χθες το απόγευμα ελήφθη απόφαση εκκένωση για τον οικισμό της  Γρατινής. Στον όλο συντονισμό τόσο κατά τη χθεσινή εκκένωση όσο και σήμερα που κάποιοι παρέμειναν στις οικίες τους, με δική τους ευθύνη, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η Ελληνική Αστυνομία.

Ενημέρωση:

ΕΛΑΣ: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Ενημέρωση:

Πέρασε τη Συκορράχη και κινείται προς Χαμηλό, σε χαμηλή βλάστηση είμαστε στον κάμπο

Ενημέρωση:

Έξω από τον οικισμό Κασσιτερά έφτασε η φωτιά

Ενημέρωση:

Πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή τον εθελοντών στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο μέτωπο της Κερασιάς

Ενημέρωση:

Επιχειρούν τρία αεροπλάνα αυτή την στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς

Ενημέρωση:

Στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προχωρούν οι κάτοικοι των Σαπών

Στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, προχωρούν οι κάτοικοι των Σαπών στην προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς από το μέτωπο της Συκκοράχης – Κασσιτερών, βλέποντας την φωτιά να πλησιάζει.

Ενημέρωση:

Συνδράμουν αυτήν την στιγμή στην Κερασιά εθελοντές με βυτία Νερού διότι είναι δύσκολος ανεφοδιασμός λόγω απόστασης

Ενημέρωση:

Μάχη με τις φλόγες δίνεται ακόμα στα Κασσιτερά λίγη ώρα μετά και την εκκένωση του οικισμού

Ενημέρωση:

Επείγον: Κάλεσμα εθελοντών για βυτία με Νερό στην Κερασιά

Από τον Πρόεδρο της  Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας  Κομοτηνής

Σε όποιους μπορούν να φέρουν βυτία με νερό για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην κερασιά Ροδόπης κάνει κάλεσμα ο Σελίμ Ισά  Πρόεδρος  της  Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας  Κομοτηνής

Ενημέρωση:

Να σταματήσει προς το παρόν η ροή υλικών ενημερώνει τους πολίτες το ΚΤΕΛ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι σε περίπτωση ανάγκης θα γίνει σχετική ανακοίνωση

Το ΚΤΕΛ Ροδόπης ενημερώνει τους συμπολίτες πως έχουν εξαντληθεί οι αποθηκευτικοί χώροι και καλό είναι να μην συνεχίσει η ροή υλικών για τις πυρκαγιές. Αν υπάρξουν νέες ανάγκες, θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

Ένα μεγάλο μπράβο στους πάρα πολλούς που έσπευσαν να προσφέρουν νερά, τρόφιμα και φάρμακα υπέρ πυρόπληκτων και όσων συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Ενημέρωση:

Δ. Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση αντί να σπαταλά χρήμα για όπλα στον Ζελένσκι να ενισχύσει την Πυροσβεστική»

Ενημέρωση:

750.000 στρέμματα καμένα έως σήμερα στον Έβρο

Στις 750.000 υπολογίζονται τα καμμένα στρέμματα στον Έβρο από τα μέτωπα της πυρκαγιάς που συνεχίζουν να καίουν από το Σάββατο έως και σήμερα, όπως αποτυπώθηκε στην συνεδρίαση του ΣΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΕΛΑΣ στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.

Ενημέρωση:

Διακοπή της Κυκλοφορίας στην Εγνατία Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης και στην Εθνική Σαπών Αλεξανδρούπολης

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα, της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας της Εθνικής οδού Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα.

Ενημέρωση:

Αναζητούνται εναέρια μέσα

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των αρμοδίων αυτοδιοικητικών και λοιπών μελών της Πολιτικής Προστασίας για την παροχή επιπλέον εναέριων μέσων στα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στην Ροδόπη.

Από το πρωί της Τετάρτης και δια μέσου του Ράδιο Παρατηρητής 94fm ο Δήμαρχος Μαρωνείας- Σαπών απηύθυνε έκκληση για την παροχή εναέριων μέσων για το μέτωπο Συκκοράχης – Κασσιτερών, ενώ αντίστοιχα αιτήματα έχουν κατατεθεί για το σύνολο των ενεργών μετώπων. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται ενίσχυση των υφιστάμενων εναέριων μέσων καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα λόγω των πολλαπλών μετώπων πυρκαγιάς τόσο στον Έβρο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ενημέρωση:

Ψυχολογική Υποστήριξη των πληγέντων από την πυρκαγιά από το Κέντρο Πρόληψης “Ορφέας”

Το Κέντρο Πρόληψης ”ΟΡΦΕΑΣ” παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, αλλά και σε όσους επιχειρούν στο πεδίο (πυροσβέστες, αστυνόμοι, εθελοντές, πιλότοι).

