Ψηφιακη διαδραστικη πλατφορμας για τον κορωνοιο δημιουργησε η ΠΕ Ροδοπης

Διαθέτει επίσης 50 τάμπλετ σε μαθητές δημοτικών σχολείων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Στη δημιουργία ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με στόχο την προστασία από τον covid 19, προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης η οποία διαθέτει επίσης 50 τάμπλετ για την υποστήριξη μαθητών των δημοτικών σχολείων της περιοχής που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Αντικείμενο του έργου δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, ήταν η σχεδίαση και η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με παιγνιώδη χαρακτηριστικά και διδακτικές μαθησιακές δραστηριότητες που αναφέρονται στην ανάπτυξη συμπεριφορών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών σχετικών µε τα μέτρα προστασίας ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού.

Τα παιδιά σε ρόλο σούπερ ήρωα

Η διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρµα- παιχνίδι σχεδιάστηκε σε περιβάλλον 2d animation. Βασίζεται σε πρωτότυπο σενάριο, κατά το οποίο δύο αφηγητές, µε απλό -κατανοητό λεξιλόγιο, αναφέρονται στο νέο κορωνοϊό . Παράλληλα, καλούν τα παιδιά να πάρουν τον ρόλο ενός µικρού σούπερ ήρωα που έχει αναλάβει την αποστολή να σώσει τον κόσµο, υποδεικνύοντας τις ορθές και τις λανθασμένες στάσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή.

Ο χρήστης της πλατφόρμας έχει τη δυνατότητα να επιλέγει χαρακτήρα πρωταγωνιστή. Κατά την διάρκεια του διαδραστικού παιχνιδιού δύναται να επιλέξει τις πιθανές απαντήσεις µε όποια σειρά επιθυμεί και να παίρνει την αντίστοιχη απάντηση(σωστό-λάθος). Μπορεί να αλλάζει επίπεδο παιχνιδιού καθώς επίσης να επιστρέφει σε προηγούμενο επίπεδο. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής παύσης του όπως και επανεκκίνησης του.

Η προσφορά των συσκευών, που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας, με την αρωγή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, αποσκοπεί στην διευκόλυνση της τηλεδιδασκαλίας και μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών. Θα διατεθούν προς ενίσχυση οικογενειών με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια (ανεργία γονέων/κηδεμόνων, ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, σε μη δικαιούχους επιταγής -voucher για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.α).

Νίκος Τσαλικίδης: «Εργαλείο ενημέρωσης και παρακίνησης στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας στο σπίτι, στο  σχολείο, στην παιδική χαρά»

Στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης αναφερόμενος στην πλατφόρμα έκανε λόγο για «ένα εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας , που ενημερώνει και παρακινεί στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας στο σπίτι, στο  σχολείο, στην παιδική χαρά. Μεταφέροντας το μήνυμα ότι σε αυτή την αναµέτρηση, καθένας από εμάς φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προσωπική του υγεία αλλά και για την υγεία του συνόλου».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσφορά των τάμπλετ ευχόμενος «δημιουργικό υπόλοιπο σχολικής χρονιάς στους μικρούς μαθητές που επιστρέφουν από τη Δευτέρα στις αίθουσες».

Μαρίνος Κωνσταντινίδης: «Σημαντική εκπαιδευτική πρακτική στην προσδοκώμενη επίτευξη του διδακτικού στόχου»

Σε σχετικό μήνυμα του, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Αντιπεριφερειάρχη και την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης για την ουσιαστική προσφορά του τεχνολογικού υλικού και την πρωτοβουλία να εκπονήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, «θεωρώντας βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο διδακτικό εργαλείο στη διάθεση των εκπαιδευτικών».

«Η ψηφιακή πλατφόρμα «Μαθαίνω για τον κορωνοϊό» θα αξιοποιηθεί ως μία σημαντική εκπαιδευτική πρακτική, στην προσδοκώμενη επίτευξη του διδακτικού στόχου, που αφορά στην κατάκτηση όλων εκείνων των απαραίτητων γνώσεων που χρειάζονται τα παιδιά σχετικά με τον κορονοϊό και με όλες τις υγειονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της πανδημίας, που τόσον καιρό ταλαιπωρεί και δοκιμάζει την ανθρωπότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το λογισμικό φιλοξενείται στον ιστότοπο www.protectmyhealth.gr και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα UNITY GAME ENGINE.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.