Πρωταθλητες… απο κουνια στις «αυγομαχιες»!

10 μικροί «αυγομάχοι» από 5 νηπιαγωγεία εγκαινίασαν την ένταξη του ποντιακού εθίμου στην εκπαίδευση της Ροδόπης

Τα «τσούγκρισαν» μεν, αλλά στο τέλος έδωσαν τα χέρια, αγκαλιάστηκαν και αυτό που τους έμεινε ήταν ο ενθουσιασμός από την εμπειρία. Ο λόγος για τους 10 λιλιπούτειους «αυγομάχους», 7 αγόρια και 3 κορίτσια, προερχόμενα από 5 νηπιαγωγεία του δήμου Κομοτηνής, τα οποία έλαβαν μέρος σε έναν συναρπαστικό αγώνα, στον πρώτο τελικό «αυγομαχιών» στην εκπαίδευση της Ροδόπης. Το γνωστό ποντιακό έθιμο, που στο νομό μας αναβιώνει στον οικισμό του Θρυλορίου, για πρώτη φορά φέτος συστήθηκε σε δεκάδες παιδιά νηπιαγωγείων της περιοχής μας. Για την ακρίβεια, την ευκαιρία να γνωρίσουν το έθιμο των «αυγομαχιών» και να συμμετέχουν σε πραγματικούς αγώνες, τσουγκρίζοντας μεταξύ τους κόκκινα αυγά, είχαν τα παιδιά του 1ου, του 3ο, του 13ου, του 15ου και του Νηπιαγωγείου Κοσμίου. Από αυτά προέκυψαν οι 10 καλύτεροι μικροί «αυγομάχοι», οι οποίοι αναμετρήθηκαν στον χθεσινό μεγάλο τελικό, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του 3ου δημοτικού σχολείου. Ο αγώνας έγινε με «επαγγελματικούς» κανόνες και με την παρουσία της αρμόδιας επιτροπής, που ελέγχει τα αυγά και εποπτεύει την όλη διαδικασία. Μέλη της επιτροπής ήταν ο παλαίμαχος «αυγομάχος» από το Θρυλόριο, κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, και ο επίσης έμπειρος στο αντικείμενο κ. Δημήτρης Αποστολίδης. 

Οι 3 νικητές και οι 7 φιναλίστ των «αυγομαχιών»


Οι 10 διαγωνιζόμενοι πήραν τις θέσεις τους ο ένας δίπλα στον άλλο, προμηθεύτηκαν ο καθένας από 10 κόκκινα αυγά και υπό τα αγωνιώδη βλέμματα των συμμαθητών τους, που «έκαναν κερκίδα» και τους εμψύχωναν, επιδόθηκαν σε έναν συναρπαστικό αγώνα «τσουγκρισμάτων». Η ολοκλήρωση του αγώνα βρήκε νικητές τρία αγόρια από το 13ο, το 15ο και 3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, τους Χρήστος Δρακόντη, Κωνσταντίνο Πασχαλίδη και Αχιλλέα Τσάμογλου αντίστοιχα. Τα έπαθλά τους ήταν τρία κύπελλά, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Τα ονόματα των υπόλοιπων φιναλίστ των «αυγομαχιών» είναι τα εξής: Γιώργος Παραστατίδης και Λαμπρίνα Ξενάκη από το 3ο Νηπιαγωγείο, Ευαγγελία-Άννα Ροδιάτη από το 15ο, Εγκέ Εμίν από το 1ο, Νικόλας Κυρόγλου και Φίλιππος Κανταράς από το 13ο Νηπιαγωγείο και Χριστίνα Κραστούδη από το Νηπιαγωγείο Κοσμίου.

Χρύσα Μαυρίδου «Η εκπαίδευση είναι το όχημα, που θα διασώσει την παράδοσή μας»


Η εμπνεύστρια της δράσης, κ. Χρύσα Μαυρίδου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που ένα κομμάτι της ποντιακής παράδοσης περνάει πλέον στην εκπαίδευση. «Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι το όχημα, που θα διασώσει την παράδοσή μας», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και πρόεδρος των ποντιακών σωματείων της Περιφέρειάς μας. «Κι εκείνο που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι αυτό θα επεκταθεί και στα δημοτικά σχολεία και γιατί όχι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πως στο φετινό πρώτο εγχείρημα συμμετείχε περιορισμένος αριθμός νηπιαγωγείων, αν και υπήρχε σχετικό ενδιαφέρον κι από άλλα. «Ευελπιστούμε ότι του χρόνου αυτό θα ανοίξει φτερά», συνέχισε, «και ότι θα έρθουν κι άλλοι να συμμετέχουν. Μέσα από τη διαδικασία αυτή καλλιεργήθηκαν η χαρά των παιδιών, το διαγωνιστικό πνεύμα, η άμιλλα, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι και οι γονείς ήταν εκεί, ενθουσιασμένοι και κοντά στα παιδιά». «Το καλό είναι ότι ο ενθουσιασμός αυτός μπορεί να προετοιμάσει καινούργιους «αυγομάχους»- γιατί όχι;», σημείωσε κλείνοντας η κ. Μαυρίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.