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2531081750

Ενημέρωση:

Καίγεται ο οικισμός Κερασιάς

Μέσα στον οικισμό της Κερασιάς και το Παπίκιο Όρος έχουν περάσει οι φλόγες

Ενημέρωση:

Με τους πληγέντες του Σώστη συναντήθηκαν οι υφυπουργοί Μακεδονίας Θράκης και Πολιτικής Προστασίας

Με τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στον οικισμό του Σώστη συναντήθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Στάθης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος.

Οι δύο υφυπουργοί δεσμεύτηκαν για άμεση καταγραφή των ζημιών και αποστολή βοήθειας προς τους πληγέντες.

Χαρακτηριστική ήταν η συνομιλία του κ. Τριαντόπουλου με τον κτηνοτρόφο από τον Σώστη κ. Γιουσούφ, του οποίου κάηκε το μαντρί αλλά σώθηκαν τα ζώα του.

«30 χρόνια δούλεψα, έκανα ένα μαντρί όλα νόμιμα. Τώρα δεν έχω που να βάλω τα ζώα μου. Τώρα τα έχω στην αυλή μου τα ζώα. Όταν θα αρχίσουν οι βροχές τι θα κάνω; Μετά από ένα μήνα, θα γεννήσουν τα ζώα μου, αν θα χάσω τα μικρά θα πάρω ένα σκηνή στο δημαρχείο να κρεμαστώ. Άλλο τίποτα δεν με γλυτώνει εμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουσούφ στον υφυπουργό, ο οποίος τον καθησύχασε, λέγοντας του πως γι’ αυτό είμαστε εδώ, και εξήγησε πως από τον δήμο θα κάνουν μια καταγραφή τι ανάγκες υπάρχουν σε τσίγκο και σε ξύλα.

Δεν θέλω να βάλω στην τσέπη μου λεφτά υλικά χρειάζομαι διέκοψε τον υπουργό ο κτηνοτρόφος

Για να του απαντήσει ο υπουργός: «Μπορούμε αύριο και ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εταιρείας με τσίγκο να ‘ρθούνε εδώ. Απλώς χρειάζεται μια καταγραφή του πόσα υλικά χρειάζεστε. Δώστε μια καταγραφή πόσους τσίγκους πόσες κολώνες χρειάζεστε και μέσα σε μια βδομάδα θα τα έχετε».

Ενημέρωση:

Με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και την προσφορά τοπικών ξενοδόχων και επαγγελματιών, παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, σε ξενοδοχεία της Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, για τις επείγουσες ανάγκες φιλοξενίας πολιτών, προσφέρονται δωμάτια στα ξενοδοχεία:

  • Ορφέας- Παρασίου 1, τηλ. 2531 029680
  • Δημόκριτος- Πλατεία Βιζυηνού 8, τηλ. 25310.22044 – 25310.22579 –  25310.31119
  • Chris and Eve – 3ο χλμ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, τηλ.25310 33560
  • Όλυμπος – Ορφέως 37, τηλ. 2531 037690
  • Hotel Κυρίδης- Σοφού 6, τηλ.2531 073250

Επιπλέον, προσφέρεται φιλοξενία υπέρ των πυρόπληκτων στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Αγίας Βαρβάρας δίπλα στο Στρατόπεδο Ηλιοπούλου. Τηλέφωνα επικοινωνίας, 6937077587 , 2531024563, 6946903900.

Ενημέρωση:

Στον πυρόπληκτο οικισμό του Σώστη είναι αυτή την στιγμή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος

Ενημέρωση:

Σε κτίρια του Δήμου και φορέων διαμένουν οι πυρόπληκτοι

15 άτομα από τα Δίκελλα και Συκορράχη  έμειναν στο κτήριο του Συλλόγου Περπατώ

Στο πολυλειτουργικό κτήριο από την Δευτέρα έως σήμερα φιλοξενήθηκαν 100 άτομα εκ των οποίων τα 20 ήταν νεφροπαθείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε

Ενημέρωση:

Προσωρινή παύση λειτουργίας μουσείων και χώρων αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης λόγω έκτακτων συνθηκών

Με νεότερη ανακοίνωση η επαναλειτουργία τους

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης ανακοίνωσε την προσωρινή παύση λειτουργίας της αρχαιολογικής συλλογής στο Αρχοντικό Ταβανιώτη και του αρχαίου θεάτρου στη Μαρώνεια, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία τους.

