«Πρωταγορας»: Προσχηματικη η προβλεψη οτι ενισχυεται το ΔΠΘ

Αντίθετος ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτησάντων Νομικής Σχολής ΔΠΘ στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτησάντων Νομικής Σχολής ΔΠΘ «Πρωταγόρας». Ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρεται αναλυτικά τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας,  για να καταλήξει στη διαπίστωση πως οι  ρυθμίσεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου που αφορούν στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα είναι αντισυνταγματικές. Εξ ου και δηλώνει την αντίθεσή του στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει και οι πολίτες της χώρας μας δικαιούνται να απολαμβάνουν ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει πως «η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα απαραίτητα για την σωστή λειτουργία τους, κονδύλια, σχετικά με την έρευνα, τις υλικοτεχνικές υποδομές και το διδακτικό προσωπικό, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των σπουδών, καθώς επίσης να φροντίσει για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών (σίτιση, φοιτητικές εστίες) και να ενισχυθούν οι συνθήκες που θα ανακουφίσουν τις οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν μακριά από την οικογενειακή εστία».

Από τον σχολιασμό του Συλλόγου δεν έλειψαν και οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που έχουν να κάνουν με το ΔΠΘ. «Ως απόφοιτοι ενός ακριτικού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχουμε ζήσει τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αυτό θα βλάψουν περισσότερο, παρά θα λύσουν τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν στο Πανεπιστήμιό μας» τονίζει ο Σύλλογος, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την πρόβλεψη ότι ενισχύεται το ΔΠΘ. «Καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Τμημάτων του ΔΠΘ με επιπλέον διδακτικό προσωπικό ή κονδύλια για ερευνητικό έργο, βιβλιοθήκες, φοιτητικές εστίες ενίσχυση απορων φοιτητών, αλλά πρόκειται για μια διοικητική μεταφορά και ενσωμάτωση των Τμημάτων πρώην Τ.Ε.Ι. που αναβαθμίστηκαν σε Α.Ε.Ι. και όχι ίδρυση νέων Σχολών» επισημαίνει ο Σύλλογος.

Παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση πως η εγκατάσταση ιδιωτικών ιδρυμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα θα έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αφού ενδεχομένως μεγάλο μέρος φοιτητών και διδακτικού προσωπικού θα προτιμήσει να εγκατασταθεί σ’ αυτά με δυσάρεστα αποτελέσματα για την ίδια την επιβίωσή του ΔΠΘ ως ανώτατου ιδρύματος, ισότιμου με τα άλλα, αλλά και στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο «Πρωταγόρας» δηλώνει την απερίφραστη αντίθεσή του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο,  θεωρώντας το αντισυνταγματικό, και απαιτεί τη στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και κυρίως του ακριτικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κάθε τρόπο. Επίσης δηλώνει την συμπαράστασή του στο διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου και την Ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπερασπιζόμενοι το άρθρο 16 του Συντάγματος. Καταδικάζει τέλος την εισβολή των ΜΑΤ την 5/2/2024 στη Νομική Σχολή Θράκης, την βία και την καταστολή κατά των φοιτητών που αντιστέκονται και στηρίζει τον αγώνα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.