Εκδηλωσεις μνημοσυνης για το Μαυρο Πασχα των Θρακων στην Κομοτηνη

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων αναιρεθέντων Θρακών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14η Απριλίου Δ΄ των Νηστειών, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Στη συνέχεια, παρουσία τοπικών αρχών, συλλόγων και πλήθους πιστών, ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

Πριν την τελετή, για την μαύρη επέτειο μίλησε ο φοιτητής του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, κ. Ραφαήλ Μπαχτσεβανίδης, ο οποίος αφού περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο, ξεκινώντας από τους διωγμούς μετά την επικράτηση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνέχισε με τις εντάσεις μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Θράκης να συγκεντρωθούν στις πόλεις Ραιδεστό και Ηράκλεια, με την ελπίδα να αναχωρήσουν προς τις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας, όμως αντί για διέξοδο στην ελευθερία και την ασφάλεια, αντίκρυσαν τον εφιάλτη της βίαιης καταδίωξης και του θανάτου.

«Στις 6 Απριλίου του 1914, ημερομηνία που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας ως το “Μαύρο Πάσχα των Θρακών”, οι διωγμοί και οι θηριωδίες Βουλγάρων και Τούρκων κορυφώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια πονεμένη και σκοτεινή σελίδα στην ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού» ανέφερε.

Στάθηκε τέλος στη μνήμη αυτών των διωγμών, που έγινε τραγούδι και χορός, ώστε να μην λησμονηθεί στη λήθη του χρόνου η γλυκιά εικόνα της πολύπαθης πατρίδος, μνημονεύοντας το Ανατολικορωμυλιώτικο σουμπέτι «Μαύρο μου Χελιδόνι», ένα τραγούδι, ερμηνευμένο από τον αείμνηστο Χρόνη Αηδονίδη, που αναφέρεται στο ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.