Ενημέρωση:

Θα βρεθεί σε Σώστη, Πολύανθο και σε περιοχές που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές

Ενημέρωση:

Γιάννης Γκαράνης: Προσπάθεια για άνοιγμα διαδρόμου στο μέτωπο της Αρδείας

Προσπάθεια για να ανοιχτεί διάδρομος, ώστε πεζοπόρα τμήματα να καταφέρουν να φτάσουν στον πυρήνα της φωτιάς, καταβάλλουν οι δυνάμεις στο μέτωπο της Αρδείας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη. Το μέτωπο εντοπίζεται στην κορυφογραμμή κάτι που επιτείνει τη δυσκολία των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Με τη συμβολή του στρατού και της πολιτικής προστασίας, χάρη στους οποίους και χθες το βράδυ κατάφερε να ανοιχτεί διάδρομος και να ελεγχθεί η φωτιά, ο δήμαρχος είπε πως και σήμερα η προσπάθεια θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας πως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι άνεμοι σπρώχνουν την φωτιά προς τον οικισμό,

Ενημέρωση:

Δηλώσεις Δημάρχου Ιάσμου Μουμίν Μουμίν

Ενημέρωση:

Κ. Χουβαρδάς: «Δεν αντέχουμε καινούργιο μέτωπο»

Για δύσκολες μέρες από Σάββατο και έπειτα όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, έκανε λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm»

Μιλώντας ειδικά για τα μέτωπα της Ροδόπης ο κ. Χουβαρδάς επικεντρώθηκε στο μέτωπο των Πετρωτών-Κασσιτερών-Κίζαρι που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία, εξηγώντας πως τα μέτωπα στον Μίσχο και τη Γρατινή, αυτή τη στιγμή με αυτές τις συνθήκες είναι υπό έλεγχο.

«Δεν αντέχουμε καινούργιο μέτωπο» τόνισε ο κ. Χουβαρδάς, μιλώντας για την τεράστια κόπωση από το προσωπικό και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, όπως και όλων των εμπλεκομένων, πυροσβεστών κτλ.

Ενημέρωση:

Ντ. Χαριτόπουλος: Έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων

Αναζωπύρωση στο μέτωπο Συκορράχης-Κασσιτερών

Έκκληση για εναέρια μέσα από τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση στο μέτωπο Συκορράχης-Κασσιτερών.

«Τζάμπα θα χάσουμε το παιχνίδι πρέπει να σηκωθούν εναέρια μέσα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση:

Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη

Ενημέρωση:

Ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα τον πυρκαγιών την δεδομένη στιγμή

Μέχρι στιγμής, δεδομένης της δυναμικής εξέλιξης των πυροσβεστικών επιχειρήσεων και την συνδρομή εναέριων μέσων ,έχουν τεθεί υπό έλεγχο τα πυρινα μέτωπα στη Ροδόπη.

Οι καιρικές συνθήκες, με μικρής έντασης ανέμους, δημιουργούν πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Στη Γρατινή, έχει κατασβεστεί η φωτιά. Ενεργά είναι τα πύρινα μέτωπα προς Πάτερμα, Αρδεια και Πόα. Ενώ ελέγχεται η κατάσταση στην περιοχή των Πετρωτών Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση από Συκκοράχη και Κίρκη στο πεδίο του Έβρου, συνοριακά με τη Ροδόπη Με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμει τις επιχειρήσεις, αεροπλάνο Έρικσον.

Το έργο των τοπικών πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών, κυρίως σε επίπεδο επιτήρησης , στηρίζεται από 7-8 πυροσβεστική οχήματα και δυνάμεις από τον Έβρο, μετά από σχετικό αίτημα.

Ενημέρωση:

Δημιουργούνται αυτή την στιγμή Γραμμές Άμυνας στην περιοχή της Συκκοράχης προκειμένου να μην εξαπλωθεί και άλλο η πυρκαγιά

Ενημέρωση:

Άνοιξε εκ νέου η Εγνατία οδός Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Aλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ενημέρωση:

Ελλιπής η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την πρόληψη από την κυβέρνηση της ΝΔ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση:

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της Γρατινής όπου χθες αργά το βράδυ υπήρξε αναζωπύρωση. Η εστία της πυρκαγιάς δεν πλησιάζει τον οικισμό, ενώ στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικά οχήματα. Αισιοδοξία για την κατάσβεσή της, ωστόσο με φειδώ δεδομένων και των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα στην περιοχή.

Ενημέρωση:

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών το μέτωπο στην δασική περιοχή των Πετρωτών κατασβέστηκε, ενώ η κύρια εστία για τον Δήμο επικεντρώνεται προς Κασσιτερά.

Ο Δήμαρχος κάνει έκκληση για ρίψεις από εναέρια μέσα στην περιοχή για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Ενημέρωση:

Στην περιοχή Βόρεια της Εγνατίας οδού επικεντρώνεται αυτή την ώρα η προσπάθεια κατάσβεσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.