Προσπαθειες για την ενταξη της Ξυλαγανης στο Δικτυο Μαρτυρικων Πολεων και Χωριων της Ελλαδας

Την έναρξη των διαδικασιών ανακοίνωσε ο Ντίνος Χαριτόπουλος κατά την τελετή μνήμης των 29 σφαγιασθέντων Ξυλαγανιωτών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής

Την έναρξη των διαδικασιών ώστε η Ξυλαγανή να ενταχθεί στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο πλαίσιο της τελετής μνήμης των 29 Ξυλαγανιωτών που εκτελέσθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, στις 9 Απριλίου 1944, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ.Ντίνος Χαριτόπουλος.

Η τελετή έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, 23 Απριλίου στο μνημείο στην είσοδο του οικισμού, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαρωνείας – Σαπών και του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, υπό τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελετήμων που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.

Παρόντες στον χώρο του μνημείο αρκετοί πολίτες, απόγονοι και μη, των 29 σφαγιασθέντων, καθώς και πλήθος εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, όπως οι υποψήφιοι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι κατέθεσαν και στεφάνι και ο επίσης υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης κ.Γιώργος Πεταλωτής. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Νίκος Τσαλικίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης κ.Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξυλαγανής κ.Παναγιώτης Βουτσάς, εκπρόσωπος του ΠΟΞ, εκ μέρους των οικογενειών των σφαγιασθέντων η κ.Γαντζίδου, κ.α.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαρωνείας- Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των εκτελεσθέντων που όπως τόνισε αποτελούν φωτεινά παραδείγματα πατριωτισμού στη σύγχρονη δύσκολη πραγματικότητα.

Σημαντική πρωτοβουλία σε επίπεδο ουσίας

«H σημερινή ημέρα, είναι ημέρα αυτοσυνειδησίας, συγκίνησης και υπερηφάνειας. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ηρώων μας, τιμούμε τις πράξεις και τον ηρωισμό αυτών των σπουδαίων Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 9 Απριλίου 1944 από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής και διατηρούμε ζώσα την ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας πως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για την ένταξη του οικισμού στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 24 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ίδιος μίλησε για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όχι μόνο σε επίπεδο «ηθικής δικαίωσης, αλλά και ουσίας» καθώς η ένταξη της Ξυλαγανής στο συγκεκριμένο Δίκτυο, συνεπάγεται και με μια σειρά ενεργειών και δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την προσφορά και τη θυσία των συμπατριωτών μας που αγωνίστηκαν και σφαγιάστηκαν κατά τη βουλγαρική κατοχή.

«Με αυτό το σκεπτικό ξεκινάμε ήδη τις διαδικασίες, θα υπάρχουν αποφάσεις και του δημοτικού συμβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση και σιγά σιγά θα απευθυνθούμε και στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «το οφείλαμε, έπρεπε και το ξεκινάμε».

«Έζησαν δύσκολα για να ζούμε εμείς καλύτερα»

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της τελετής ήταν αυτή της ομιλίας της κ. Ξανθίπης Παπανικολάου, απογόνου του εκτελεσθέντος Τσατλάκη Κωνσταντίνου η οποία μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους την ιστορία αλλά και τα μηνύματα του προγόνου της, υπογραμμίζοντας τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία έζησαν και τα οποία θα πρέπει να καθορίζουν και τις δικές επιλογές. Ώστε, όπως κατέληξε, «οι ίδιοι μπορεί να έζησαν δύσκολα, για να ζούμε ωστόσο εμείς καλύτερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.