Προσκυνημα και εκδηλωσεις στη μνημη της Αγιας Μαρινας σε Ιμερο και Θρυλοριο

Οι Ροδοπίτες γιόρτασαν την ημέρα μνήμης της Μεγαλομάρτυρος

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στη Ροδόπη η μνήμη της Αγίας Μαρίνας στα παρεκκλήσια του Θρυλορίου και του Ιμέρου της Ροδόπης. Μάλιστα φέτος η ημέρα μνήμης της Μεγαλομάρτυρος η οποία γιορτάζεται στις 17 Ιουλίου, έπεσε Κυριακή, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε πλήθος πιστών, να επισκεφθεί τόσο τα παρεκκλήσια όσο και να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη μεγάλη αυτή γιορτή.
 
Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.
 
Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγός του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.
 

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.
 
Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
 
Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομά της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. 

Πανηγυρικός Εσπερινός και Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών στην Αγία Μαρίνα Θρυλορίου 

Την παραμονή της εορτής, ήτοι το Σάββατο στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, για να ακολουθήσει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που αποτέλεσε και την κορύφωση των εορτών της Αγίας Μαρίνας που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς», με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Δράμας «Οι ρίζες μας», τον Όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας καθώς και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης.

Πλήθος κόσμου και φέτος στον Ίμερο για το προσκύνημα της θαυματουργής εικόνας 

Αντίστοιχα, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, η οποία θεωρείται προστάτης των παιδιών και μάλιστα ειδική για τη θεραπεία όσων απ’ αυτά είναι άρρωστα και καχεκτικά ή έχουν ειδικές ανάγκες , πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνή, στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρίνας Ιμέρου, όπου και ιερούργησε και ανήμερα της εορτής.
 
Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου κόσμος από όλες τις γωνιές της Ροδόπης έσπευσε να ανάψει ένα κεράκι και να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου αλλά και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Αγίας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Χαρακτηριστικό ήταν το γλέντι που στήθηκε και ανήμερα της εορτής, το βράδυ της Κυριακής, όπου το «παρών» έδωσαν τόσο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής όσο και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ.Γιάννης Σταυρίδης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.