Προσπαθει να αντισταθει στη ληθη η Πανδροσος

Παρόλο που έχουν γίνει αρκετά, απομένουν πολλά ακόμα για να μπορέσει να αντέξει ο οικισμός

Μπορεί το Σάββατο 1 Απριλίου ο οικισμός της Πανδρόσου να γέμισε με φωνές παιδιών, λόγω των χελιδονισμάτων, όμως όλο το χειμώνα, ο οικισμός μένει σιωπηλός. Η μοίρα του οικισμού δεν είναι πολύ διαφορετική από πολλών στην περιφέρεια, οι οποίοι σιγά σιγά απογυμνώνονται με τους κατοίκους να κατευθύνονται είτε στις περιφερειακές πόλεις, είτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είτε στο εξωτερικό.

Μαζί τους παίρνουν την ζωτικότητα και τα παιδιά, που δίνουν χρώμα και χαρά παντού, αφήνοντας πίσω τους οικισμούς που σιγά σιγά χάνονται, όταν φεύγουν και οι τελευταίοι τους κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι. Αυτό συμβαίνει και στην Πάνδροσο, όπου πλέον σε σύνολο μόλις 50 κατοίκων, υπάρχουν 22 χήρες, και μόνο δύο οικογένειες με παιδιά, σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας κ. Δώρα Κοντοπούλου.

«Ο οικισμός μας είναι ένα γραφικό χωριό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κομοτηνή, με καλό κλίμα, φιλόξενους κατοίκους» ανέφερε, ενώ δεν έχουν συγκοινωνία, πέρα από το σχολικό λεωφορείο για τα παιδιά. Για αυτό και θεωρεί πως θα ήταν καλό αν έχουν κάποιο λεωφορείο, έστω μια φορά στις 15 μέρες, ώστε να κάνουν τις δουλειές τους στην Κομοτηνή αν επιθυμούν. Ευτυχώς βέβαια σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας οι μεγαλύτεροι που δεν έχουν όχημα δεν είναι πραγματικά αποκλεισμένοι, γιατί τα παιδιά τους δίνουν μεγάλη αγάπη στους γονείς, και δεν τους εγκαταλείπουν.

Προσπάθεια για να γίνουν και τα μεγάλα

Ο οικισμός έχει δυνατότητες, για αυτό και η κ. Κοντοπούλου προσπαθεί να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί, βρίσκοντας τρόπους να καλυφθούν τα μικρά προβλήματα, και παρεμβαίνοντας συνεχώς στο Δήμο για τα μεγαλύτερα.

Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι κατασκευάστηκε η παιδική χαρά στο χώρο που παλιού Δημοτικού Σχολείου, ώστε το καλοκαίρι, όταν πολλά παιδιά έρχονται για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα στο χωριό, να έχουν κάπου να παίζουν.

Η παιδική χαρά αποδείχθηκε όμως και ιδιαίτερα δημοφιλής για τα παιδιά των σχολείων της Κομοτηνής και όχι μόνο που επισκέπτονται το μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στο διπλανό χώρο, μιας και παίζουν εκεί κατά τις επισκέψεις τους.

«Όσο μπορώ κι έχω τις δυνάμεις θα δουλεύω γι’ αυτό το χωριό, γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα κι εδώ θα πεθάνω» τόνισε η κ. Κοντοπούλου.

Πολλές οι δυνατότητες του οικισμού

Να σημειώσουμε πάντως πως απομένουν αρκετά να γίνουν στον οικισμό, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, που μερικές φορές μένουν και χωρίς αντίκρισμα.

Για παράδειγμα, ενώ αντικαταστάθηκαν και βρίσκονται σε καλή κατάσταση οι μπασκέτες στο γήπεδο μπάσκετ, το ίδιο το τερέν έχει σχεδόν καταστραφεί, και είναι επικίνδυνο αν τυχόν παιδιά θελήσουν να παίξουν στο χώρο, ενώ και άλλα σημεία στον οικισμό πρέπει να επισκευαστούν και να αναδειχθούν.

Με οδηγό άλλωστε το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, το οποίο ιδιαίτερα την περσινή σχολική χρονιά αποτέλεσε σημαντικό προορισμό για τα σχολεία, η Πάνδροσος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο όπου θα μπορούσαν να γίνονται σχολικές εκδρομές όλο το χρόνο, σε συνδυασμό και με την λειτουργία, όποτε αυτή ξεκινήσει, των κατασκηνώσεων της Πανδρόσου, δίνοντας μια οικοτουριστική εμπειρία στους μικρούς, και ίσως αργότερα, και στους μεγαλύτερους επισκέπτες του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.