Προσπαθεια να μπορεσουν να παρουν αμεσα τα οφειλομενα τους οι πρωην εργαζομενοι της SHELMAN

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του εργοστασίου της εταιρείας στην Χαλκίδα

Προσπάθεια συνεννόησης με τις πιστώτριες τράπεζες της SHELMAN, ώστε να μην καθυστερήσει η καταβολή του μεριδίου των περίπου 24 εκ. ευρώ για την αγορά του εργοστασίου της Χαλκίδας που αναλογεί στους εργαζόμενους, θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Αυτό θα επιδιωχθεί ώστε οι τράπεζες να μην υποβάλλουν αίτηση ανακοπής στον πίνακα κατάταξης των πιστωτών για τα χρήματα από την πώληση του εργοστασίου της Χαλκίδας, παρότι εκτιμάται πως η νομολογία είναι με το μέρος των εργαζομένων.

Αυτό τονίστηκε κατά την ενημέρωση των παλιών εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, από τον δικηγόρο κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, που ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις.

Αγώνας να μην υποβληθεί αίτημα ανακοπής

Όπως ανέφερε, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά από καιρό όλων των πρώην εργαζομένων, με αφορμή ότι καταβλήθηκε το σύνολο των χρημάτων που αφορούν τον πλειστηριασμό του εργοστασίου της SHELMAN στη Χαλκίδα, ένα ποσό περίπου 24 εκ. ευρώ.

Μετά από την υπογραφή του μεταβιβαστικού συμβολαίου ο σύνδικος πρέπει να ετοιμάσει τον πίνακα κατάταξης των πιστωτών, στον οποίο οι εργαζόμενοι, με ειδικό προνόμιο που έχουν, κατατάσσονται στην πρώτη σειρά αυτών που θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αυτό που τους απασχολεί είναι πως συνήθως, μετά την σύνταξη του πίνακα και την κοινοποίησή του, γίνονται προσφυγές, (ανακοπές) κατά αυτού, που κατατίθονται συνήθως από τις τράπεζες, οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την διαδικασία ακόμα και για χρόνια.

Η αιτιολογία της ανακοπής από την πλευρά των Τραπεζών, είναι ότι βάσει των διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε το 2015, βρίσκονται σε πρώτη σειρά, σε αντίθεση με τον προγενέστερο, οι διατάξεις του οποίου δίνουν το προνόμιο στους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Αυτό από το 2015 και μετά είχε δημιουργήσει μια ασάφεια, με αντιφατικές αποφάσεις δικαστηρίων, όμως το 2020, με τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, με την οποία αποσαφηνιζόταν πως για τις όποιες πτωχεύσεις κηρύχτηκαν σε χρόνο προγενέστερο της ψήφισης του νόμου του 2015, ισχύει ο προγενέστερος νόμος.

Αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους της SHELMAN, η οποία κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2014, τόνισε ο κ. Κυμπαρίδης, ενώ ήδη έχουν εκδοθεί αρκετές άλλες αποφάσεις, ώστε να έχει ρυθμιστεί το ζήτημα και να έχουν αποφανθεί νομολογιακά τα δικαστήρια, και έτσι δεν υπάρχει αμφιβολία όσο αφορά τη θέση των εργαζομένων.

Πίεση προς την ηγεσία των τραπεζών και τους πολιτικούς φορείς

Για αυτό και έγινε αυτή η συνάντηση, ώστε να κωδικοποιήσουν όλοι μαζί τις ενέργειες τους, ώστε να υπάρξει μια εκπρόσωπη παρουσία στις τράπεζες, που διεκδικούν το προνόμιο, μήπως και υπάρξει η λύση να μην ασκηθεί το δικαίωμα της ανακοπής, και ακόμα και αν αυτή ασκηθεί να αφορά άλλα θέματα και όχι αυτό του προνομίου.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί και στη σχέση των πολιτών με το τραπεζικό σύστημα, και την αξιοπιστία που μπορούν να παρέχουν οι τράπεζες, όχι μόνο ως πιστωτικά ιδρύματα αλλά και ως εταιρείες που πραγματικά έχουν ανθρώπινο πρόσωπο» ανέφερε ο κ. Κυμπαρίδης, και να μην αποδοθούν σε μια προσπάθεια που θα είναι μάταιη, και θα φέρει μόνο καθυστέρηση.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι της SHELMAN, τόσο της Κομοτηνής, όσο και της Χαλκίδας, γιατί έχουν κοινό συμφέρον. Άλλωστε υπάρχουν και πολλές άλλες ομάδες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα αυτοί της Ελευθεροτυπίας, που εντάσσονται στο ίδιο περιβάλλον με αυτούς της SHELMAN, γι’ αυτό και θα προσπαθήσουν να μεθοδεύσουν την συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των τραπεζών, αλλά και την ενημέρωση των βουλευτών και των κομμάτων, ώστε να υπάρξει η λύση που θα δώσει πνοή στους ανθρώπους αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν πολύ, και έμειναν στο δρόμο σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην χώρα.

Αν προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, από την πώληση του εργοστασίου της Χαλκίδας αναμένεται πως θα καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους. Άλλωστε σε δεύτερη φάση αναμένεται, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το εργοστάσιο της Κομοτηνής, το ποσό για το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί αφού πληρωθούν οι υποχρεώσεις που έχουν τεθεί με δικαστική απόφαση, όπου θα υπάρχει και δεύτερος γύρος από τον οποίο αναμένεται οι εργαζόμενοι να λάβουν και τα υπόλοιπα οφειλόμενα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.