Προσπαθεια για συμβιωση πρωτογενους παραγωγης και βιοποικιλοτητας στην ΠΑΜΘ

Μέσα από τα θεματικά Σχέδια Διαχείρισης που εκπονούνται για τις προστατευόμενες περιοχές της

Να εφαρμόσει μια πιλοτική προσέγγιση σύνδεσης της αγροτικής δραστηριότητας (γεωργία και κτηνοτροφία) με τη βιοποικιλότητα θέλει η Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσα από το έργο: «Εκπόνηση Θεματικών Σχέδιων Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας σε δυο διακριτές ομάδες προστατευόμενων περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για αυτό έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στην παλιά Νομαρχία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, μιας και ο διάλογος με τους χρήστες και τους φορείς τους κρίνεται αναγκαίος, ώστε στο πλαίσιο του έργου να σχεδιαστούν και να προταθούν εξειδικευμένα μέτρα υποστήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται εντός των προστατευόμενων περιοχών.

Πού χωροθετείται το έργο

Στόχος να προχωρήσει η ενημέρωση για τα βέλτιστα αποτελέσματα

Όπως αναφέρθηκε, το έργο χωρίζεται σε δύο διακριτές ομάδες, με την Ομάδα 1 να αφορά περιοχές του Έβρου και κάποιες της Ροδόπης συνολικής έκτασης 232.892 εκταρίων, που περιλαμβάνουν το Δάσος Δαδιάς – Σουφλί, το Παραποτάμιο δάσος Βορείου Έβρου και Άρδα, το Νότιο δασικό σύμπλεγμα Έβρου, το Ορεινός Έβρος – Κοιλάδα Δέρειου την Κοιλάδα Ερυθροπόταμου, Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Βρύσικα, το  Όρος Φεγγάρι και την παράκτια ζώνη στη Σαμοθράκη, την Κοιλάδα Φιλιούρι, το Δέλτα Έβρου αλλά και τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου αλλά είναι εκτός NATURA 2000.

Η Ομάδα 2, που αφορά περιοχές συνολικής έκτασης 319.995 εκταρίων περιλαμβάνει την Κοιλάδα Κομψάτου, την Κεντρική Ροδόπη και κοιλάδα Νέστου, το Όρος Φαλακρό, το Δέλτα Νέστου και λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και νήσος Θασοπούλα, την Κοιλάδα Τιμίου Προδρόμου – Μενοίκιον (μόνο το τμήμα της περιοχής που ανήκει χωρικά στην Περιφέρεια) και τις υπόλοιπες περιοχές από το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροπδόπης που δεν ανήκουν στο NATURA 2000.

Εντοπισμός και αξιολόγηση των ζητημάτων

Απεικόνιση των περιοχών αναφοράς Ομάδας 1 του Θεματικού Σχεδίου Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας (συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας)

Όπως ανέφερε η Περιβαλλοντολόγος κ. Εύη Αλεξανδροπούλου, από την εταιρεία ΟΙΚΟΜ που διαχειρίζεται και συντονίζει το έργο αυτό, η επιλογή των περιοχών έγινε από το υπουργείο, κατά τη φάση της πρόσκλησης που εξέδωσε προς τις περιφέρειες, οι οποίες υπέβαλαν το τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση της μελέτης.

Οι περιοχές καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της Περιφέρειας, για τις οποίες τώρα θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν όλες τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές από την άσκηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, να τις αξιολογήσουν, και να βρουν τρόπους, ώστε οι όποιες δεσμεύσεις έχουν σε ζητήματα διαχείρισης και προστασίας, να καλυφθούν μέσα από αντισταθμιστικά μέτρα ή επιδοτήσεις, ώστε να ασκούνται οι συγκεκριμένες δραστηριότητες προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμα σε αρχική φάση, με την κ. Αλεξανδροπούλου να αναφέρει πως αν για παράδειγμα ένα μέσο διαχείρισης είναι η εκ περιτροπής βόσκηση, η μελέτη θα μας πει με ποιο τρόπο θα δομηθεί ένα πρόγραμμα στο οποίο οι κτηνοτρόφοι, για να μπορέσουν να συμμετέχουν, θα έχουν οικονομικό όφελος, γιατί δεν μπορεί αν εφαρμοστεί μια απαγόρευση χωρίς αντιστάθμισμα για αυτούς.

«Αυτή η μελέτη, είναι να μπορέσει να συζητήσει με τους ίδιους τους χρήστες, γεωργούς και κτηνοτρόφους, να αντιληφθεί τα δικά τους ζητήματα και να καθορίσει ένα πλαίσιο όπου τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν αξία για τους ίδιους» ανέφερε.

Το αρχικό πλέγμα προτάσεων αναμένεται να έχει εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2022, μετά από συναντήσεις σε όλη την Περιφέρεια, το οποίο θα συζητήσουν με τους παραγωγούς, και ελπίζουν πως το τελικό προϊόν θα είναι έτοιμο τον Μάϊο του 2023.

Από τις πρώτες σε αυτή την προσπάθεια η ΠΑΜΘ

Απεικόνιση των περιοχών αναφοράς Ομάδας 2 του Θεματικού Σχεδίου Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας (συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας)

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΟΙΚΟΜ κ. Βαγγέλης Παππάς σημείωσε πως οι περιοχές NATURA υπόκεινται σε ειδική διαχείριση, με μελέτες να προτείνουν κάποιους όρους και δεσμεύσεις, που θα θεσμοθετηθούν μέσω νομοθετικών διαταγμάτων.

Επειδή όμως αυτές οι δεσμεύσεις θα δημιουργήσουν ένα κόστος στους παραγωγούς, γιατί μπορεί αν μειωθεί από αυτές η παραγωγή τους, και εδώ έρχονται αυτά τα έργα, για να βρουν τα μέτρα που χρειάζονται να εφαρμοστούν από το υπουργείο, ώστε να υπάρχουν τα αντισταθμιστικά μέτρα προς αυτούς.

Αυτά μπορεί να είναι επιδοτήσεις, η δημιουργία υποδομών, αλλά και την ενίσχυση της προώθησης των προϊόντων που παράγονται.

Το σημαντικό είναι πως η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία από τις λίγες που έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα από αυτή την προγραμματική περίοδο, τόνισε, γιατί οι μελέτες συνοδεύονται από δεύτερο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει επί της ουσίας την χρηματοδότηση των προτάσεων.

Και παρόλο που δεν θα προλάβουν να το εφαρμόσουν στην προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023, θα είναι έτοιμες, έχοντας την μελέτη έτοιμη, να ενταχθούν άμεσα ώστε να χρηματοδοτήσουν τις προτάσεις, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες θα είναι τουλάχιστον δυο χρόνια πίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.